Kurulacak olan kooperatif ile zeytin üreticisi çiftçinin mağduriyet yaşamadan elindeki zeytinyağlarını kooperatif güvencesiyle daha hızlı ve değerinde satabileceğini söyleyen Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, 'Kooperatif projemizde kurulum aşamasına yaklaştık. Kooperatif projemizle çiftçimizin elindeki zeytin ve zeytinyağları daha hızlı ve değerinde alınarak çiftçi mağduriyetlerinin önüne geçilecek. Yine projemizle marka zeytinyağlarımız market raflarında rahatlıkla yer bulacak' dedi.

ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI PROJESİNDE SONA GELİNDİ

Pandemi süreci öncesinde başlatılan zeytin ve zeytinyağı kooperatif projesinde sona gelindiğini söyleyen Çolak, 'İpekyolu Kalkınma Ajansına sunulmuş olan zeytin ve zeytinyağı kooperatifi ile ilgili projemiz kabul edildi. Proje ortaklarımız arasında Gaziantep Ticaret Odası, Gaziantep Sanayi Odası, Nizip Sanayi ve Ticaret Odası, Şahinbey Ziraat Odası ve Şehitkamil Ziraat Odası yer alıyor. Araya pandemi süreci girmişti projemiz bir süre aksadı ancak bizler pes etmedik. Yine gerekli işlemleri yaptık ve projemiz kurulma aşamasına geldi' ifadelerinde bulundu.

ZİRAAT ODALARI OLARAK BALIKESİR, İZMİR, MANİSA'DAKİ İŞLETME KOOPERATİF VE ZEYTİN –ZEYTİN YAĞI TESİSLERİNDE İNCELEMELERİNDE BULUNDUK

Ziraat odaları olarak Ege Bölgesi'nde İzmir, Balıkesir ve Manisa' daki işletme kooperatifleri gezilerek orada kurulu olan zeytin ve zeytinyağı kooperatiflerin yerinde incelendiğini ve istişarelerde bulunulduğunu kaydeden Çolak, 'Tecrübe amaçlı bizden önce bu işi yaparak zeytin ve zeytinyağı işini kooperatif haline getiren yerlere geziler düzenledik. Zeytinden neler yapılabileceğini daha iyi tecrübe ettik. Kooperatifin çiftçiler açısından ne kadar önemli olduğunu anladık ve gerekli istişarelerde bulunduk. Zeytinyağının 18 kilogramını biz şehrimizde 275-300 lira arasında satarken Ege Bölgesi Edremit'te zeytinin yaklaşık üç kilogramını 300 liraya satıyorlar. Bizim çiftçimiz hasat ettiği yağını biranda satacak bir yer dahi bulamıyor. Çiftçilerimiz zeytin ağaçlarını sökme aşamasına dahi geldi. Kooperatif projemizle biz bu soruna bir çözüm olacağımızı düşünüyoruz' diye konuştu.

GAZİANTEP'E ZEYTİN SALAMURA TESİSİ DE KAZANDIRILACAK

Odalar bünyesinde gerçekleştirilen kooperatif projesinin yanında Gaziantep'te zeytin salamura tesisinin de oluşturularak çiftçiye artı değer sağlanacağına dikkat çeken Çolak, şu açıklamalara yer verdi: 'Yine projemizin içerisinde bir de salamura tesisi kuracağız. Daha kıymetli olan salamuralık zeytinleri bölgemizde tesisler olmadığından Pazar bulamadığından yağ elde etmek için fabrikaya gönderiliyor. Bu zeytinlerin yağ oranları da düşük zaten. Salamuralık zeytinleri de sofralık olarak işlemesini yapacağız. '

GAZİANTEP'İN MARKA ZEYTİNYAĞLARI MARKET RAFLARINDA YER ALACAK

Gaziantep'te kurulacak zeytin ve zeytinyağı kooperatifi ile bölgenin zeytin markalarının market raflarında yer alacağını da belirten Çolak, 'Projemizin amacı kuracağımız kooperatif kanalı ile çiftçimizin kendi zeytinini alıp kooperatif markamızı verip biz kendimiz pazarlayacağız. Marketlere gittiğimizde sıklıkla Ege bölgesinin isimlerini görüyoruz zeytinyağları üzerinde. Bu proje ile Gaziantep zeytini de market raflarında en güvenilir isimlerle yer alacağını öngörüyoruz' açıklamalarına yer verdi.