“Mühendis, mimar ve şehir plancıları arasındaki işsizlik oranları gün geçtikçe artmaya devam etmektedir” dedi. Deniz, “Yapılan yatırımlar toplumun faydası ve yararı gözetilerek yapılmalı. Bilime ve tekniğe her zamankinden daha çok ihtiyacımızın olduğunun göz ardı edilmemesi gerekiyor. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşulları da göz önüne alırsak, her zamankinden daha çok birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde olmamız gerekmektedir” dedi.

MÜHENDİSLER, MİMARLAR VE ŞEHİR PLANCILARI ZOR BİR DÖNEMDEN GEÇİYOR

“19 Eylül TMMOB Mühendis Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü” dolayısıyla açıklama yapan TMMOB Gaziantep İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Abdülkadir Deniz, Mühendislerin, mimarların ve şehir plancılarının ekonomik olarak zor bir dönemden geçtiğini belirterek, “Mühendis, mimar ve şehir plancıları arasındaki işsizlik oranları gün geçtikçe artmaya devam etmektedir” dedi.

Mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı mesleklerinin fayda anlayışından çıkarılıp, özelleştirmenin ve ticarileşmenin bir unsuru haline getirildikten sonra mühendislik mesleğinin gerilemeye başladığını ifade eden Deniz, esnek ve güvencesiz çalışma koşullarının yaygınlaştığı günümüzde mühendis, mimar ve şehir plancılarının ekonomik olarak zor bir dönemden geçtiklerinin altını çizdi.

19 EYLÜL TMMOB TARİHİNDE ÖNEMLİ BİR YER TUTUYOR

Mühendislerin, mimarların ve şehir plancılarının 19 Eylül 1979 yılında TMMOB'nin çağrısıyla ekonomik talepleri için ülke çapında uyarı olarak bir gün iş bıraktıklarını söyleyen Deniz, “Bu eyleme 49 ilde 443 bin iş yerinde mühendis, mimar ve şehir plancılarının yanı sıra işçi, teknik eleman ve sağlık görevlileri da dahil olmak üzere 100 bini aşkın kamu çalışanı katılmıştır. TMMOB tarihinde önemli bir yer tutan 19 Eylül tarihi aynı zamanda "TMMOB Mühendis Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü" olarak kutlanmaktadır.

Dolayısıyla aradan 40 yıl geçmesine rağmen mühendislerin, mimarların ve şehir plancılarının işsizlik, hayat pahalılığı, güvencesizlik, özlük hakları gibi sorunları halen devam etmektedir. Ayrıca ekonomik krizden dolayı mühendis, mimar ve şehir plancıları arasındaki işsizlik oranları gün geçtikçe artmaya devam etmektedir. O nedenle ekonomik krizin atlatılması için gerekli adımların atılması lazım. Ülkemizin kalkınmasında, refaha kavuşmasında ve muasır medeniyetler seviyesine ulaşmasında mühendis, mimar ve şehir plancılarının önemli bir rolü olacağının unutulmaması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

YAPILAN YATIRIMLAR TOPLUMUN FAYDASI VE YARARI GÖZETİLEREK YAPILMALI

“Yapılan yatırımlar toplumun faydası ve yararı gözetilerek yapılmalı. Bilime ve tekniğe her zamankinden daha çok ihtiyacımızın olduğunun göz ardı edilmemesi gerekiyor. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşulları da göz önüne alırsak, her zamankinden daha çok birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde olmamız gerekmektedir. TMMOB Gaziantep İKK Sekreterliği olarak, 19 Eylül "TMMOB Mühendis Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü'nü" kutluyoruz” diye konuştu.

BAHRİ UÇAR