Altın fiyatlarında yatay seyir sürerken; altın yatırımcısının bu haftaki en önemli gündem maddesi ABD Merkez Bankası'nın (Fed) çarşamba günü açıklayacağı faiz kararı ve sonrasında piyasalara vereceği mesajlar olacak. Fed toplantı sonrası Fed Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı basın toplantısı da kritik önemde olacak. Küresel piyasalar Fed toplantısında, varlık alımlarının azaltılması ve geçtiğimiz 13 yılın en yüksek seviyesine yükselen enflasyon ile ilgili bir aksiyon alınıp alınmayacağı konularını öncelikli olarak takip edecek.

Bu hafta ons altında yukarı yönlü hareketlerin kuvvetlenmesi için 1816 dolar ve 1821 dolar seviyelerinin geçilmesinin önemli olduğunu belirten uzmanlar, gram altında ise 500 TL altındaki seviyelerin alım fırsatı olduğunu belirtti.

Gram altın fiyatları, Kurban Bayramı tatili dolayısıyla kapalı olan haftayı Asya piyasalarında gördüğü işlemlerle 495 lira seviyesinden tamamlarken; yeni haftanın ilk işlem gününe 500 lira seviyesinden başladı. Yeni güne yükselişle başlayan altının gram fiyatı; gün içerisinde en yüksek 501,55 lira seviyesini, en düşük ise 494,22 lira seviyesini gördü. Gram altın, dolar kurunda ve ons altın fiyatında yaşanan yükselişin etkisiyle yukarı yönlü hareket ederken, saat 11.03 itibarıyla yüzde 0.99 oranında yükselişle 500,25 lira seviyesinde bulunuyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 814 lira, Cumhuriyet altını da 3 bin 347 liradan satılıyor.

Ons altın bugün içerisinde en yüksek 1811 dolar seviyesini görürken; en düşük ise 1798 dolar seviyesini gördü. Ons altın, şu dakikalarda ise yüzde 0.35 oranında yükselişle 1808 dolardan işlem gördü.

28 TEMMUZ ALTIN İÇİN KRİTİK

6 Temmuz'dan bu yana ons altında oldukça yatay bir hareket yapısı izliyoruz. Bu süreçte ABD 10 yıllık faizleri yüzde 1.13'e kadar düşüş göstermesine rağmen, ons altın yukarı gidemedi. Faizler mevcut durumda yüzde 1.23 civarında seyrediyor. Düşen faizlere rağmen altın fiyatlarının yukarı gidememesi korelasyon bozukluğuna işaret ediyor.

KAYNAK: HÜRRİYET