Adliye içerisinde broşür dağıtan Avukatlar, daha sonra Adliye binasında basın açıklaması yaptı. Avukatlara dönük şiddet vakalarının, son yıllarda meslektaşların görevlerini yürütemeyecekleri kadar arttığına dikkat çeken Gaziantep Barosu İnsan Hakları Merkezi Üyesi ve Avukat Hakları Merkezi Koordinatörü Av. Ergin Sözen, 'Gerek ekonomik gerek psikolojik gerek fiziksel şiddete maruz kalan avukatlar korumasız durumunda. Fiziksel, psikolojik, ekonomik her türlü saldırı tutuklama sebebi sayılmalı. Avukatlara yönelik şiddet "katalog suç" kapsamına alınsın' dedi.

AVUKATLARDAN ONUR NÖBETİ

Gaziantep Barosu Avukat Hakları Merkezi, son zamanlarda avukatlara yönelik gittikçe artan şiddete karşı, bir günlük onur nöbeti gerçekleştirdi. Adliye içerisinde broşür dağıtan Avukatlar, daha sonra Adliye binasında basın açıklaması yaptı.

Avukatlara dönük şiddet vakalarının, son yıllarda meslektaşların görevlerini yürütemeyecekleri kadar arttığına dikkat çeken Gaziantep Barosu İnsan Hakları Merkezi Üyesi ve Avukat Hakları Merkezi Koordinatörü Av. Ergin Sözen, 'Gerek ekonomik gerek psikolojik gerek fiziksel şiddete maruz kalan avukatlar korumasız durumunda. Bu sadece avukatın hayatına yönelik değil, vatandaşın hak arama özgürlüğüne yönelmiş bir saldırı. Fiziksel, psikolojik, ekonomik her türlü saldırı tutuklama sebebi sayılmalı.' dedi.

MESLEĞİMİZE YÖNELİK SALDIRILARA KARŞI ONUR NÖBETİNDEYİZ

'Avukatlara yönelik saldırılara karşı onur nöbetindeyiz' diyen Sözen, 'Mesleğimize yönelik fiziksel, ekonomik ve psikolojik saldırılara karşı onur nöbetindeyiz. Bu onur nöbetini geçen ayın başında mesleğini ifa ederken katledilen İstanbul Barosu üyesi Gaziantepli hemşerimiz, meslektaşımız Avukat Servet Bakırtaş anısına ifa ediyoruz' dedi.

AVUKATLARA YÖNELİK ŞİDDET GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR

Avukatlara yönelik şiddetin gün geçtikçe arttığına dikkat çeken Sözen, 'Meslekteki saldırılar gün geçtikçe artmakta. Gerek ekonomik gerek psikolojik gerek fiziksel şiddete maruz kalan avukatlar korumasız durumunda. Hukuken ve fiilen avukatlık mesleği itibarsızlaştırılıyor. Gerek iktidar sahipleri gerek hukuk mesleğini birlikte ifa ettiğimiz yargı mensuplarınca avukatlar gün geçtikçe daha itibarsız hale getiriliyor' dedi.

AVUKATLARA ŞİDDET "KATALOG SUÇ" KAPSAMINA ALINSIN

Gaziantep Barosu Avukat Hakları Merkezi olarak, adliye içerisinde broşür dağıtımı yaptıklarını söyleyen Sözen, 'Kalem müdürlerine, adli tatilde burada bulunan savcı ve hakimlere birlikte mesai arkadaşı olduğumuzu hatırlattık, bize yönelen şiddetin aslında hepimize kapsayacağını anlattık ve kendilerinden dayanışma talebinde bulunduk. Bu etkinliklerimiz devam edecek. Avukatlar burada. Avukatlar mesleki faaliyetlerini vatandasın sesi kesilmesin diye yürütüyor çünkü amacımız hak yerine gelsin. Kanun uygulayıcıları olarak buradayız.

Bunun yerine getirirken zaman zaman şiddete maruz kalıyoruz. Hakimin yaptığı yanlıştan kaynaklı biz şiddete maruz kalıyoruz. Zaman zaman ekonomik haklarımız gasp ediliyor. Bu saldırılar katalog suçtan sayılsın. Fiziksel, psikolojik, ekonomik her türlü saldırı tutuklama sebebi sayılmalı. Öbür türlü bir avukatın şuanda hayatının kıymeti yok. Bürosunda, adliyesinde, is sıkısında her yerde hayatı tehlikeyle karsı karsıya. Bu sadece avukatın hayatına yönelik değil vatandasın hak arama özgürlüğüne yönelmiş bir saldırıdır. Avukat olmazsa savunma hakkı meşrutiyetini yitirirse devletin yaptığı yargılama faaliyetleri ortadan kalkar ve tek taraflı bir idari isleme dönüşür. Hukuk yoksa hukuk devleti varlığından söz edemeyiz' diye konuştu.

GÜN GEÇMİYOR Kİ AVUKATLARA YÖNELİK BİR ŞİDDET OLAYI OLMASIN

Açıklamada konuşan Av. Kemal Akaltun da, 'Maalesef ülkedeki adalet sisteminin geldiği nokta ortada. Gün geçmiyor ki avukatlara yönelik bir şiddet olayı olmasın. Hemen hemen her gün avukatlar bazen müvekkilleri tarafından bazen karsı taraftan, vatandaş tarafından şiddete uğruyor ve maalesef bazen ölümle sonuçlanıyor bu saldırılar. Avukatlar Türkiye'nin her tarafından şiddete uğruyorlar. Avukatlar dosyanın tarafı değildir. Avukatlar vatandasın hakkını savunan, onlara haklarını hatırlatan, hakimlere kanunun uygulaması için yol gösteren, her türlü uyarıcı nitelikte hukuki desteği sağlayabilecek kişilerdir ama maalesef günümüzde insanlar borçların sebebi olarak avukatları görmektedirler' dedi.

CAYDIRICI CEZALAR UYGULANMALI

Gün geçtikçe şiddet olaylarının arttığını belirten Akaltun, 'Gün geçtikçe şiddet artıyor. Toplumda müthiş bir refleks oluşmuş durumda. Herkesin öfke patlaması yasadığı bir dönemden geçiyoruz ve maalesef avukatlar bundan nasibini alıyor. Yakın zamanda Türkiye Barolar Birliği tarafından bazı açıklamalar yapıldı. avukatlara yönelik şiddetin önlenmesi için atılması gereken adımlara dair Adalet Bakanlığına gönderilen bir taslak çalışması var. Biz dosyanın tarafı değiliz. Biz sadece vatandasın vekalet ilişkisiyle islerini yapmak zorundayız. Bununla ilgili bir önleme yapılması lazım ve önlemeden sonra caydırıcı nitelikte cezaların olması lazım. Çünkü avukata saldırı yapılıyor ama adliyenin arka kapısından saldırganlar serbest bırakılıyor. Önlem alınmazsa ve caydırıcı cezalar olmazsa saldırılar artarak devam eder. Kanunlar gerçek manada uygulandığı zaman, bir önleyici tedbir alındığı zaman bu şiddet olaylarının son bulacağını veya en azından ciddi oranda düşeceğine inanıyoruz' dedi.

AVUKAT SUSARSA VATANDAŞIN NEFESİ KESİLİR

Açıklamada konuşan Av. Sibel Gürsel ise, 'Avukatlara şiddet devam ettiği sürece sıra doktora, öğretmene, savcıya ve hakime gelecek. Avukata şiddet katalog suçlar kapsamına kesinlikle alınmalı çünkü avukat susarsa vatandaşın nefesi kesilir. Bu çok önemli ve ivedilikle yürürlüğe girmesini bekliyoruz. Avukatlar mesleğini icra ederken toplumsal şiddetin veya öfkenin muhatabı olmamalı. Şiddete yönelik önlemler alınmalı ve caydırıcı cezalar uygulamalı. Avukatlara yönelik şiddet katalog suçlar kapsamına alınmalı ve şiddet olayların tutuklama ile neticelendirilmesi gerekiyor' diye konuştu. BAHRİ UÇAR