Peri, 'Dünya Veteriner Hekimler Günü, her hayvana en iyi yaşamlarını yaşama fırsatı vermek için zorlu bir şekilde çalışan süper kahramanlara adanmış özel bir gündür. Ancak veteriner hekimler olarak bu yıl bu önemli günü yas ile karşıladık çünkü bir hafta içerisinde 5 meslektaşımız hayvan sahipleri tarafından darp edilirken bir meslektaşımız da hayvan sahipleri tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Dolaysıyla Dünya Veteriner Hekimler Gününü bu sene bizim için bir kutlama değil bir yas günü oldu. Artık sağlıkta şiddet bitsin veteriner hekimlere de sağlıkta şiddet yasası gelsin. Çünkü katledilen meslektaşımızın yapmak istediği halk sağlığını korumaktı' dedi.

DÜNYA VETERİNER HEKİMLER GÜNÜ BU YIL KUTLAMA DEĞİL YAS GÜNÜ OLDU

Dünya Veteriner Hekimler Günü dolaysıyla açıklama yapan Gaziantep-Kilis Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Meltem Peri, veteriner hekimlerin yaşadıkları sorunlara ve taleplerine dair açıklamalarda bulundu. Peri, 'Dünya Veteriner Hekimler Günü, her hayvana en iyi yaşamlarını yaşama fırsatı vermek için zorlu bir şekilde çalışan süper kahramanlara adanmış özel bir gündür. Ancak veteriner hekimler olarak bu yıl bu önemli günü yas ile karşıladık çünkü bir hafta içerisinde 5 meslektaşımız hayvan sahipleri tarafından darp edilirken bir meslektaşımız da hayvan sahipleri tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Dolaysıyla Dünya Veteriner Hekimler Gününü bu sene bizim için bir kutlama değil bir yas günü oldu. Artık sağlıkta şiddet bitsin veteriner hekimlere de sağlıkta şiddet yasası gelsin. Çünkü katledilen meslektaşımızın yapmak istediği halk sağlığını korumaktı' dedi.

BU YILIN TEMASI "VETERİNER HEKİMİN ZORLUKLARLA MÜCADELE GÜCÜNÜN ARTIRILMASI"

2022'de Dünya Veteriner Hekimler Gününün temasının "Veteriner Hekimin Zorluklarla Mücadele Gücünün Artırılması" olarak belirlendiğini belirten Gaziantep-Kilis Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Meltem Peri, "Günün amacı; tüm dünyadaki veteriner hekimlik organizasyonları arasındaki işbirliği ve etkileşimi güçlendirmek, veteriner hekimlerin, hayvanların ve diğer tüm canlıların hayatını korumaya yönelik çalışmalarını vurgulamak, bu gün ile veteriner hekimlik mesleğinin önemi hakkında farkındalığın arttırılmasıdır" dedi.

BU YIL DÜNYA VETERİNER HEKİMLER GÜNÜNÜ YAS HAVASIYLA KARŞILADIK

Dünya Veteriner Hekimler Günü'nün veteriner hekimlerin hayvan sağlığına, toplum sağlığına ve çevre sağlığına katkılarını anmak için önemli bir gün olduğunu belirten Peri, 'Her yıl Nisan ayının son haftasındaki Cumartesi günü Dünya Veteriner Hekimler Günü olarak kutlanmaktadır. Dünya Veteriner Hekimler Günü, her hayvana en iyi yaşamlarını yaşama fırsatı vermek için zorlu bir şekilde çalışan süper kahramanlara adanmış özel bir gündür. Ancak veteriner hekimler olarak bu yıl Dünya Veteriner Hekimler Günü yas ile karşıladık çünkü bu hafta içerisinde çok üzücü olaylar yasadık. Hayvanlara aşı yapmaya giden 5 meslektaşımız aşılama sırasında hayvan sahipleri tarafından darp edildi.

Daha bunun acısını yaşarken çok daha acı bir haberle karşılaştık. Yozgat'ta bir meslektaşımız çalıştığı bir mezbahada insan sağlığına uygun olmayan eti imha kararı verdiği için hayvan sahipleri tarafından sırtından bıçaklanarak öldürüldü. Artık sağlıkta şiddet bitsin veteriner hekimlere de sağlıkta şiddet yasası gelsin. Çünkü katledilen meslektaşımızın yapmak istediği halk sağlığını korumaktı. Yani her mezbahada günlük yapılan kesimler sırasında mutlaka halk sağlığını tehdit eden et ve gıda ile karşılaşılabiliyor. Orada can korkusuyla halk sağlığını tehdit eden gıdayı onayladığı zaman dışarıda çok sayıda insanımızın canına mal olacak yada hastalıkla karşı karşıya kalınmasına sebep olabilir. O yüzden veteriner sağlıkta şiddet yasası çok önemli. Biz bu sene Dünya Veteriner Hekimler Gününü tamamen yas havasıyla karşıladık. Yani Dünya Veteriner Hekimler Gününü bu sene bizim için bir kutlama değil bir yas oldu. Ya bu duruma seyirci kalacağız ya da düzelteceğiz ama bizim seyirci kalmak gibi seçeneğimiz yok. Bu sorunun biran önce çözülmesi gerekiyor' dedi.

VETERİNER HEKİMLER DE BU YASAYA DAHİL EDİLSİN

Sağlıkta Şiddet Yasası'na bir sağlık çalışanı olan veteriner hekimlerin de dahil edilmesi gerektiğini belirten Peri, 'Tüm sağlık çalışanları için düzenlenen Sağlıkta Şiddet Yasası'na bir sağlık çalışanı olan veteriner hekimlerin de dahil edilerek adaletin sağlanması gerekir' dedi.

EKONOMİK SIKINTILAR VETERİNER HEKİMLERİN DE ETKİLİYOR

Son dönemdeki yaşanan ekonomik sıkıntıdan veteriner hekimlerin de etkilediğine dikkat çeken Peri, Son dönemdeki yaşanan ekonomik sıkıntılar bütün vatandaşlarımızı etkilediği gibi veteriner hekimleri de etkiliyor. Hayvancılık sektöründe yaşanan sorunlar veteriner hekimlere de yansıyor çünkü hayvan üreticileri zor durumda. Yem fiyatları ile et ve süt fiyatlarıyla orantılı olarak değişim göstermediği için hayvan üreticileri hayvanlarını kesmek istiyor veya elden çıkarmaya çalışıyor. Hayvan üreticileri hayvan yemine ayırdığı bütçenin yanı sıra sağlık hizmetlerine bütçe ayıramıyor. Yaşanan bu sorunlardan dolayı veteriner hekimler de etkiliyor. Diğer taraftan süs hayvanlar bir lükse girdiği için ilk kısıtlanan yer oluyor. Dolaysıyla veteriner hekimler de ciddi gelir kayıpları yasıyor' dedi.

VETERİNER HEKİMLERİN GELİRLERİ DÜŞTÜ

Veteriner hekimlerin gelirlerinin ciddi anlamda düştüğü belirten Peri, 'Veteriner hekimlerin gelirleri düştü çünkü veteriner hekimlerin çalıştığı kesimin gelirleri düştü. Veteriner hekimlerin girdi maliyetleri çok arttı. İlaç maliyetleri sürekli yükseliyor. Bugün sipariş verdiğimiz ilacı yarın aynı fiyattan alamıyoruz. Bunun yanı sıra dışarıdan fark edilmeyen giderler var. Veteriner hekimlerin eldiven, enjektör, sarf malzeme, akaryakıt gibi birçok gideri bulunmakta. Akaryakıt giderleri bir veteriner hekimin en büyük giderini oluşturuyor. Çünkü veteriner hekimleri hasta sahiplerinin ayağına gidiyor ve müşterilerimiz bir yerde değil. Bir şehrin en ücra kösesinden diğer en ücra kösesine kadar hizmet veriyoruz. Dolaysıyla akaryakıt zamlarında en çok etkilenenlerin basında veteriner hekimler geliyor' dedi.

VETERİNER HEKİM İSTİHDAMI ARTIRILMALI

Kamu kurumlarında veteriner hekim istihdamının az olduğunu belirten Peri, 'Kamu kurumlarında veteriner hekim istihdamında açığımız var. Çünkü veteriner hekimlerin hem sahada hayvanlara müdahale etmek bakımında asılama ve küpelerini yapılması bakımından hem de halk sağlığını ilgilendiren gıda denetimlerinde sahada olmaları gerekiyor. Ayrıca hayvancılıkla ilgili olan kayıtlarla ilgilenmeleri lazım yani sahada hem hekimlik yapıyor aynı zamanda masa basındaki kayıtlarıyla ilgilenmeleri lazım. Belediyelerde de veteriner hekim istihdamı artırılması lazım.

Türkiye'de birçok belediyede ya veteriner hekim yok ya da ihtiyacı karşılamayacak kadar az. Tüm şehirlerdeki gıda işletmelerin veteriner hekimler tarafından denetlenmesi lazım. Bunun için veteriner hekim istihdamı şart. Belediyelerde Veteriner İşleri Müdürlüklerinin kurulması gerekiyor. Aynı şekilde Tarım ve Orman İl Müdürlüklerinde veteriner hekim sayılarının aratılması gerekiyor ancak 2 yıldır bu konuda bir atama yapılmıyor. Her sene 3 bin civarında veteriner hekim mezunu veriyoruz ama alım yapılmıyor. Yeteri kadar mezun var ama atama yok. Kamu kurum ve kuruluşlarına biran önce ciddi rakamlarla veteriner hekim alımı yapılmalı' diye konuştu. BAHRİ UÇAR