Teknik gezide Ege bölgesinde örnek işletmeler ve kooperatifler gezildi. Gazi heyetinde yer alan Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit ve Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, teknik gezinin çok verimli geçtiğini belirterek, bölge zeytinciliği için önemli bir adım attıklarını belirtti. Kooperatif ve zeytin üretim tesislerini yerinde gördüklerini belirten Yiğit ve Çolak, 'Çiftçilerimizle birlik olup biran önce kooperatif kuracağız' dedi

GAZİANTEP HEYETİ ZEYTİN İÇİN EGE BÖLGESİNE GİTTİ

'Gaziantep'te Zeytin ve Zeytinyağı Üretiminde Verimliliğin ve Kalitenin Arttırılması Projesi' kapsamında Ege Bölgesinde teknik gezi düzenlendi. İnceleme heyetinde proje ortakları Gaziantep Ticaret Odası, Gaziantep Ticaret Borsası, Nizip Ticaret Odası, Nizip Ticaret Borsası, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Şahinbey Ziraat Odası ve Şehitkamil Ziraat Odasından temsilciler yer aldı.

GAZİANTEP ZEYTİNCİLİK SEKTÖRÜ İÇİN ÖNEMLİ ADIM

Bölgemizin en önemli 2. tarım ürünü olan zeytin ve zeytinyağı üretiminde şehrimize seviye atlatacak proje için vites yükseltildi. Gaziantep Ticaret Odası öncülüğünde İpekyolu Kalkınma Ajansı destekleriyle hayata geçirilen 'Gaziantep'te Zeytin ve Zeytinyağı Üretiminde Verimliliğin ve Kalitenin Arttırılması Projesi' kapsamında İzmir ve çevre illerinde incelemelerde bulunuldu.

TEKNİK GEZİDE ÖRNEK İŞLETMELER VE KOOPERATİFLER İNCELENDİ

Teknik gezide Ege bölgesinde örnek işletmeler ve kooperatifler gezildi. Gaziantep Ticaret Borsası, Nizip Ticaret Odası ve Nizip Ticaret Odası ortaklığında, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Şehitkamil Ziraat Odası ve Şahinbey Ziraat Odası iştirakiyle sürdürülen 'Gaziantep'te Zeytin ve Zeytinyağı Üretiminde Verimliliğin ve Kalitenin Arttırılması Projesi' için İzmir'i ve çevre illerini ziyaret eden Gaziantep heyeti, inceleme gezisi kapsamında Öncü Zeytin, Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Köstem Zeytinyağı Müzesi, Edremit Zeytincilik Üretme İstasyonu, Olivos - Korkut Sabunları, Nermin Hanım Zeytinliği ve Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsünü ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

ÇİFTÇİLERİMİZLE BİRLİK OLUP BİRAN ÖNCE KOOPERATİF KURACAĞIZ

Gazi heyetinde yer alan Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit ve Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, teknik gezinin çok verimli geçtiğini belirterek, Ege bölgesine gerçekleştirilen teknik gezinin Gaziantep'te kurulacak kooperatif ve zeytin isletmeleri için önemli katkı sağlayacağını belitti. Teknik gezinin çok verimli geçtiğini belirten Yiğit ve Çolak, bölge zeytinciliği için önemli bir adım attıklarını belirtti. Kooperatif ve zeytin üretim tesislerini yerinde gördüklerini belirten Yiğit ve Çolak, 'Çiftçilerimizle birlik olup biran önce kooperatif kuracağız' dedi

KOOPERATİF VE ZEYTİN ÜRETİM TESİSLERİNİ YERİNDE GÖRDÜK

Teknik gezinin çok verimli geçtiğini belirten Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, 'Amacımız çiftçinin ürettiği zeytin ve zeytinyağına pazar oluşturmak için Kooperatifini kurmak. Bu amaçla bizden daha tecrübeli olan ve kurulmuş olan Kooperatifleri, zeytin üretim tesislerini yerinde görmek gerekiyordu. Bunun için biz de Gaziantep Ticaret Odası, Gaziantep Ticaret Borsası, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Şahinbey ve Şehitkamil Ziraat Odaları olarak hep birlikte Ege bölgesinde Kooperatifleri, zeytin üretim tesislerini gezdik. Teknik gezi çok verimli geçti' dedi.

ÇİFTÇİLERİMİZLE BİRLİK OLUP KOOPERATİF KURACAĞIZ

Gaziantep'te de Kooperatif kurmak için gayret ettiklerini belirten Çolak, 'Ege bölgesindeki çiftçiler birlik olup Kooperatif kurmuşlar. Biz de bölgemizde çiftçilerimizle birlik olup Kooperatif kurmak istiyoruz. Çiftçinin ürettiği ürünleri birkaç tüccara ucuza vermemek için çabalıyoruz. İnşallah çiftçilerimizle birlik olup Kooperatif kuracağız. Çiftçinin ürünlerini daha değerinde satması ve bir marka oluşturması için elimizden gelen çabayı göstereceğiz' dedi.

GAZİANTEP'TE MARKALAŞMA İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

Gaziantep'te markalaşma için çalışacaklarını belirten Çolak, 'Gaziantep zeytini çok kaliteli ancak Gaziantep zeytini market laflarında gösteren bir tane marka yok. Onun için markalaşmayı ön planda tutuyoruz. Örneğin Egede marka ismiyle bir zeytin var. İçerisine azıcık sos veya zahter katmış ve yarım litresi 65 lira. Yani kilogramı 130 lira. Ama Gaziantep'te 18 litrelik zeytinyağı tenekesi 300 lira. Orada 3 kilo 300 lirayı geçiyor. Bunun için tesis ve markalaşma gerekiyor. Gaziantep'te markalaşma için çalışacağız. Kooperatif ve tesisler kurduktan sonra Gaziantep zeytini hak ettiği değeri bulacak. İsim ve marka olunca Pazar sorunu da kalmayacak' dedi.

BİZDEN GİDEN ZEYTİNİ ORADA ÖĞRENMEYE GİDİYORUZ

Kooperatif ve tesisleri kurup çiftçimizin ürettiği ürünleri birinci sınıf kalitede pazarlamaya çalışacaklarını belirten Çolak, 'Kendileri bize asıl zeytin Mezopotamya'dan geldi diyor. Bizden giden zeytini biz bugün orada öğrenmeye gidiyoruz. Bu bizim büyük bir eksiğimiz. Geç kalındı ama inşallah en kısa zamanda Kooperatif ve tesisleri kurup çiftçimizin ürettiği ürünleri birinci sınıf kalitede pazarlamaya çalışacağız' dedi.

GEZİ ÇOK OLUMLU GEÇTİ

Teknik gezinin çok verimli geçtiğini belirten Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit ise, 'Ege bölgesinde Kooperatif ve tesisleri yerinde gezip inceledik. Çok olumlu bir gezi yaptık. İnşallah Gaziantep'te de Kooperatif ve tesisleri kurup üreticilerin ürünlerinde değerinde satmaya çalışacağız' dedi.

KOOPERATİF OLMAZSA ÇİFTÇİNİN KURTULUŞU YOK

Kooperatif sayesinde Ege bölgesinde zeytinyağı kilogramının 130 liraya satıldığına dikkat çeken Yiğit, 'Kooperatif sayesinde orada zeytinyağı kilogramını 130 liraya satılıyor. Gaziantep'te ise 20 liraya satamıyoruz. Kooperatif olmazsa çiftçinin kurtuluşu yok. Kooperatif kurulduğunda çiftçini ürünleri için Pazar sorunu da çözülür' dedi.

GAZİANTEP'TE İŞLEME VE HASAT SIKINTISI VAR

Gaziantep'te işleme ve hasat sıkıntısı olduğunu dile getiren Yiğit, 'Bölgemizdeki zeytin Ege bölgesinden daha kaliteli ama bizde isleme ve hasat sıkıntısı var. Ege'de zeytinler toplanırken sepete konuluyor ama burada çuval veya traktöre dolduruyorlar. Bunları artık çiftçilerimize yaptırmayacağız. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile görüşüp çiftçilerimize sebep desteğinde bulunacağız. Ayrıca bizde zeytinde budama eksikliği var, ambalajlama eksikliği var. İnşallah bunları da buradaki çiftçilerimize uygulayacağız' dedi.

GAZİANTEP'TE SOĞUK SIKIM TESİSİ YAPACAĞIZ

Gaziantep'te soğuk sıkım tesisi kuracaklarını belirten Yiğit, 'Gaziantep'te soğuk sıkım yapmıyorduk. İnşallah Gaziantep'te soğuk sıkım da yapacağız. Soğuk sıkımda zeytin yağı biraz az çıkıyor ama kalitesi daha yüksek ve fiyatı da 3-4 katı. İnşallah soğuk sıkım tesisi kuracağız. Ayrıca salamura tesisi de kuracağız' dedi.

BÖLGE ZEYTİNCİLİĞİ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM ATILDI

Bölge zeytinciliği için önemli bir adım attıklarını belirten Yiğit, 'Bölge zeytinciliği için önemli bir adım atıldı. Gaziantep Ticaret Odası ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kooperatif ve tesisler için büyük gayret gösteriyorlar. Çiftçiler adına her iki kuruma da teşekkür ediyorum' diye konuştu. BAHRİ UÇAR