Küresel iklim değişikliğinden en fazla etkilenen sektörler arasında yer alan bal üreticileri bu yılki bal üretiminden umutlu. 2022 yılı bahar mevsiminin bal üreticileri açısından iyi geçtiğini belirten arıcılar, bu yıl bal verimi açısından iyi bir sezon geçirmeyi umut ettiklerini belirterek, rekoltede ciddi bir artış beklediklerini söyledi. Gaziantep'te bal hasadının Temmuz 15 itibariyle başlanacağını belirten Gaziantep Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, 'Son 2-3 yıl yaşanan kuraklıktan dolayı bal rekoltesi oldukça düşüktü ama bu yıl mevsimin iyi geçmesiyle beklentimizin de üstünde bir bal rekoltesi bekliyoruz. Bu yıl 500 ton üzerinde bal rekoltesi bekliyoruz' dedi.

ARICILAR BU YIL İÇİN UMUTLU

Son 2-3 yılda yaşanan kuraklığın ardından bu yıl bölge genelinde iyi yağış yağması bal üreticilerinin yüzünü güldürdü. Küresel iklim değişikliğinden en fazla etkilenen sektörler arasında yer alan bal üreticileri bu yılki bal üretiminden ümitli. Bal sezonu hazırlıklarına başlayan üreticiler, bu sene yağışlarla birlikte çiçek yoğunluğu ve çeşitliliğinin artması nedeniyle arılardan iyi bir verim alacak olmanın sevincini yaşıyor.

BAL ÜRETİMİNDE REKOLTE BEKLENTİSİ ARTTI

Dünyada kovan sayısında 2. sırada, bal üretiminde ise 6. sırada gelen Türkiye'de bal üreticileri bu yıl için umutlu. 2022 yılı bahar mevsiminin bal üreticileri açısından iyi geçtiğini belirten arıcılar, bu yıl bal verimi açısından iyi bir sezon geçirmeyi umut ettiklerini belirterek, rekoltede ciddi bir artış beklediklerini söyledi.

ARICILAR SEZONDAN İYİ GEÇMESİNDEN MEMNUN

2022 yılı bahar mevsiminin arıcılık sektörü açısından iyi geçtiğini belirten Gaziantep Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, 'Bu yıl kışın yağışların olması arıcılık sektörü açısından çok sevindirici bir durum oldu. Nisan ayında yağışların olmaması arıcıları büyük bir endişe içerisine koydu ancak mayıs ayında tekrar yağışların olması arıcılık sezonunun iyi geçmesini sağladı. Tabi bu yıl mevsim 1 ay gecikmeli olarak devam etti çünkü mart ayı yağışlı geçti. Normalde 1 Marta arıların bakımı başlardı ama biz hemen hemen 1 Nisanda arıların bakımına başladık. Genel olarak arıcılarımız sezondan iyi geçmesinden memnun' dedi.

ARICALAR NAKLİYE FİYATLARINDAKİ ARTIŞLARDAN DOLAYI ARILARI GEZDİREMİYOR

Arıcılar açısından sezonun iyi geçmesine rağmen akaryakıt fiyatlarındaki artışların arı üreticilerini olumsuz etkilediğine dikkat çeken Koca, 'Arıcılarımız sezondan iyi geçmesinden memnun fakat farklı bir sorunla karşı karşıya. Hem Gaziantep'te hem Türkiye genelinde gezgin arıcılarımız şuanda akaryakıta gelen zamlara bağlı olarak nakliye maliyetlerinden dolayı çok zor durumda. Şuanda gezin aracılarımız bal döneminde yer değiştirme çok sıkıntı yaşıyorlar. Çünkü nakliye fiyatları geçen yıla göre 4-5 kat arttı. Bu da aracılarımız hareket alanı kısıtladı. Dolaysıyla arıcılarımız arı kovanlarını yeterince gezdiremiyor. Genel anlamda arıcılık sezonu iyi geçiyor. İnşallah nakliye maliyet farkını birkaç kovan başı balın yüksek gelmesiyle telefi ederiz diye ümit ediyoruz' dedi.

AKARYAKIT ZAMLARI BAL VERİMİNİ DÜŞÜRECEK

Akaryakıt zamlarının bal verimini etkileyeceğini ifade eden Koca, 'Her yıl olduğu gibi bu yıl da zirai ilaçlardan kaynaklı arı kayıpları yaşandı ama önceki yıllara göre bu yıl çok aşırı derecede arı kayıpları yaşanmadı. Akaryakıta gelen zamlara bağlı olarak artan nakliye fiyatları verimi etkiyecek. Arıcılarımız bal sezonunda 5-6 defa arı kovanlarını yerlerini değiştirirlerdi ama bu yıl arıcılarımız artan nakliye fiyatlarından dolayı 2-3 yer değiştirebilmiş. Çünkü gücü ancak buna yetmiş. Tabi bu etkenler bal verimini ister istemez etkiledi' dedi.

BAL HASADI TEMMUZDA BAŞLAYACAK

Gaziantep ve bölgede bal hasadının Temmuz 15 itibariyle başlanacağını belirten Koca, 'Yaklaşık 1 aydır arılar nektar taşımaya devam ediyorlar ve 15-20 gün daha devam edecekler. Arıcılarımız Temmuz 15'inden sonra bal hasadına başlayacaklar ve birinci bal hasadı Ağustos başlarına kadar devam edecek. Ağustos başında zahter balın rekoltesi ortalama olarak ortaya çıkacak. Eylüle kadar yapılacak ikinci bal hasadıyla birlikte toplamda bal rekoltemiz ortaya çıkacak inşallah' dedi.

500 TON ÜZERİNDE BAL REKOLTESİ BEKLİYORUZ

Bu yıl mevsimin iyi geçmesi dolaysıyla beklentilerin üzerinde bal rekoltesi beklediklerini belirten Koca, 'Son 2-3 yıl yaşanan kuraklıktan dolayı bal rekoltesi oldukça düşüktü ama bu yıl mevsimin iyi geçmesiyle beklentimizin de üstünde bir bal rekoltesi bekliyoruz. Bu yıl kovan başı bal veriminin en az yüzde 20 fazla olmasını tahmin ediyoruz. İnşallah böyle devam ederse beklediğimizin üstünde rekolte elde edeceğiz inşallah. Geçen yıl toplamda 420 ton bal rekoltesi elde etmiştik, bu yıl 500 ton üzerinde bal rekoltesi bekliyoruz' dedi.

YENİ SEZON ARI ÜRÜNLERİ FİYATLARINA YÜZDE 70-80 ARTIŞ GELECEK

Yeni sezon arı ürünleri fiyatlarına da değinen Koca, 'Yeni sezon arı ürünlerine fiyatları ortaya çıkmaya başladı. Arı sütü ve polen fiyatlarına yüzde 70-80 oranında bir artış geldi. Geçen yıl 140-150 lira olan zahter balı fiyatları da yeni sezonda 250 TL civarında olması bekleniyor. Tabi fiyatlar hasattaki artış veya düşüşe bağlı olarak değişebilir. Arı ürünleri fiyatlarında yüzde 100 artış olmadı çünkü biz aynı zamanda tüketiciyi de düşünerek fiyatları belirlemeye çalıştık. İnşallah bir ay sonra fiyatlar 1 ay sonra net olarak ortaya çıkmış olacak' diye konuştu. BAHRİ UÇAR