Gıda ürünlerinde artışlara ilişkin açıklama yapan Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Bülent Yılmaz, “Son bir yılda, 50’si temel gıda olmak üzere 78 gıda maddesinde tüm işçi, memur ve emeklilerin satın alma gücü düştü. Özellikle de, 27 temel gıdanın fiyat artışı ücret artışlarını ikiye katladı” dedi. Yılmaz, “Tüketicilerin büyük çoğunluğunun yeterli gıdaya erişimini engelleyen, zorlaştıran ve yüksek gıda fiyatlarının nedeni olan yanlış tarım ve gıda politikaları terk edilmelidir” dedi.

27 TEMEL GIDANIN FİYAT ARTIŞI ÜCRET ARTIŞLARINI İKİYE KATLADI

Son bir yılda, 50’si temel gıda olmak üzere 78 gıda maddesinde tüm işçi, memur ve emeklilerin satın alma gücünün düştüğünü belirten Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Bülent Yılmaz, “TÜİK İstatistiklerine göre, Ocak 2020 – Ocak 2021 tarihleri arasında olmak üzere, son bir yılda, 50’si temel gıda olmak üzere 78 gıda maddesinde tüm işçi, memur ve emeklilerin satın alma gücü düştü. Ocak 2020 – Ocak 2021 tarihleri arasındaki son bir yılda çalışan işçilerin, memurların ve emeklilerin maaş artışları yüzde 13,5 ile yüzde 15 arasında artmıştır. 78 gıda maddesinin son bir yıllık fiyat artışları ise işçi ve memurlar ile emeklilerin ücret artışlarının üzerinde gerçekleşmiştir. Özellikle de 27 temel gıdanın fiyat artışı ücret artışlarını ikiye katladı” dedi.

27 TEMEL GIDANIN FİYAT ARTIŞI ÜCRET ARTIŞLARINI İKİYE KATLADI

2020 Ocak – 2021 Ocak tarihlerinde ücret artışlarını ikiye katlayan 27 temel gıdanın fiyat artış tablosunu paylaşan Yılmaz, “Yumurta yüzde 66.83, Pırasa yüzde 53.33, Tavuk Eti yüzde 29.3, Ispanak yüzde 31.16, Balık  yüzde 35.7, Beyaz Lahana yüzde 46, Sakatat yüzde 31, Kırmızı Lahana yüzde 58.8, Zeytin yağı  yüzde 31.2, Sivri Biber yüzde 28.84, Ayçiçek yağı  yüzde 53.7, Havuç  yüzde 28.3, Mısır özü yağı yüzde 53, Kırmızı Turp yüzde 37.7, Margarin  yüzde 50.7, Kıvırcık  yüzde 32, Kuru Fasulye yüzde 34.1, Bal  yüzde 28.65, Mercimek   yüzde 58.9, Portakal  yüzde 67, Kuru Barbunya yüzde 39.4, Elma yüzde 30.1, Pirinç  yüzde 32.5, Mandalina  yüzde 33.1, Buğday Unu yüzde 32.1, Muz yüzde 36, Kivi yüzde 43.7 artış yaşandı” dedi.

YANLIŞ TARIM VE GIDA POLİTİKALARI TERKEDİLMELİ

Yüksek gıda fiyatlarının nedeni olan yanlış tarım ve gıda politikalarının terk edilmesi gerektiğini belirten Yılmaz, “Son bir yılda 78 gıdanın fiyat artış oranları çalışanların ve emeklilerin ücret artış oranlarının üstünde olması nedeniyle, tüketicilerin çoğunluğu yeterli gıdaya erişemiyor ya da erişmekte zorlanıyor. Özellikle de kirada oturan asgari ücretli ya da düşük ücretli kalabalık ailelerin yeterli gıdaya erişmeleri hiç olanaklı değildir.  Tüketicilerin büyük çoğunluğunun yeterli gıdaya erişimini engelleyen, zorlaştıran ve yüksek gıda fiyatlarının nedeni olan yanlış tarım ve gıda politikaları terk edilmelidir. Tüketicilerin evrensel haklarından olan yeterli gıdaya erişimi için tüketici ve insan haklarına uygun, toplumcu bir tarım ve gıda politikası ivedilikle uygulamaya konulmalıdır” diye konuştu.