Aşı karşıtlığına karşı sert önlemler alınması gerektiğini belirten THD Gaziantep Şube Başkanı Eczacı Bülent Yılmaz, 'Şuana kadar 2 doz aşı yaptıranlarda yüzde 15'i daha bulamadık. Yaklaşık 6 ayda bu kadar düşük bir aşılama oranı çok ciddi bir sorun ama bundan daha önemli olan toplumun büyük bir kesimin aşı yaptırmak istememesidir. O nedenle aşı karşıtlığına karşı sert önlemler alınması gerekiyor. Aşı yaptırmayanların toplu taşıma araçlarına, devlet kurumlarına, uçak ve şehirlerarası otobüslere ve kalabalık ortamlara alınmaması gibi bazı zorlayıcı yaptırım kararların alınması gerekiyor. Çünkü hızlı bir şekilde nüfusun yüzde 70'ni aşılayamazsak bugüne kadar yapılan aşının da bir anlamı kalmaz' dedi.

Corona virüsüne (Covid-19) karşı aşılama seferberliği dünya genelinde devam ederken, Toplumdaki aşı karşıtlığı da giderek artıyor. Bilim insanları, "Aşı olun" çağrısı yapıyor ama aşı sırası gelmesine rağmen yaptırmayanların oranı yüzde 25'i buldu. Aşı yaptırmayan yüzde 25 oranının yüksek olduğu belirten Tüketici Hakları Derneği (THD) Gaziantep Şube Başkanı Eczacı Bülent Yılmaz, 'Şuana kadar 2 doz aşı yaptıranlarda yüzde 15'i bile daha bulamadık. Yaklaşık 6 ayda bu kadar düşük bir aşılama oranı çok ciddi bir sorun ama bundan daha önemli olan sorun da toplumun büyük bir kesimin aşı yaptırmak istememesidir. Her 4 kişiden 1'i aşı yaptırmayacağını beyan ediyor. Dünyanın aşıya ulaşamadığı bir ortamda aşının boşa gitmesi çok üzücü' dedi. Aşı karşıtlığına karşı sert önlemler alınması gerektiğini belirten Yılmaz, 'Çok hızlı bir şekilde nüfusun yüzde 70'ni aşılayamazsak bugüne kadar yapılan aşının da bir anlamı kalmaz. O nedenle aşı karşıtlığına karşı sert önlemler alınması gerekiyor. Aşı yaptırmayanların toplu taşıma araçlarına, devlet kurumlarına, uçak ve şehirlerarası otobüslere ve kalabalık ortamlara alınmaması gibi bazı zorlayıcı yaptırım kararların alınması gerekiyor. Çünkü bu yapılması bakanlığın bu çabası ve çalışmaları ne yazık ki boşa gidecek' dedi.

2 DOZ AŞI YAPTIRANLARIN ORANI YÜZDE 15

Aşılamanın yavaş gittiğini belirten Yılmaz, 'Daha önce ülkeye yeterince aşı gelmediği için aşılama hızı çok yavaş kaldı. Şuana kadar 2 doz aşı yaptıranda yüzde 15'i bile daha bulamadık. İlk aşı Ocak ayının ortalarında başlamıştı. Yaklaşık 6 ayda bu kadar düşük bir aşılama oranı çok ciddi bir sorun' dedi.

HER 4 KİŞİDEN 1'İ AŞI YAPTIRMIYOR

Her 4 kişiden 1'nin aşı yaptırmayacağını beyan ettiğini belirten Yılmaz, 'Yaklaşık 6 ayda bu kadar düşük bir aşılama oranı çok ciddi bir sorun ama bunun yanında esas önemli sorun da vaka sayılarında düşüsün getirdiği rehavetle toplumun büyük bir kesimin aşı yaptırmak istememesidir. Özellikle düşük eğitimli ve ileri yaşlı kesimde aşı reddini çok yüksek oranda görüyoruz. Bu oran neredeyse yüzde 25. Yani her 4 kişiden 1'i aşı yaptırmayacağını beyan ediyor' dedi.

RANDEVU ALDIĞI HALDE AŞI YAPTIRMAYAN İNSANLAR VAR

Randevu aldığı halde aşı yaptırmayan insanların da bulunduğuna dikkat çeken Yılmaz, 'Bir diğer sorun da bu insanların bir kısmı randevu aldığı halde aşı yaptırmıyor. Biontech aşısı flakonda geliyor. 6 dozluk sulandırılıyor ve 6 kişiye hemen peş peşe yapılıyor. Şimdi bir kişi randevu alıp gitmeyince 6 kişi için sulandırılan aşının bir tanesi boşa gidiyor. Dünyanın aşıya ulaşamadığı bir ortamda aşının boşa gitmesi çok üzücü' dedi.

VATANDAŞLARIN AŞIYA GÜVENMELERİNİ İSTİYORUZ

Vatandaşların aşıya güvenmelerini isteyen Yılmaz, 'Vatandaşlarımızdan öncelikle aşıya güvenmelerini istiyoruz. Dünya tarihinde aşıdan dolayı gerek kısa, gerek orta gerek uzun vadede ciddi bir sağlık probleminin yaşandığı bir dönem hiç olmadı. Dolaysıyla aşılarla ilgili şehir efsaneleri geçmişte olduğu gibi bugünde yaşanıyor. Özellikle 'kısırlık, kanser' yapıyor gibi gerçek dışı dedikodulardan dolayı vatandaşların bir kısmı aşı olmak istemiyor. Vatandaşlarımızdan ricamız lütfen bu tür dedikodulara itibar etmesinler' dedi.

AŞI KARŞITLIĞINA KARŞI SERT ÖNLEMLER ALINMASI GEREKİYOR

Aşı karşıtlığına karşı sert önlemler alınması gerektiğini belirten Yılmaz, 'Eğer ülke olarak çok hızlı bir şekilde nüfusun yüzde 70'ni aşılayamazsak bugüne kadar yapılan aşının ve toplum bağışıklığın da bir anlamı kalmaz. O zaman aşı yaptıranlar da kendilerini koruyacak bir ortamın içerisinde bulamayacaklar. O nedenle aşı karşıtlığına karşı sert önlemler alınması gerekiyor. Örneğin aşı yaptırmayanların toplu taşıma araçlarına alınmaması, devlet kurumlarına alınmaması, uçak ve şehirlerarası otobüslere alınmaması, kalabalık ortamlara alınmaması gibi bazı zorlayıcı yaptırım kararların alınması gerekiyor. Çünkü bu yapılması bakanlığın bu çabası ve çalışmaları ne yazık ki boşa gidecek' dedi.

HER 4 KİŞİDEN 1'İ AŞI YAPTIRMAYACAĞINI SÖYLÜYOR

Her 4 kişiden 1'nin aşı yaptırmak istemediğini belirten Yılmaz, 'Toplumun yüzde 25'i aşı yaptırmayacağını söylüyor. Yani her 4 kişiden 1'i aşı yaptırmayacağını söylüyor. Bu sadece aşıya güvenmemekten kaynaklı değil. 'Toplumun çoğu aşılanıyor ve vaka sayıları da düşüyor ve bana bir şey olmaz' düşüncesi var. Bu düşünce sağlık açısından çok tehlikeli. Tam tersine bu düşüncede olan insanlar çok büyük risk altındalar. Çünkü bizim bu hastalığa karşı şuan elimde aşıdan başka bir silah yok' dedi.

AŞI TEMİNİNDE SIKINTI YOK

Aşı temininde sıkıntı olmadığını belirten Yılmaz, 'Biontech aşısı için 100 milyon doz anlaşması yapıldı. Aşı temininde sıkıntı yok. Ancak aşılar belli hastane ve noktalarda yapılıyordu. Önümüzdeki haftadan itibaren Aile Sağlık Merkezlerinde de aşılar yapılmaya başlanacak. Bunda geç kalındı. Çünkü aşılamada en önemli şey hızdır. Çok hızlı bir şekilde toplumun yüzde 60-70 oranını aşılama yapmanız gerekiyor ki toplum bağışıklığı sağlanabilsin. Ama bunu 7-8 ay gibi bir zaman yayarsanız ilk aşı yapanların tekrar aşısı gelecek. Bu sürü bağışıklığı oluşmasında çok ciddi bir sıkıntı yaratacak. O yüzden çok hızlı bir şekilde aşılamanın yapılması gerekiyor. Onun için Aile hekimlerin çok hızlı bir şekilde devreye alınması gerekiyor' dedi.

SONBAHARA KADAR TOPLUMUN YÜZDE 70'NİN AŞILANMASI GEREKİYOR

Sonbahara kadar toplumun yüzde 70'nin aşılanması gerektiğini belirten Yılmaz, 'Şuanda virüs aktif durumda. Kısıtlamalara gidilerek hareketliliği azatlığınız zaman virüsün yayılım hızı azalacaktır. Kısıtlama kaldırıldığında tekrar hareketlik artacağı için virüsün yayılma hızı ve buna bağlı olarak vaka ve ölüm sayıları da artacaktır. Yaz aylarında insanların açık havada dolaştığı ortamlarda virüs tabiî ki daha yavaş bulaşır. Kışın insanlar sürekli kapalı ortamlarda olunca virüs haliyle çok daha hızlı yayılabiliyor. Bu nedenle sonbahar aylarında vakaların tekrar arttığını göreceğiz. Bunu önlemenin tek yolu aşılama oranını artırmak. Eğer sonbahara kadar yüzde 70 aşılama oranı sağlarsak geçen seneye göre daha düşük vaka ve ölüm sayılarını görebiliriz. Ama bunu yapamazsak yine o korkunç rakamlara ulaşırız' ifadelerini kullandı. BAHRİ UÇAR