Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi birçok araç sahibinin araçlarının kışlık bakımını geciktirmesine neden oldu.

Uzmanlar, araçların kışlık bakımlarının bir an önce yapılması konusunda araç sahiplerini uyarırken bu yıl bakım fiyatlarının artması sürücüleri kara kara düşündürüyor.

Bu yıl araçlarına kış bakımı yaptırmayı planlayan araç sahiplerini geçmiş yıllara kıyasla daha kabarık bir fatura bekliyor.

Gaziantep'te soğuk havanın kendini hissettirmesiyle birlikte olumsuz hava koşullarında sorunsuz yol almak isteyen araç sahipleri, kentteki servislerin ve oto tamircilerin yolunu tutmaya başladı.

Araçlarını kış şartlarına hazır hale getirmek isteyen sürücüler, bu yıl servislerde beklediklerinden daha yüksek bir faturayla karşılaştı. Son bir yıl içinde hemen hemen her kalemin fiyatının arttığı otomotiv sektöründe bakım ücretlerine yüzde 100'ü aşan zam yapıldı.

Geçtiğimiz yıl araçlarının bakımını 500 ile bin TL arasında yaptıran sürücüler, bu yıl ise yaklaşık 2 bin TL'ye yaptıracak.

Sürücülerin, araçlarının soğuk havalarda sorunsuz bir şekilde çalışması ve araçlarıyla güvenli seyahat edebilmeleri için mutlaka kışlık bakımlarının yaptırması gerektiğini belirten oto tamirciler, özellikle de kışlık bakımda araçların yağı, antifrizi, suyu, filtreleri, bujileri, fren tertibatları, silecekleri, hortumları, akü ve lastiklerinin kontrol edildiğini ifade ediyor.

Araçlara yaz ve kış olmak üzere yılda en az iki kere bakım yapılması gerektiğini belirten oto tamirciler, araçların kışlık bakımlarının ihmal edilmesinin araç sahiplerine pahalıya patlayabildiğine dikkat çekti.

Araç sahiplerinin, yaklaşık 2 bin TL'ye mal olan araçlarının kışlık bakımlarını yaptırmamaları halinde, 3 bin 500 liraya varan masraflarla karşı karşıya kalabilecekleri konusunda uyarıyor.

Küsget Sanayi Sitesinde oto tamir işletmecisi Aziz Yılmaz, araçların kışlık bakımının geçtiğimiz yıla göre yüzde 100 arttığını söyledi.

Geçtiğimiz yıla göre otomotiv yedek parçalarının fiyatının yüzde 100'ü aşan oranda zamlanmasından dolayı araçların kışlık bakımının fiyatının da arttığına dikkat çeken Yılmaz, yüksek fiyatlardan dolayı birçok sürücünün aracının bakımını ertelediğini belirtti.

'100 liralık antifriz değişiminin yapılmaması 2000-3000 liraya mal olabiliyor'

Araçların kışlık bakımının önemli olduğunu belirten Yılmaz, 'En basit bir antifrizi koymadığınızda araba kışın donma yapıyor. Kışın donma yaptığında sürücü sabah farkına varmayıp ilk marşa bastığında araba direk sibopu eğiyor, motora zarar veriyor. 100 liralık bir antifriz değişiminin yapılmaması 2000-3000 liraya mal olabiliyor. Araçların kışlık bakımı bundan dolayı önemlidir.' dedi.

'Kışlık bakım sadece antifriz değişimi değildir'

Araçların kışlık bakımının sadece antifiriz değişiminden ibaret olmadığını ifade eden Yılmaz, 'Aracın balatası, diskleri, yağ bakımı yani genel olarak aracın bakımdan geçirilmesi lazım. Kışlık bakım sadece antifriz değişimi olarak anlaşılıyor. Araçların kışlık bakımı sadece antifriz değişimiyle kalmaması lazım. Aracın diğer bakımları da önemlidir. Aracın kışlık bakımı için ne gerekiyorsa bakımları yaptırılmalıdır. Bir araçta mazot, hava ve yağ filtresi ile motor yağı değişiyor.' ifadelerini kullandı.

'Kışlık bakım yüzde 100 arttı'

Bu yıl araçların kışlık bakım fiyatının yüzde 100 oranında arttığını belirten Yılmaz, 'Araç sahipleri araçların kışlık bakımı fiyatı yüksek çıktığı zaman aracın bakımlarını erteliyor. Aracın bakımının erteleyerek maliyeti düşürmeye çalışıyor. Geçen seneye göre otomotiv parçaları yüzde 100'ü aşan fiyatla zamlandı. Yağ fiyatı yüzde 100 yükseldi. Fakat otomotiv yedek parçalarını yüzde 200'e varan oranda zamlandı. Şu anda otomotiv yedek parça temininin de zorluk yaşanıyor. Otomotiv yedek parçacıları, parça bulamıyorlar. Karaborsa mı var üretim mi yok ne olduğunu bizde bilmiyoruz. Geçen yıl 500 liraya olan kışlık araç bakımı bu sene bin lira oldu. Yani yüzde 100 oranında zamlandı.' diye konuştu.

'Motor donar, sürücü fark etmeden marşa basarsa blok çatlayabilir'

Araçların mutlaka kışlık bakımının yapılması gerektiğini belirten Mehmet Çelikay da şunları söyledi:

'Araçların genelde kışlık bakımlarında antifriz değişimi mutlaka yapılmalıdır. Çünkü antifrizin görevi; motorun içindeki suyun donmamasını veya aracı çalıştırırken motorun üstündeki bloğun patlamasını sağlıyor. Antifriz koyduğunuzda 2-3 gün boyunca mutlaka suyuna da dikkat etmeliyiz. Çünkü antifrizi koyduğumuzda su kireçlenmiş yerleri sökmeye başlar. O yüzden kışlık bakımlarda özellikle antifriz, su kaçakları, diğer hortumlara dikkat edilmesi lazım. Kışlık bakımda araca genellikle antifriz konulmalıdır. Hortumlara dikkat edilmelidir. Su kaçağı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Fren balataları, lastikler ve yağ filtreleri gibi diğer filtrelerin bakımı yapılmalıdır.'

'Müşterilerin çoğunluğu sadece fiyat soruyor'

Kışlık bakım fiyatının bu yıl arttığını belirten Çelikay, 'Geçen yıl biz antifrizi 60-70 liraya alıyorduk. Bu sene antifriz fiyatı 100 TL oldu. Yağ fiyatı da aşırı derecede yükseldi. Aracının bakımını yaptıran sadece fiyat soranda var. Fakat müşterilerin çoğunluğu sadece fiyat soruyor, fiyatı öğrendikten sonra tekrar gidiyorlar. Bu sene fiyatlar dudak uçuklatıyor. Daha önceleri aracın bakımını yaptığımızda kimse fiyat sormazdı, şu anda gelen araç sahipleri ilk önce kışlık araç bakımının fiyatını soruyor. Bundan dolayı fiyatlarda biraz sıkıntı oluyor.' şeklinde konuştu.

Aracının kışlık yaptıran Müslüm Çelik de, 'Geçen yıla göre fiyatlar bayağı yükselmiş. Geçen yıl 350-400 liraya yapılan kışlık bakımın fiyatı bu yıl yaklaşık bin lira olmuş.' diyerek yakındı.