Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın'ın üniversitede yeni eğitim-öğretim dönemiyle ilgili açıklamalarının belirsizliğini koruduğuna değinen Yağız bu durumun öğrencilerin mağdur olmasına yol açtığını söyledi.


Rektör Özaydın'ın 2021-2022 eğitim-öğretim yılında uygulamalı dersler hariç derslerin % 40'ı online, % 60'ının yüz yüze devam edeceği açıklamasının belirsizlikler taşıdığını vurgulayan Yağız, 'hangi bölümlerde veya fakültelerde yüz yüze eğitim verileceği, hangi bölümlerde veya fakültelerde uzaktan eğitime devam edileceği açıklanmamıştır. Rektörlük, eğitime yüz yüze devam edilip edilmemesini dekanlıklara bırakarak sorumluluktan kaçmaktadır.' Dedi.


Belirsizlik durumunun Gaziantep'te yaşayan üniversite gençlerini çok kötü etkilediğini belirten Yağız, 'Üniversiteleri kazanmış gençlerin ev kiralamak için sözleşme yapmaları ve bir taahhüt altına girmeleri gerekecek. Bazı öğrenciler yurtlara kayıt yaptıracak. Gençlerin bu planlamayı net bir şekilde icra edebilmeleri için gençlerin alacağı derslerin büyük bir bölümü uzaktan eğitim ile verilecekse, öğrenciler haklı olarak ev kiralamaktan vazgeçebilecek veya yurtlara kayıtlarını yaptırmaktan vazgeçebileceklerdir. Dolayısıyla bu hususta üniversite gençliğini rahatlatacak detaylı bir açıklamanın yapılmasının elzem olduğunu düşünüyoruz. ' diye konuştu.


Yurtlar yetersiz kiralar yüksek


Gaziantep'te devlet yurtlarının yetersiz olduğunu söyleyen Yağız, 'Türkiye'de toplam öğrencilerin %10'nun bile barınma ihtiyacını karşılayamamaktadır. Gaziantep'te ise bu durum çok daha kötüdür. Şuan Gaziantep'te 4 üniversite bulunmaktadır. Bu üniversitelerde yaklaşık olarak 55.000 civarında üniversite öğrencisi bulunmaktadır. Gaziantep'te yetersiz olan yurt sayısı, öğrencileri ev kiralamaya sevk etmektedir. Üç dört öğrenci birleşip bir ev kiralamaya çalışmaktadır.

Mevcut koşullarda Gaziantep yerelinde 2+1 bir evin aylık kira bedeli 1.500 – 2.000 TL'nin kesinlikle altında değildir. Kira için ödenen depozito bedeli, evin döşenmesi için gerekli ihtiyaçları da üst üste ilave ettiğimizde oldukça zorlayıcı bir bütçenin ortaya çıktığı görülmektedir. Tüm bu olumsuz koşullarla mücadele etmek zorunda kalan üniversite öğrencileri, yetersiz yurtları, pahalı kira bedelleri ve sınırlı burs imkanlarıyla nasıl ilime, bilime veya bilgi üretimine odaklanabilecekleri hususunu şehrin yöneticilerinin değerlendirmelerine sunuyoruz.' Diyerek sözlerini tamamladı.