İlk olarak 11 Aralık 2019 tarihinde Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve daha sonraki süreçte bütün dünyaya yayılarak, birçok insanın ölümüne neden olan Covid-19 virüsü Türkiye'de ise ilk olarak 11 Mart 2020 tarihinde görüldü.

Wuhan kentinde ortaya çıkarak dünyanın en ücra köşelerine kadar yayılan ve yaklaşık olarak 3 milyon insanın ölümüne yol açarak, dünyayı büyük bir karanlığa sürükleyen Covid -19 virüsü 119 milyon insanı etkisi altına aldı.

Yine 11 Mart tarihinde Dünya Sağlık Örgütü tarafından salgın ilan edilen Covid-19 birçok ülkede paniğe yol açarken, bütün ülkeler vatandaşlarının sağlığı için farklı farklı kısıtlamalara başvurdu.

Kısıtlamalar ile birlikte, bir nebze azalan vaka ve ölüm sayıları ülkeleri ekonomik açıdan da oldukça zor duruma soktu. Birçok firmanın kapanmasına neden olan Covid-19 ile mücadele sürecinde ise her ülke kendince bazı planlamalar yaparak toplumsal sağlığı korumak adına birçok farklı adım attı.

Türkiye'de 1 yıllık Covid süreci

Türkiye'de ise ilk olarak 11 Mart 2020 tarihinde görülen Covid-19, ilerleyen süreçte yaklaşık olarak 30 bin insanın ölümüne yol açtı. İş hayatını eve taşıyan ve insanların sosyal hayatını bitme noktasına getiren Covid-19'un tespit edilmesinin ardından 1 yıl geçti.

Tespit edildiği günden bu yana 1 yıllık süreçte insan ve iş hayatını sürekli olarak olumsuz etkileyen ve birçok esnafın batmasına sebep olan Covid-19 güncel olarak Sağlık Bakanlığı'nın paylaşmış olduğu verilere göre, yaklaşık 3 milyon insanda tespit edildi. Yaklaşık 30 bin insanın da ölümüne yol açan Covid-19 sürecinde, yine yaklaşık 3 milyon insan iyileşti.

Aşılama çalışmaları

Covid-19 sürecinin en umutlandırıcı hadiselerinden birisi ise aşılanma sürecinin başlaması olarak kayıtlara geçti. Her ne kadar ayrımlara yol açsa da birçok insan için umut olan aşılanma süreci Türkiye'de ilk olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptırması ile 13 Ocak 2021 tarihinde başladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bakanlar, milletvekilleri, il sağlık müdürleri, sağlık çalışanları ve 65 yaş üstü vatandaşlar başta olmak üzere 1. Doz aşılanma sürecine başlandı.

2. doz aşılanma süreci ise 11 Şubat tarihinde başlarken, 2. Doz aşılama sürecinin Türkiye'de ki öncüsü yine Sağlık Bakanı Fahrettin Koca oldu.

Aşılama sürecinin başlaması ile birlikte, Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan güncel verilere göre şimdiye kadar yaklaşık olarak 1 milyon aşı yapılırken, yapılan bu 11 milyon aşının yaklaşık 8 milyonu 1. Doz, 3 milyona yakını ise 2. Doz olarak paylaşıldı.