Öğretmen maaşının 500 doların altına düştüğüne dikkat çeken Avan, 'Enflasyon yüzde 20'leri bulmuş ama memurlarına yapılacak zamma baktığımızda yüzde 5+7'leri konuşuyoruz. Biz memurlara ihanet eden toplu sözleşmeyi ret ediyoruz ve derhal tüm memurlara en az bin TL seyyanen zam istiyoruz. Ülkeyi yönetenlerin bu sese kulak vermesini bekliyoruz' dedi.

ÖĞRETMENLER GAZİANTEP'TE GEÇİNEMİYOR

Türk Eğitim-Sen Gaziantep Şube Başkanı Bekir Avan, 'Öğretmenler ve memurlar şuanda geçinemiyor ve büyük bir hayat pahalılığı var. Döviz kurunun artması, altının artması ve piyasada iğneden ipliğe her şeyin biranda zamlanması ve bununla beraber memurlara uygulanan zamlara baktığımızda hakikaten geçinme şartları çok zorlaştı. Öğretmenler ve memurlar Gaziantep'te geçinemiyor. Kentte öğretmenlerin kalabileceği evlerin kiraları 2 binin aşağısında değil. Buna mutfak ve diğer masrafları da eklediğimizde durum vahim. Kasım ile aralık ayında vergi kesintilerinden sonra öğretmenlerin ortalama aldığı maaşın 5 bin TL olduğuna baktığımızda hakikaten öğretmenlerin durumu içler acısı' dedi.

ÖĞRETMEN MAAŞI 500 DOLARIN ALTINA DÜŞTÜ

Öğretmen maaşının 500 doların altına düştüğüne dikkat çeken Avan, 'Türkiye Kamu Sen olarak 2022 ile 2009 yılları arasında toplu görüşmelerde yetkiliydik. Kamu Sen olarak ortalama öğretmen masları ortalama bin dolar, memur maslarını ise ortalama 850- 900 dolar yapmıştık. Bu 2008 ile 2014 yılları arasında hemen hemen kendini kurudu ama 2014 yılından sonra ekonomideki büyüme, refah payı, vergi dilimi, geçmiş yılların kaybı maslarımıza yansıtılmadı. Emekli masları ve ikramiyelerine yansıtılmadı, mevcut öğretmen ve memurların maaşlarına yansıtılmadı ve masada da memurlara hak kaybettirme, mamurların maslarını kırpma aparatı olarak kullanılan yetkili sendika marifetiyle toplu sözleşmede maalesef haklarımız masada peşkeş çekildi. 2015, 2017, 2019 toplu sözleşmeleri maalesef memura hüsran oluşturdu. En son 2021 yılı ağustos ayında yapılan toplu sözleşmede ise maalesef dağ fare doğurdu. Gelinen noktada toplu sözleşme rakamları hiçbir şekilde memurların kabul etmediği rakamlardır. Bu toplu sözleşme rakamlarıyla yetkili sendika memurlara ihanet etti. Ülkemizi yönetenler ise bu toplu sözleşme ile adete intihar teşebbüsünde bulundu. Bu toplu sözleşme rakamların memurlara uygulanması mümkün değil. Memurlar perişan ve aç ve öğretmenler geçinemiyor. Şuan baktığımızda ortalama bin dolar olan öğretmen maaşı 500 doların altına düşmüş durumda. yeni başlayan bir öğretmenin maaşı ise 400 dolara düşmüş durumda. Yine memur maslarına baktığımızda memur masları da ortalama 400 doların altına düşmüş durumda. peki buradan nasıl geçinilecek. Geçinmek mümkün değil. Biz Türkiye Kamu sen yetkili kurullarımızla görüşüp Türkiye Kamu sen genel başkanına toplu sözleşme sürecinde su yetkiyi vermiştik. Eğer bu toplu sözleşmede geçmiş yılların kaybıyla ilgili seyyanen zam yapılmazsa, vergi dilimi ile ilgili memurların lehine bir düzenleme yapılmazsa ve Türkiye'nin büyümesinden bir refah payı maslara yansıtılmazsa ve sözleşmelilerin hepsi kadroya alınmazsa bu toplu sözleşmenin sonuç kısmını Türkiye Kamu Sen asla katılmamalı dedik ve bu toplu sözleşmeden çekildik. Ve toplu sözleşmeden çekilirken istediğimiz zam oranı bizim kayıtlarımızda da var devletin kayıtlarında da var' ifadelerini kulandı.

TÜM MEMURLARA EN AZ BİN TL SEYYANEN ZAM İSTİYORUZ

Tüm memurlara en az bin TL seyyanen zam talep eden Avan, 'Ülke büyürken büyümeden memur ve öğretmenlere refah payı verilmiyor ama ekonomi küçülürken ve ekonomide krizler oluştuğunda ise fatura hep bize kesiliyor. Şuanda baktığımızda enflasyon yüzde 20'leri bulmuş ama devlet memurlarına yapılacak zamma baktığımızda yüzde 5+7'leri konuşuyoruz biz. Enflasyonun çok altında bir zam gülünç değil mi? Ayrıca bu enflasyon rakamlarına da inanmak mümkün değil çünkü iğneden ipliğe bütün artışlara baktığımızda enflasyon rakamlarının doğru olmadığı ortada. Bugün üretici enflasyonu ile tüketici enflasyonuna baktığımızda arada büyük bir makas var. Tüketici enflasyonu TÜİK marifetiyle yüzde 20'lerde tutuluyor. Kısaca Türkiye'deki enflasyon yüzde 40-50 arasında. Ama bize yapılan maaş zammı yüzde 5+7. Şu koşullarda derhal tüm memurlara bin TL seyyanen zam yapılmasını istiyoruz. Yeter mi elbette değil. Vergi diliminin de derhal düzeltilmesini istiyoruz ve vergi diliminde ya matrah yükseltilmeli ya da vergi dilimi yüzde 15'e sabitlenmeli. Memur maaşı yoksulluk sınırının altında. Yoksulluk sınırı 9 bin 373 lira. Yani öğretmenin alması gereken maaş budur. Bu ülkeyi yönetenleri uyarıyoruz. Asgari ücretten mamur maslarına günün koşul ve şartlarına uygun maslar ortaya koyun. Biz memurlara ihanet eden toplu sözleşmeyi ret ediyoruz ve yapılmamış kabul ediyoruz ve derhal tüm memurlara en az bin TL seyyanen zam istiyoruz. Öğretmen ve memurlar aç. Ülkeyi yönetenlerin bu sese kulak vermesini bekliyoruz' dedi.

ÖĞRETMENLER GAZİANTEP'E GELMEK İSTEMİYOR

Öğretmenlerin Gaziantep'e gelmek istemediğini belirten Avan, 'Öğretmenler Gaziantep'e gelmek istemiyor. Gaziantep tutamıyor. Gaziantep'i tercih edecek öğretmenler Gaziantep'te geçinebilir miyiz, ev bulabilir miyiz diyor? Öğretmenler bu kaygılarla Gaziantep'e geliyor. Gaziantep öğretmenlere uygun bir şehir olsaydı kent öğretmen fazlası olan bir şehir olurdu. Gaziantep hep öğretmen açığı olan bir şehir oldu. Gaziantep'e gelen öğretmen az, giden öğretmen fazla. Bu da Memur ve öğretmenlerin Gaziantep'te geçinemediğini gösteriyor' diye konuştu.

BAHRİ UÇAR