Hollanda’da aile birleşiminin önündeki en büyük engel olarak görülerek 2011 yılında Türklere uygulanmamaya başlayan uyum yasası yeniden geliyor.

1 Mayıs 2020’de sadece mülteci olarak Hollanda’ya gelecek olan Türkleri kapsayan o yasa, (dil ve uyum kursu yasası’) 1 Ocak 2021’den itibaren bütün Türkleri kapsayacak.

Avrupa Adalet Divanın’ının aldığı karar göre hareket edildiği söylenen yasanın yürürlüğe gimesi için Hollanda Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı Wouter Koolmees temcilsiler meclisine bir mektup göndermiş.

Mektuba göre yasa Ocak 2011’de Türkler için yeniden başlayacak ve uyum kurslarına katılmak ve yeterli derecede dil bilmek mecburi olacak. Aynı yasa, 1 Mayıstan sonra mülteci olarak Hollanda’ya gelecek olan Türkler için zaten yürürlüğe girmişti.

Bakan Koolmess meclise gönderdiği mektubunda, yasanın güya entegrasyonda başarı sağlamak için oldukça önemli bir adım olacağını söylüyor.

Yaşanacak olunan acı ve ayrılıkları göz önünde bulundurmayarak, Hollanda’da ‘aile kurmanın’ da önemli yasalardan biri olduğunu her ne hikmetse göz ardı eden Koolmess, düşüncesine kaynak olarak ta Hollanda İstatistik Kurumu’nun (CBS) araştırmalarını gösteriyor.

Artık kaç kişi üzerinde yapıldıysa CBS’nin o araştırma verilerine göre; dil ve uyum kursu mecburiyeti olan ve Hollanda’ya yeni gelen Faslılar (Marokkanlar), Türklere göre güya entegrasyonda daha başarılı olmuşlar.

Aynı kuruma göre; Hollanda’ya yeni gelenler, uyum kurslarında Hollandacanın yanısıra ; Hollanda toplumunu tanıyarak topluma da daha kolay ve hızlı entegre oluyorlarmış.

Gülerim;

Keza aynı yasa Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında ilk olarak yine  Hollanda tarafından, 15 Mart 2006 tarihinde yürürlüğe girmiş ancak, Avrupa Adalet Divanı tarafından, “Ankara Antlaşmasının 9’uncu maddesi (eşitlik ilkesi) ve Ortaklık Konsey Kararı 1/80, 13’üncü maddesine atıfta bulunarak, Türk vatandaşlarının haklarında kısıtlama yapılamaz.” ilkelerine dayanarak, böyle bir uygulamanın Ankara Antlaşmasına aykırılığından dolayı Türklere uygulanamaz diyerek kaldırılmıştı.

Şimdi sormak lazım;

Bambaşka bir kültüre sahip Faslıları örnek alarak ve son derece mağdur olacak vatandaşların durumunu göz ardı ederek Adalet Divanı kararlarını bile sorgulatarak alınan bu karar kimleri ne yönden tatmin edecek.

Bu yasa daha önce de çıktığında ne gibi acılar yaşandığı ve Hollanda’da ‘aile kurma isteğine dokunulamaz’ başlıklı diğer bir yasayı hiçe sayarak atılan bu adımın politik yönü diğer yasalarda olduğu gibi yine yoruma açık.

Hollanda’ya çalışma ve yerleşme izni ile yeni gelecek olan Türkler için bahsi geçen bu yoruma ve hukuk anlayışına açık olan uyum kursu mecburiyeti 1 Ocak 2021’de yürürlüğe girecek ve o tarihten önce yapılan başvurular için geçerli olmayacak.

HABER YORUM: Murat Yakar / Ufuk Gazetesi