Gaziantep’te çeyrek asırdır ata mesleği bakırcılığı devam ettiren Ahmet Yıldız, mesleğini öğretecek ve yanında çalıştıracak eleman bulamayınca asırlık ata mesleği bakırcılığı kardeşlerine öğretti. Kardeşleri ile birlikte ata mesleğini sürdüren Yıldız, kendisinden küçük 3 kardeşi ile birlikte bakırcılık mesleğinin unutulmaması için çabalıyor.

Gaziantep’in Tarihi Bakırcılar Çarşısında babalarından kendilerine kalan dükkanda gelişen teknolojiyle birlikte kaybolmaya yüz tutan, ancak son yıllarda altın dönemini yaşayan bakırcılık mesleğini sürdüren Yıldız kardeşler, ata mesleklerini icra etmenin mutluluğunu yaşıyor.

Bakırcılık mesleğinin bakırdan mutfak ve hediyelik eşyalara artan ilgi ile birlikte tekrar eski canlılığını yaşamaya başlasa da günümüzde birçok tarihi ve kültürel meslekte olduğu gibi bakırcılık mesleğinde de kalifiye eleman sıkıntısı yaşanıyor.

25 yıldır ata mesleği olan bakırcılık mesleğini sürdüren Ahmet Yıldız (31), ata mesleğini öğretecek ve yanında çalıştıracak eleman bulamayınca ata mesleği olan bakırcılığı kardeşleri Ali Yıldız (25), Mustafa Yıldız (19) ve Ortaokul 8’inci sınıf öğrencisi Salih Yıldız’a (13) öğrettiğini söyledi.

Bakırcılık mesleğini zevkle yaptıklarını söyleyen Yıldız kardeşler, ata mesleklerini devam ettirmek için çabaladıklarını ve mesleği gelecek nesillere aktarmak istediklerini söylediler.

Bakırcılığı 7 yaşında amcasının yanında öğrendiğini anlatan Ahmet Yıldız (31), "7 yaşından beri ben bu mesleği yapıyorum. Bakırcılık bizim ata mesleğimizdir. Kardeşlerimizle birlikte bu mesleği sürdürüyoruz. Şu anda beraber çalışıyoruz. Toplam dört kardeşiz ve en küçük kardeşimden en büyük kardeşime kadar hepimiz birlikte ata mesleğini sürdürmeye çalışıyoruz." dedi.

"ATA MESLEĞİNİ SÜRDÜRMEK GÜZELDİR"

Son zamanlarda bakıra ilginin geçmişe oranla arttığını ve bu durumun kendilerini sevindirdiğini ifade eden Yıldız, "Biz de kendi mesleğimizi yürütmek amacıyla küçüklükten beri de yaptığımız bir meslek olduğundan dolayı ata mesleğimizi sürdürmeye çalışıyoruz. Ata mesleğini sürdürmek güzeldir. Hem atalarımızın geçmişte ne yaptığını ne zorluklar çektiklerini biz de hissederek yapıyoruz. Atalarımızın mesleğini geliştirmeye çalışıyoruz. Ata mesleğini sürdürmek çok güzel oluyor. Bakırcılık mesleği bize amcalarımızdan, babalarımızdan gelmektedir. Bizler de onların yolundan gitmeye çalışıyoruz. Onun için mesleğiniz severek yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

"EĞER BAKIRA İLGİ ARTARSA MESLEKTE ELEMAN DA YETİŞİR"

Mesleği gelecek nesillere aktarmak istediklerini, ancak eleman bulmada sıkıntı yaşadıklarını aktaran Yıldız, "Mesleğe ilgi biraz daha çok olursa bizim için daha iyi olur. Çünkü şu an yeni yetişen nesil pek mesleğe ilgi göstermiyor, yetişen eleman pek kalmadı. Biz de bu meslek bize atalarımızdan kaldığı için mecbur bırakmamak için çabalıyoruz. Ama meslekte küçüklükten eleman yetişirse bizim için daha iyi olur. Çünkü bu meslekte fazla çırak yetişmiyor. Eğer bakıra ilgi artarsa meslekte eleman da yetişir, o zaman daha güzel olur." şeklinde konuştu.

"BİZDEN SONRAKİ NESİLLERİN BU MESLEĞİ SÜRDÜRMESİNİ İSTİYORUZ"

Bakırcılık mesleğinin kendilerine babalarından kaldığını belirten Ali Yıldız da "Bu meslek bize babadan kaldı. Mesleğimizi severek yapıyoruz. Ancak mesleğimizde eskisi gibi pek eleman yetişmiyor. Eleman yetişmediğinden dolayı da kendi kardeşlerimizi ve yeğenlerimizi yetiştirmeye çalışıyoruz. Bakırcılık el sanatıdır ve el sanatı olan mesleğimiz devam etsin istiyoruz. Bakırcılık güzel bir meslektir. Mesleğimizi severek yapıyoruz. Yeğenlerimize, kardeşlerimize ve bizden sonra gelecek olan nesilleri mesleğimizde yetiştirmek istiyoruz. Bizim yeğenlerimize ve kardeşlerimize bu mesleği öğretmemizin amacı bizden sonraki nesillerin de bu mesleği sürdürmesini istiyoruz. Biz mesleğimizden memnunuz. Bakırcılık çok eski bir meslek olduğu için devam etmesini istiyoruz. Her meslek sahibi olanlar, mesleklerini kendi çocuklarına ve yeğenlerine öğretilirse daha güzel olur." diye konuştu.

"ATA MESLEĞİNİ YAPMAK GURUR VERİCİDİR"

Ata mesleğini severek yaptıklarını belirten Mustafa Yıldız ise "9 yaşından beri bu mesleği yapıyorum. Şu anda 19 yaşındayım. 10 yıldır bu mesleği yapıyorum. 10 yıldır atalarımın mesleğini sürdürüyorum. Mesleğimizi çok seviyoruz. 4 kardeş çalışıyoruz. Ata mesleğini yapmak gurur vericidir. Atalarımızın da mesleğini sürdürüyoruz ve mutluyuz. Bakırcılık önemli bir meslektir. O yüzden bizler de bu mesleğin devamını sürdürmeye çalışıyoruz. Onun için mesleğimizi severek yapıyoruz." diye belirtti.

Hafta içi okula gittiğini hafta sonu ise ağabeylerinin yanında meslek öğrendiğini belirten 13 yaşındaki Ortaokul 8’inci sınıf öğrencisi Salih Yıldız da hem meslek öğrendiğini hem de okul harçlığını çıkarttığını belirtti.

 

İLKHA