15 Mart 2011’de Dera’da başlayan Suriye direnişinin 8.yıldönümü Gaziantep’te sessiz bir şekilde anıldı. Geride kalan 7 yılda Esed İran ve Rusya’nın başta Halep, İdlib ve Doğu Guta’dayaptığı katliamları karşı gör ve sağır numarası yapan dünyaya Suriyeliler bu kez yaşanan bu zulüm ve dramları sessiz bir şekilde kamuoyuna duyurmaya çalıştı. Direnişin 8.yıldönümü münasebetiyle Gaziantep Balıklıpark’ta toplanan Suriyeli, ellerinde taşıdıkları döviz ve Guta’da öldürülen çocuk maketleriyle Gaziler caddesinde sessiz bir yürüyüş yaptı. Sokaktaki esnafa beyaz gül ve katliam broşürleri dağıtan Suriyeliler, gaziler caddesinden sonra Suburcu caddesine geçerek yürüyüşünü tamamladı. Yapılan yürüyüşe esnaf ve sokaktaki vatandaşlarda büyük destek verdi.

SURİYE DİRENİŞİ DERA’DA BAŞLADI

Tarih 15 Mart 2011’i gösterirken Suriye'nin güneybatısında Ürdün sınırına yakın bir noktada olan 230 bin nüfuslu Dera'da halk 40 yıldır baba ve oğul Esedtarafından devam eden demir yumruk iktidarını protesto etmek için sokaklara çıktı. 6 ay boyunca devam eden protesto gösterilerine katılan aile büyüklerinin evde kendi aralarında "Esed de artık devrilmeli ve gitmeli" konuşmalarını duyan 13 ilkokul öğrencisi bir okul duvarına “Sıra sende ey doktor” yazısı yazdı. Çocuklara en ağır işkenceleri yaptıktan sonra ailelerine vermeyen rejim, protestolara müdahaleyi sertleştirdikçe olaylar da giderek başka illere sıçradı. Suriye de geride kalan 7 yılda yaklaşık 1 milyona yakın insan can verirken 10 milyon insanda yerinden yurdundan oldu

ASRIN EN BÜYÜK KATLİAMI YAŞANDI

Esed İran ve Rusya’nın sivil halkın üzerine attığı varil, misket, fosfor, napalm ve kimyasal bombalardan dolayı 10 milyona yakın insan yerini yurdunu terk etmek zorunda kaldı. Bu süre içerisinde 6 bin 736’i kadın olmak üzere 190 bin kişi Esed rejimi tarafından hala cezaevlerinde tutuluyor. Savaştan dolayı 5 bin’e yakın okul 2 bin’e yakın cami yerle bir oldu. Bu zaman zarfında Esed ve Rusya tarafından 400 kez hastanelere saldırı düzenlendi bu saldırılarda 1000’e yakın sağlık çalışanı hayatını kaybetti.15 Mart 2011 de başlayan Suriye direnişinde geride kalan 7 yılda yaşanan zulüm ve dramları dünyaya duyurmaya çalışan 600’e yakın gazeteci ve medya aktivistide görev başına can verdi.

HABER MERKEZİ