20 yaş dişlerinin çekilmediği zaman ciddi problemler doğurabileceğine dikkat çeken Polat, en beklenmeyen zamanda şişlik, apse veya iltihap yaparak şiddetli ağrılarla kendini belli eden 20 yaş dişleri için mutlaka bir diş hekimine başvurulması gerektiğini bildirdi. Diş tedavilerinin ihmale gelmeyeceğini kaydeden Polat, '20'lik diş çürürken o bölgeye çok rahat ulaşılıp fırçalanamadığından yanındaki dişi de çok kolay çürütebilir. Bütün bu durumların yaşanmaması için 20 yaş dişlerinden kolaylıkla vazgeçilmektedir. Ve mutlaka diş hekimi muayenesine 6 ayda bir düzenli olarak gidilerek herhangi bir problem olasılığının önüne geçilmelidir' dedi.

20 YAŞ DİŞLERİ AĞIZDA EN ÇOK SORUN ÇIKARAN DİŞLERİN BAŞINDA GELİYOR

20 yaş dişlerinin ağızda en çok sorun çıkaran dişlerin başında geldiğine dikkat çeken Dent Life Diş Kliniği Kurucu Diş Hekimi Büşra Polat, '20 yaş dişleri, ağızda en son süren azı dişlerimizdir. 20 yaş dişi olarak adlandırılmalarının sebebi 17-23 yaşları arasında sürmeleridir. Çoğu insanda alt ve üst çenede sağ ve solda birer tane olmak üzere toplam 4 tane yirmi yaş dişi bulunur. Bu sayı bazı insanlarda azalacağı gibi, hiç te oluşmayabilir. Bazen de oluştuğu halde tam sürmeyip , yer darlığından dolayı gömülü kalabilir. Bunun sebebi; insan neslinin çok eskilerden bu yana giderek daha yumuşak gıdalarla beslenmeye başlamasından dolayı çene kaslarının ve çene yapısının zamanla küçülmesidir' dedi.

20 YAŞ DİŞİNİ ÇEKTİRMEK GEREKİR Mİ?

Hangi durumlarda 20 yaş dişini çektirmek gerektiği aktaran Polat, 'Eğer rahatsızlık vermiyorsa, çürümemişse ve bakımı yapılabiliyorsa, çok sıra dışı bir durum olmadığı takdirde 20 yaş dişini çektirmek gerekmez. Çekim kararına şu şartlar altında karar verebiliriz: Tam gömülü dişlerde ağrı var mı? Diş çene kemiğine ne oranda gömülü? Gömülü diş sebebiyle kist oluşumu görülüyor mu? 20'lik diş diğer dişlerle hangi oranda ilişkili? Diş sürmüşse çürüme veya apse oluşumu var mı veya yandaki dişe zarar veriyor mu? Çene açma veya kapamada kısıtlılık veya rahatsızlık veriyor mu? Bu şartlardan biri veya birden fazlası yer alıyorsa çektirmek uygun olacaktır. Zira çekilmediği takdirde problem giderek artacak ve başka türlü problemlere yol açacaktır' ifadelerini kullandı.

20'LİK DİŞLER NE ZAMAN ÇEKİLMELİDİR?

20'lik dişlerin ne zaman çekileceğine ilişkin bilgi veren Polat, '20 yaş dişleri her insanda farklı zamanlarda kendini gösterebilir. Dişlerin çekilmesi için özellikle bir zaman yoktur. Ancak diş çekildikten sonra iyileşme sürecinin hızlı olabilmesi için tercih edilmesi gereken aralık 20-30 yaş aralığı olabilir. Çünkü 40 yaşından sonra yapılan diş çekimlerinin iyileşme süreleri uzun olmakla birlikte, operasyonlar daha zor gerçekleştirilir' dedi.

20'LİK DİŞ AĞRISI NASIL TANIMLANIR VE AĞRI NASIL GEÇER?

20'lik diş ağrılarının nasıl geçeceğine ilişkin de bilgi veren Polat, '20 yaş dişleri çene kemiğinden çıkış yapmaya çalıştığında gerek üst çene ve kulak bölgesinde, gerekse alt çene, şakaklar, çene altı ve boyunda ağrılar meydana gelebilir. Ayrıca ağrıyla birlikte bu bölgede bulunan lenf bezlerinde şişlik ve hassasiyet oluşabilir. Bu tür bir durum meydana geldiğinde mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. Durumun ciddiyetine göre diş hekimi antibiyotik ve ağrı kesici ilaç tedavisi uygulayabilir. Hekimin uygun gördüğü ilaç tedavisine düzenli bir şekilde uyulduğu takdirde bir süre sonra ağrılar dinecektir. Bu sürecin sonunda yirmilik diş rahatlıkla çekilebilir ve sorun tamamen ortadan kalkmış olur' dedi.

20'LİK DİŞLERİMİZİ ÇEKTİRMEZSEK NE OLUR?

20'lik dişlerin çektirilmesinin önemine dikkat çeken Polat, 'Ağrı şikayetiyle başvurduktan sonra hekimin uyguladığı ilaç tedavisine başlayıp ağrıların geçmesiyle en kısa sürede çekilmesi gerekir. Çünkü ilacın sebep olduğu rahatlık geçicidir. Etki ortadan kalkınca, ayrıca bağışıklığınız zayıf, ağız içerisi bakımsız ve hijyenik değilse, aktif çürük bulunduğu sürece yirmilik diş ağrısı tekrar başlayacaktır. Ayrıca antibiyotikle sürekli bastırılan enfekte dişlerin çevresinde bir süre sonra kist oluşumu başlayabilir. Bu oluşum da çene kemiğine giderek zarar verir ve o bölgede kemik kaybına sebep olur. Ayrıca çenede yer darlığı bulunan bireylerde 20 yaş dişleri, henüz çıkamamış ve diğer dişlere baskı yapıyorsa dişlerin çürümesine, sıkıştırma yapması nedeniyle de özellikle ön bölge dişlerde çapraşıklığa neden olabilir' dedi.

20'LİK DİŞİN KENDİSİ ÇOK ÇABUK ÇÜRÜRKEN YANINDAKİ DİŞİ DE ÇÜRÜTÜYOR

20'lik dişin kendisi çok çabuk çürürken yanındaki dişi de çürüttüğünü belirten Polat, '20 lik dişlerin çekilmesini gerektiren problemlerin başında çürükler gelmektedir. En arkada bulunan 20'lik dişlerde besin artıkları çok kolay birikmektedir. Yeterince düzgün ve düzenli fırçalanamadığında -ki arka bölgeye ulaşmakta güçlük çekilebileceğinden- çürükler daha çabuk oluşabilmektedir. 20'lik diş çürürken o bölgeye çok rahat ulaşılıp fırçalanamadığından yanındaki dişi de çok kolay çürütebilir. Bütün bu durumların yaşanmaması için 20 yaş dişlerinden kolaylıkla vazgeçilmektedir. Ve mutlaka diş hekimi muayenesine 6 ayda bir düzenli olarak gidilerek herhangi bir problem olasılığının önüne geçilmelidir' diye konuştu. BAHRİ UÇAR