2018 yılına ait mazot ve gübre desteklemeleri çerçevesinde Türkiye genelinde 2 milyon 126 bin 968 çiftçiye toplam 2.87 milyar lira ödenecek. Şahinbey yaklaşık 6 bin 500 çiftçi, Şehitkamil’de de yaklaşık 5 bin 500 çiftçi bu desteklerden faydalanacak. Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak ve Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, verilen Mazot ve gübre desteği ödemelerinin yetersiz olduğunu belirtti. Çolak, “Verilen destek oranı yeterli değil. Çiftçinin dönüm başına en az 50 TL alması gerekiyor. Çünkü çiftçinin dönüm başına en az 150-200 TL girdisi var” dedi. Yiğit, “mazot ve gübre çok pahalı olduğundan verilen Mazot ve gübre desteği yetersiz” dedi.

DESTEKLEMELER ÇİFTÇİYE YETMİYOR VE ÇİFTÇİYİ MUTLU ETMİYOR

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, çiftçilerin uzun süredir beklediği müjdeyi verdi. 2018 yılına ait mazot ve gübre desteği ödemeleri dün başladı. Mazot ve gübre desteği ödemeleri çiftçilerin T.C. kimlik numaralarının son hanelerine göre ödenmeye başlandı. 2018 yılına ait mazot ve gübre desteklemeleri çerçevesinde Türkiye genelinde 2 milyon 126 bin 968 çiftçiye toplam 2.87 milyar lira ödenecek. Mazot ve gübre desteğini değerlendiren Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, “Verilen mazot ve gübre desteği Gaziantep çiftçisi için bu kış ayında iyi olacak. Şahinbey’de yaklaşık 6 bin 500 çiftçimiz bu desteklemelerden faydalanacak. Ancak biz desteklemelerden ziyade ürünlerin para etmesi taraftarıyız. Ürettiğimiz ürünlerden para kazanırsak daha iyi olur. Çünkü bu desteklemeler cüzi desteklemeler. Bu desteklemeler çiftçiye yetmiyor ve çiftçiyi mutlu etmiyor” dedi.

MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ EKİM AYINDA VERİLMESİ GEREKİYOR

Mazot ve gübre desteği ödemelerinde geç kalındığını belirten Çolak, destekleme ödemelerinin ekim ayında verilmesi gerektiğini belirterek, “Mazot ve gübre desteği ödemelerinde geç kalındı. Desteklemelerin ekim ayında verilmesi gerekiyor.  çiftçi de ekim yapabilsin ve boş tarla bırakmasın” dedi.

VERİLEN MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ YETERSİZ

Verilen Mazot ve gübre desteği ödemelerinin yetersiz olduğunu belirten Çolak, “Çiftçi mazlum durumda. Vuran çiftçiye vuruyor. Çiftçinin desteklenmesi gerekiyor. 50 yaşın altı çiftçi kalmadı. Bu nesil biterse tarım nasıl yapılacak? Çiftçinin desteklenmesi gerekiyor. verilen destek oranı yeterli değil. Yüzde 50 deniliyor ama 25’i bile bulmuyor. Bu oran nasıl hesaplanıyorsa bilemiyoruz. Çiftçilere sorulması gerekiyor oran belirlendiğinde. Ortalama dönüm başına 12 lira mazot ve 4 lira gübre olmak üzere 16 TL veriliyor. Çiftçinin dönüm başına en az 50 TL alması gerekiyor. Çünkü çiftçinin dönüm başına en az 150-200 TL girdisi var” diye konuştu.

ŞEHİTKAMİL’DE 5 BİN 300 ÇİFTÇİ DESTEKLEMELERDEN FAYDALANACAK

Mazot ve gübre desteğini değerlendiren Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit de, Şehitkamil bölgesinde ortalama 5 bin 300 çiftçinin bu desteklemelerden faydalanacağını belirterek, “Şehitkamil bölgesinde ortalama 5 bin 300 çiftçi bu desteklemelerden faydalanacak. Mazot ve gübre desteği ödemeleri tam zamanında ödenecek. Çünkü çiftçinin gübre atma zamanı. Gaziantep çiftçisi bundan önce iyi tarım desteği aldı, şimdi de Mazot ve gübre desteği alacak. bu desteklerle Gaziantep çiftçisi rahatlayacak” dedi.

VERİLEN MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ ÖDEMELERİNİN YETERSİZ

Verilen Mazot ve gübre desteği ödemelerinin yetersiz olduğunu belirten Yiğit, “mazot ve gübre çok pahalı olduğundan verilen Mazot ve gübre desteği yetersiz” dedi.

BAHRİ UÇAR