Özel sandıklar içerisinde Gaziantep'e getirilen mozaikler, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin tarafından karşılandı. Özel kutularla paketlenmiş halde titizlikle uçaktan indirilen parçalar Çingene Kız mozaiğiyle birleştirilmek üzere Zeugma Mozaik Müzesine götürüldü. Konuya ilişkin açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, artık hasretin bittiğini belirterek, “Çok mutluyuz çok heyecanlıyız, çok gururluyuz. Çingene Kızı ailesine kavuşuyor. Öncelikle Sayın Cumhurbaşkanımıza, bize bu duyguyu yaşatan bütün bakanlarımıza çok teşekkür ediyorum. Bize düşen şey bu eserlerin kendi anavatanına dönmesini sağlamaktı bugün bunu başardık” dedi.

1960'lı yıllarda yurt dışına kaçırılan Çingene Kızı Mozaiğinin eksik parçaları 60 yıl sonra ABD'den Gaziantep'e getirildi.

ABD’den getirilen Çingene Kızı Mozaiğinin eksik parçaları 8 Aralık’ta Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un katılımıyla yapılacak özel bir lansmanla görücüye çıkması bekleniyor.

ÇİNGENE KIZIN EKSİK PARÇALARI 53 YIL SONRA GAZİANTEP'TE

Türkiye'nin tarihi mirası Zeugma Mozaiklerinin arasında bulunan ve milattan önce ikinci yüz yıldan günümüze kalan Çingene Kızı Mozaiğinin eksik parçaları, 60 yıl sonra Gaziantep'e getirildi. Özel sandıklar içerisinde Gaziantep'e getirilen mozaikler, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, İl Kültür ve Turizm Müdürü Bülent Öztürk ile Müze Müdürü Emine Öztürk tarafından karşılandı.Özel kutularla paketlenmiş halde titizlikle uçaktan indirilen parçalar Çingene Kız mozaiğiyle birleştirilmek üzere Zeugma Mozaik Müzesine götürüldü.

ÇİNGENE KIZI AİLESİNE KAVUŞUYOR HASRET BİTİYOR

Gazetecilere açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, artık hasretin bittiğini belirterek, “Çok mutluyuz çok heyecanlıyız, çok gururluyuz. Çingene Kızı ailesine kavuşuyor. Öncelikle Sayın Cumhurbaşkanımıza, bize bu duyguyu yaşatan bütün bakanlarımıza çok teşekkür ediyorum. Eserlerin Gaziantep'e getirilmesindeki iki önemli husustan biri hukuki boyut, diğerinin ise lobi faaliyetleri idi. Ama en önemli kısmı lobi kısmıydı. İşin birebir takip edilmesiydi. ABD'nin Ohio eyaletindeki Bowling Green Eyalet Üniversitesi'nde, sayın Cumhurbaşkanımız ile birlikte Amerika gezimizde, siz üniversitesiniz dünyaya örnek olun dedik, dünyanın en güzel eserinin, roma döneminin en güzel eserlerinin anavatanına dönmesine siz destek olun ki dünyaya bunun kanıtlanabileceğini gösterelim dedik ve teklifimizi kabul eden üniversite rektörüne ve yönetim kurula çok teşekkür ediyorum. Bize düşen şey bu eserlerin kendi anavatanına dönmesini sağlamaktı bugün bunu başardık” dedi.

HABER MERKEZİ