Hem kovanlarını düzenlemek hem de arı yetiştirmek için kolları sıvayan arıcılar, verimli bir sezon geçirmeyi umut ediyor. Gaziantep'te yeni sezon hazırlarının devam ettiğini belirten Gaziantep Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, bal hasadının temmuz ayında yapılacağını kaydetti. Bu yıl 500 ton bal üretimi hedeflediklerini ve bunun 250 tonunun zahter balı olmasının beklendiğini kaydeden Koca, 'Yeni sezonda 500 ton balın rekoltesinin yanı sıra 250 kilogram arı sütü, 1 ton propolis ve 5 ton da polen rekoltesi bekliyoruz' dedi.

ARICILAR YENİ SEZONA HAZIRLANIYOR

Zorlu kış şartlarının ardından kovanlarının bakımına başlayan bölge arıcıları, verimli bir bal sezonunu geçirmek için son hazırlıklarını yapıyor.Hem kovanlarını düzenlemek hem de arı yetiştirmek için kolları sıvayan arıcılar, verimli bir sezon geçirmeyi umut ediyor. Gaziantep'te yeni sezon hazırlarının devam ettiğini belirten Gaziantep Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, bal hasadının temmuz ayında yapılacağını kaydetti. Bu yıl 500 ton bal üretimi hedeflediklerini ve bunun 250 tonunun zahter balı olmasının beklendiğini kaydeden Koca, 'Yeni sezonda 500 ton balın rekoltesinin yanı sıra 250 kilogram arı sütü, 1 ton propolis ve 5 ton da polen rekoltesi bekliyoruz' dedi.

ARICILAR VERİMLİ BİR SEZON GEÇİRMEYİ UMUT EDİYOR

Bu yılki zorlu kış şartlarının ardından verimli bir bal sezonunu geçirmek için kovan ve arı bakımlarına başlayan bölge arıcılar, kovan ve arı bakımına hız verdiler. Arıcılar, kraliçe arı kontrolü, petek temizliği, ilaçlama ve rutin kontrollerin yanında varroa mücadelesine karşı da hazırlıklarını tamamlıyor.Hem kovanlarını düzenlemek hem de arı yetiştirmek için kolları sıvayan arıcılar, verimli bir sezon geçirmeyi umut ediyor.

ARICILAR BU YIL 250 TON ZAHTER BALI ÜRETİMİ HEDEFLİYOR

Gaziantep'te de yeni sezon için hazırlıklarına hız veren arıcılar, verimli bir sezon geçirmeyi umut ediyor.

UNESCO'nun gastronomi dalında yaratıcı şehirler ağına dahil ettiği Türkiye'deki ilk kent Gaziantep'te üretilen ve coğrafi işaret alan 'zahter balı' için arı yetiştiricileri çalışmalarını sürdürüyor. Arıcılar bu yıl 250 ton zahter balı üretimi hedefliyor.

TEMMUZ AYINDA BAL HASADI GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Gaziantep'te yeni sezonda zahter balı üretimi için kovan temizliği, suni oğul yöntemi ile arı sayısını artırmaya yönelik çalışmalar yapan arı üreticileri, doğaya saldığı işçi arıların çalışmasıyla temmuz ayında bal hasadı gerçekleştirilecek.

ARICILAR ARI KOLONİLERİNİ ÇOĞALTIYOR

Gaziantep'te arıların hastalık ve zararlılarla mücadele döneminin başladığını belirten Gaziantep Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, 'Arıcılar için yeni yıl başlangıcı bir nevi sonbaharda başlıyor. Bu yıl sonbahar güzel geçti ve kışın kar yağışının olmasıyla çok büyük ümitler besledik. Fakat Mart ayının tamamen soğuk geçmesi ve Nisan ayında hiç yağışların olmamasından dolayı biraz endişeliyiz ama inşallah önümüzdeki günlerde bir yağmur yağarsa ümidimizi kaybetmiş olmayacağız. Normalde her yıl 1 Martta arı bakımları başlardı. Ana arı kontrolleri, hastalık ve zararlılıklarla ilgili mücadele başlarken bu yıl 1 Nisan itibariyle başladı. Mevsimin 1 ay geriden başlaması bizim için 1 ay kayıp demektir. Nisan ayında arı bakımlarına başlayan arıcılarımız bugünlerde bölme işlemlerini yaparak arı kolonilerini çoğaltıyorlar. Çoğaltılan bu arı kolonilerini inşallah önümüzdeki yıl verimli kovanlar olarak bize dönecek' dedi.

BU YIL DA ARI KAYIPLARI YAŞANDI

Bu yıl da arı kayıplarının yaşandığını belirten Koca, 'Zirai ilaçlardan kaynaklı her yıl arı kayıpları yaşanıyor ve bu artık rutin hale geldi. Yıllık ortalama 500 bin ile 800 bin arı kovanı telef olurken bu yıl da yine arı kaybımız çok oldu. Ancak bu yıl mart ayında yaşanan soğuklardan kaynaklı arılarımızda açlıktan ölümler de söz konusu oldu. Çünkü her yıl 1 mart itibariyle arılarımız bol bol bal ve polen getirirken bu sene mart ayı soğuk geçti ve arılar çalışamadı. Arılar içerideki bal stoklarını bitirdiler ve yüzde 5-10 civarında açlık ölümleri söz konusu oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın destekleriyle bu zararları bir nevi telafi ettik' dedi.

ARICILAR ARILARINI GEZDİRMEKTE CİDDİ SIKINTILAR YAŞIYOR

Akaryakıt zamlarının arıcıları çok etkilediğini belirten Koca, bu yıl arıcıların, arılarını gezdirmekte ciddi sıkıntılar yaşadığını belirterek, 'Her yıl arıcılarımız 1 Mart itibariyle arılarını gezdirmeye başlarlar. Akdeniz sahilinden Doğu yaylarına kadar açılırlar ancak bu yıl akaryakıt fiyatların oldukça yükselmesinden dolayı arıcılarımız çok ciddi bir sıkıntıyla karşı karşıya. Arılar ölecek seviyeye geliyor ama arıcılar halen arılarını kaldıracak gücü ve parayı bulamıyor. Yani arıcılar bu yıl arılarını kaldırmakta ciddi sıkıntılar çekiyorlar. Dolaysıyla arıcılar geçen senenin neredeyse yarısı kadar gezebilecekler. Çünkü akaryakıt fiyatları, 3-4 kat arttı. Dolaysıyla geçen seneler gibi arılarımızı gezdiremiyoruz' dedi.

GAZİANTEP'TE 500 TON BAL REKOLTESİ HEDEFLİYORUZ

Gaziantep'in en önemli bal türünün zahter balı olduğunu ve bu ürünün coğrafi işaret aldığını belirten Koca, 4 ülkeye ihraç edilen balın temmuz ayında hasadının yapılacağını kaydetti.Bu yıl 500 ton bal üretimi hedeflediklerini ve bunun 250 tonunun zahter balı olmasının beklendiğini kaydeden Koca, 'Geçen sene toplamda 420 ton bal rekoltesi elde ettik. Bunun 150 tonu zahter balıydı. Bu sene 250 ton zahter balı rekoltesi beklentimiz var ama iklim şartları iyi giderse. Toplamda ise 500 ton bal rekoltesibeklentimiz var' dedi.

250 TON ZAHTER BALI ÜRETMEYİ HEDEFLİYORUZ

Şu anda Gaziantep'ten bazı ülkelere zahter balı ihraç edildiğini, balın üretiminde çok daha büyük mesafeler katedeceklerini belirten Koca, 'Zahter balı artık Gaziantep'in bir değeri. Gaziantep'te arıcılarımızın ürettiği balların yaklaşık 50'si zahter balından oluşuyor. Zahter balına büyük ilgi var. Mor renkli kekiğin kokusu ve zahterin kokusu bala yansıyor. Balımıza rağbet oldukça yüksek ve şu anda Gaziantep'ten bazı ülkelere zahter balı ihraç ediliyor. Yine kendi ülkemizin içinde farklı illere çok fazla talep alıyoruz.Umarım daha çok talep olması ile zahter balı üretiminde çok daha büyük mesafeler kat edeceğiz. Yüksek ve alçak kesimlere bağlı olmakla birlikte mayıs ayının 25'i itibariyle nektar akımı başlar. Nektar akımlarımızın oluşmaya başladığı yaklaşık 40 günlük süreçte arı kolonilerimizi buralara yerleştiririz ve bu süreçte arılarımız bu zahter bitkisinden nektar alırlar. 500 ton bal beklentimizin yarısını zahter balı oluşturuyor' dedi.

TESCİLLENEN ZAHTER BALI ARICILIK SEKTÖRÜNE ÖNEMLİ KATKI SAĞLAYACAK

Geçtiğimiz Nisan ayında coğrafi işaret tescili alınan Zahter balının arıcılık sektörüne önemli katkı sağlayacağını da belirten Koca, 'Zahter balı artık Gaziantep'in markası ve değeri olacak. Zahter balının tescillemesi hem arı üreticilerimizin ürettiği ürünlerin değerlenmesi açısından son derece önemli hem de üretimi artırarak tüketicilerin de aynı zamanda faydalanması açısından son derece önemli. Çünkü zahter balı eskiden isimsiz bir baldı ama şuanda artık tescilli, markalı bir bal. Zahter balının tescillenmesiyle zahter balı artık Gaziantep'in ortak malı oldu. Çünkü Gaziantep adına tescillendi. Zahter balının tescillenmesi arı üreticilerine çok büyük bir katkı sunacak. Arıcılarımız artık zahter balını daha fazla üretecek ve değerinde satabilecek' dedi

5 TON POLEN, 1 TON PROPOLİS REKOLTESİ BEKLİYORUZ

Gaziantep'te balın yanı sıra arı sütü, propolisve polen üretiminin de yapıldığını belirten Koca, 'Gaziantep'te bu yıl 250 kilogram civarında arı sütü, 1 ton propolis ve 5 ton da polen rekoltesi bekliyoruz' dedi.

BAL FİYATLARINDA YÜZDE 100 ARTIŞ BEKLİYORUZ

Artan girdi maliyetlerinden dolayı yeni sezon bal ve arı ürünlerinin fiyatlarında yaklaşık yüzde 100 artış olmasını beklediklerini belirten Koca, 'Arıcıların girdi maliyetlerin tamamı yaklaşık 4 kat arttı. Sanki bal ve arı ürünleri fiyatları geçen senekinin fiyatlarından satılıyor. Artan girdi maliyetlerinden dolayı yeni sezon bal ve arı ürünlerinin fiyatlarında yaklaşık yüzde 100 artış olmasını bekliyoruz. Zahter balı şuanda 140 lira civarında satılıyor, yeni sezon zahter balı fiyatının 250 TL civarında olması bekleniyor' dedi.

ARI DESTEKLEMELERİ BİRAN ÖNCE YATIRILMALI

Artan girdi maliyetlerinden dolayı arıcıların yeni sezon hazırlıklarını yapmakta ciddi sıkıntılar yasadığını belirten Koca,'Ocak ayında arı desteklemeleri başvuruları alındı. Normalde ocak ayında desteklemeler arıcıların hesaplarına yatırılırdı ama bu yıl ne yazık ki ocak ayında kovan tespitleri yapıldı ve kovan sayıları en düşük olduğu zamanda sayım tespitleri yapıldı ve arıcılık desteklemeleri halen yatmamış. Arıcıların en çok ihtiyaç duyduğu zaman bu sezondur. Arıcının bakımı, beslenmesi ve gezdirilmesi gibi en çok ihtiyacın olduğu dönem mart ve nisan aylarıdır ama nisan ayı bitti halen desteklemeler yatırılmadı. Desteklemelerin biran önce yatırılmasını bekliyoruz' dedi.

KOCA'DAN ARICILARA YENİ SEZON HAZIRLIĞI UYARISI

Arıcılara uyarılarda bulunan Koca, 'Yeni sezona hazırlanan arıcalarımızınvarroa parazitlere dikkat etmelerini istiyoruz. Arı hastalık ve zararlılıklarla dikkatli bir şekilde ve zamanında müdahale etmesini istiyoruz. Şuanda bir ay zaman kaldı nektar akımı dönemine. Bugünlerde en son arılarla ilgili ilaç kullanabilirler. Bundan sonra ilaç kullanmamalarını tavsiye etmiyoruz çünkü eğer bal hasına bir ay kala yapılan ilaçlardan dolayı ballarda antibiyotik kalıntıları söz konusu olabiliyor. Arıcılarımızın buna dikkat etmelerini istiyoruz. Ayrıca arılarını mutlaka bölerek çoğaltmasını tavsiye ediyoruz çünkü önümüzdeki yıllarda genç ana arı ve genç arıların yetişmesi gerekiyor' dedi.

GAZİANTEP'TE BAL ÜRETİMİ 10 YILDA 50 KAT ARTTI

Gaziantep'te 10 yıl önce yıllık bal üretiminin 10 ton civarında olduğunu aktaran Koca, "Geçtiğimiz yıl Gaziantep'te 420 ton civarında bal üretimi yapmıştık. Bu yıl 500 tonbal rekolte bekliyoruz. İklime bağlı aksaklık yaşanmadığı takdirde bal üretim hedeflerimizi de tutturacağımızı düşünüyoruz. Şehrimizde bal üretimi 10 yıl önce 10 tonlar civarındaydı. Şu anda kentimizde bal üretimi 500 ton civarında ve bu süreçte bal üretiminde 50 kattan fazla artış göstermişiz" dedi.

HEM MEVSİMSEL HEM PROFESYONEL ARICILIK EĞİTİMLERİ VERECEĞİZ

Birlik olarak Gaziantep'te arıcılığın gelişmesi, yaygınlaştırılması ve artırılması amacıyla çalışmalar yapmaya devam ettiklerini belirten Koca, 'Birlik olarak şimdiye kadar sonbaharda temel arıcılık faaliyetleri veriyorduk. Bu sezonun ardından kendi arıcılarımıza hem profesyonel arıcılık eğitimleri hem mevsimsel bakım eğitimleri vermek istiyoruz. Yani sonbahar, ilkbahar ve yazın bakım ve bal hasadıyla ilgili eğitim vermek istiyoruz. Tabi yeni arıcıların yetiştirilmesi için temel arıcılık eğitimleri devam edecek. Covid-19'dan kaynaklı 2 yıldır eğitimler veremedik. İnşallah bu yıl yenden başlayıp önümüzdeki yıllarda da devam ettireceğiz' dedi.

DESTEK VE TEŞVİKLER VERİLİRSE ARICILIK SEKTÖRÜ DAHA DA İLERİYE GİDER

Türkiye genelinde arıcılığın daha da geliştirilmesi için sektöre destek ve teşviklerin verilmesi gerektiğini de belirten Koca, 'Türkiye'de arıcılıkta dünyada ikinci sırada ama biz yeni çalışmalar yapıp mutlaka arı sütü, propolis ve diğer arı ürünlerini üreterek daha da geliştirmemiz lazım. Bu alanlarda destek ve teşvikler verilirse ve ileriye yönelik stratejiler iyi belirlenirse arıcılık alanında daha da ileriye gideriz. Ama bunlar yapılmadığı zaman sadece dünyada kovan sayısı olarak dünyada ikinci olmamızla övüneceğiz' diye konuştu. BAHRİ UÇAR