Sendika adına açıklama yapan Genel Sağlık İş Ersin Arslan Hastanesi Temsilcisi Ömer Lütfü Gök, Sağlık sistemindeki çalışma şartlarının gün geçtikçe katlanarak arttığına dikkat çekerek, ''ceza yönetmeliğinin' geri çekilmesini ya da yönetmeliğin, sağlık çalışanlarının çalışma koşullarını iyileştirecek, işyeri barışı getirecek şekilde revize edilmesini istiyoruz' dedi.

GENEL SAĞLIK İŞ'TEN 2 GÜNLÜK İŞ BIRAKMA EYLEMİ

Hekimler ve sağlık çalışanları, aile hekimlerine dayatılan 'ceza yönetmeliğini'nin yıldönümünde iş bırakma eylemi yaptı. Birleşik Kamu İş Konfederasyonu'na bağlı Genel Sağlık İş de, sağlık çalışanlarının mali ve özlük haklarıyla sağlıkta şiddetin önlenmesine yönelik talepleri için 30 Haziran ve 1 Temmuz 2022 tarihlerinde 2 günlük iş bırakma eylemi yaptı. 2 günlük iş bırakma eylemi yapan Gaziantep Genel Sağlık İş İl Temsilciliği, Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı.

CEZA YÖNETMELİĞİ İLE ÇALIŞMA ŞARTLARI AĞIRLAŞTIRILDI

Sendika adına açıklama yapan Genel Sağlık İş Ersin Arslan Hastanesi Temsilcisi Ömer Lütfü Gök, 'Bundan tam bir yıl önce Cumhurbaşkanı'nın 4198 sayılı Kararı ile yayımlanan, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ile; Aile hekimliğinde görev yapan sağlık çalışanlarının aleyhine düzenlemeler getirilmiştir. Yayınlandığı günden bugüne ceza yönetmeliği ile çalışma şartlarının ağırlaştırıldığını, sözleşmenin feshinin kolaylaştırıldığını, iş yükü artmasına rağmen ödemelerin azalmakta olduğunu, iş güvencesinin ortadan kalktığını, bu yönetmelikle ile aile hekimliğinin işleyiş ve özüne zarar verildiğini alanlarda defalarca dile getirdik. Söz edilen Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği içerik ve sonuçları itibariyle sadece çalışanlar için değil aynı zamanda yurttaşlar için ''ceza yönetmeliği'' olmaktan öteye gidememektedir ve gidemeyecektir' dedi.

SAĞLIK SİSTEMİNDEKİ ÇALIŞMA ŞARTLARI KATLANARAK ARTMAKTA

Sağlık sistemindeki çalışma şartlarının gün geçtikçe katlanarak arttığına dikkat çeken Gök, Genel Sağlık-İş, kurulduğu günden beri; dünya bankası tarafından dayatılan, neoliberal – kapitalist politikaları uygulayarak ülkeyi çıkar grupları için şantiye ve rantiye cennetine dönüştüren siyasi iktidarın, ebedi önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün başlattığı ulusal, kamucu halkçı sağlık politikalarını yerle yeksan edip, sağlığı ticarileştiren, siyasi iktidarın, yanlış politikalarının karşısında durmuştur. 20 yılın sonunda iktidarın uyguladığı sağlık politikalarının sonucu olarak; sağlık sistemindeki çalışma şartları, baskı ve şiddet gibi nedenlerden dolayı; kamudan istifa eden ve yurt dışına gitmek üzere yabancı dil kursu eğitim almaya başlayan hekim, teknisyen, laborant, ebe, hemşire sayısı gün geçtikçe katlanarak artmaktadır.

'Giderlerse gitsinler biz de yeni mezun olan doktorlarla yola devam ederiz' sözünün ne kadar yersiz ve gerçeklikten uzak olduğunun bir göstergesi olarak, önceki yıllarda elinde TUS Sınavına yönelik hazırlık kitabı taşıyan Tıp Fakültesi son sınıf öğrencileri artık yabancı dil kitapları taşır hale gelmiştir. Üniversite ya da Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tıp eğitimi verecek öğretim görevlisi sayısı gün geçtikçe azalmaktadır. Yurttaşlar hastane randevusu bulmakta zorlanmakta, randevu alabildiğinde ise ancak aylar sonrasındaki bir tarihe randevu alabilmektedir. Sağlık emekçileri ay sonunu getirememekte, sağlığını hiçe sayarak nöbet ücreti ile günlük yaşamlarını sürdürmeye çalışmakta, yaş haddi sınırına kadar çalışmak zorunda kalmaktadır. Özetle siyasi iktidar sağlık hizmetlerini çökme noktasına getirmiştir. Bu tablo, ülkemiz ve halkımız için önümüzdeki günlerin, önümüzdeki yılların çok daha sıkıntılı geçeceğinin bir göstergesidir' dedi.

'CEZA YÖNETMELİĞİNİN' GERİ ÇEKİLMESİNİ YA DA REVİZE EDİLMESİNİ İSTİYORUZ

Genel Sağlık-İş Sendikası adına tüm sağlık emekçileri taleplerini sıralayan Gök, '30.06.2021 tarih ve 31527 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin, nam-ı diğer 'ceza yönetmeliğinin' geri çekilmesini ya da yönetmeliğin, sağlık çalışanlarının çalışma koşullarını iyileştirecek, işyeri barışı getirecek şekilde revize edilmesini istiyoruz' dedi.

ETKİN VE CAYDIRICI BİR 'SAĞLIKTA ŞİDDET YASASI' İSTİYORUZ

Etkin ve caydırıcı bir 'Sağlıkta Şiddet Yasası' istediklerini belirten Gök, 'Göstermelik değil, sağlıkta şiddeti gerçekten azaltabilecek nitelikte etkin ve caydırıcı bir 'Sağlıkta Şiddet Yasası' istiyoruz.

Performans sisteminden vazgeçilip, ek değil, tek ödeme sistemine geçilmesini, tüm sağlık emekçilerine enflasyon oranında zam değil, bir an önce seyyanen maaş iyileştirmesi yapılmasını istiyoruz.

Sağlık emekçilerinin aylık maaşlarının, asgarisi yoksulluk sınırı taban alınarak belirlenmesini, tüm ek ödemelerin emeklilik hesaplamasına dahil edilmesini istiyoruz.

Tüm sağlık emekçilerini kapsayacak kademeli ek gösterge artışı yapılmasını istiyoruz.

Aile Sağlığı Merkezi gider ödemelerinin yeniden değerlendirilerek, ekonomik koşullar doğrultusunda artırılmasını istiyoruz.' diye konuştu. BAHRİ UÇAR