Dolar bazında çalışan bütün esnafın bu durumdan kötü etkilendiğini belirten pasaj esnafı, dolardaki yükselişin pasaj esnafın satışlarını olumsuz etkilediğini belirtti. Dolardaki yükselişin pasaj esnafın satışlarını olumsuz etkilediğini belirten esnaf, artık kurun yükselmesine çözüm bulunmasını istiyor. Pasajdaki ürünlerin yüzde 99'unun dolarla geldiğini belirten Azak, dolardaki en ufak artışın bile çarşı esnafını direk etkilediğini belirterek, 'Dolar yeniden artınca insanlar tedirginleşti ve piyasa yine kilitlendi. Piyasa büyük bir endişe hakim. Çarsı esnafı çaresiz bir şekilde bekliyor. Artık kurun yükselmesine çözüm bulunmasını istiyoruz' dedi.

DOLAR VE ALTININ YÜKSELİŞİ ÇARŞI'YI VURDU

Son günlerde yeniden yükselişe geçen döviz piyasası Gaziantep'teki çarsı ve pasaj esnafını vurdu. Hızla artan dolar artışı ithalat ve ihracat piyasası nabzının attığı Söylemez Pasajı, Büyük Pasaj, Belediye Pasajı, Halep Çarşısı, Turistlik Çarşı esnafını yoğun bir şekilde etkiledi.

Esnaf dolardaki kur artışının kendilerine olumsuz biçiminde yansıdığını, sattıkları ürünlerin yerlerine yenisini koyamamaktan yakınıyor.

ZOR GÜNLERDEN GEÇEN ESNAFI DAHA ZOR BİR DURUMA SOKTU

Covid-19 salgını sürecinin ekonomik sonuçlarına son zamanlarda piyasalardaki dalgalanmalar ve kur farkının da eklenmesi uzun zamandır zor günlerden geçen esnafı daha zor bir duruma soktu.

Covid-19 salgını sürecinden olumsuz etkilenen, kapanma ve yasaklardan sonra iş yapmaya başlayan esnafı bu defa döviz kuru ve zamlar vurdu.

Döviz kurunun yükselmesi esnafı oldukça olumsuz yönde etkilerken, satılan malzemenin yerine ürün koyamayan esnaf, elindeki sermayeyi de eritiyor.

Piyasadaki birçok ürünün ya kendisi ya da ham maddesinin dolarla alınması nedeniyle kur farkının da artmasıyla mağdur olan esnaf, bazı günler hiç satış yapmadan işyerini kapatıyor.

Zamlara yetişememekten yakınan esnaf, yaşanan ekonomik krizin giderek derinleşmesinin ve TL'nin de döviz karşısında yaşadığı hızlı erime nedeniyle zor günlerden geçiyor.

ESNAF KURUN YÜKSELMESİNE ÇÖZÜM BULUNMASINI İSTİYOR

Covid-19 salgını sürecinden sonra toparlanmaya başlayan esnaf, dolardaki artışın en fazla kendilerini olumsuz etkilediğine dikkat çekiyor.

Gün boyu siftah yapamadan iş yerlerini kapatıp akşam eve gitmek zorunda kalan esnaf, artık kurun yükselmesine çözüm bulunmasını istiyor.

DOLAR YÜKSELDİKÇE SATIŞLAR DÜŞÜYOR

Son dolar artışından sonra ekonomik olarak çok etkilendiklerini dile getiren pasaj esnafı bu yükselişten dolayı dolar bazında satılan eşyalarda yükselme olduğunu bundan dolayı da alışveriş yapamadıklarını ifade etti. Dolar bazında çalışan bütün esnafın bu durumdan kötü etkilendiğini belirten pasaj esnafı, dolardaki yükselişin pasaj esnafın satışlarını olumsuz etkilediğini belirtti.

DOLARIN ARTMASIYLA PİYASA KİLİTLENDİ

Dolardaki artısın pasaj esnafını ciddi anlamda etkilediğini belirten Söylemez Pasajı Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Azak, 'Bu yaz sezonunda esnaf umduğu hareketliliği bulamadı. 9 gün bayram tatili olmasına rağmen çarsıda bir hareketlilik yaşanmadı. Bayram tatilinin ardından doların da artmasıyla piyasa tam kilitlendi' dedi.

DOLARDAKİ EN UFAK ARTIŞ BİLE ÇARŞI ESNAFINI DİREK ETKİLİYOR

Pasajdaki ürünlerin yüzde 99'unun dolarla geldiğini belirten Azak, dolardaki en ufak artışın bile çarşı esnafını direk etkilediğini belirterek, 'Pasajdaki ürünlerin yüzde 99'u maalesef dolarla geliyor. Dolaysıyla dolardaki en ufak artış bile çarşı esnafını direk etkiliyor. Doların artmasıyla esnafın elindeki 100 lira olan ürün 140-150 liraya yükseldi. Dolardaki artısından dolayı esnaf dün gelen müşteriye 100 lira fiyat verirken yarın gelecek müşteriye 130-140- lira fiyat vermek zorunda kalıyor' dedi.

ESNAF SATTIĞI ÜRÜNÜ YERİNE KOYAMIYOR

Esnaf sattığı ürünü yerine koyamadığını belirten Azak, 'Esnaf sattığı ürünü yerine koyamıyor, vatandaşlar da alım gücü düştüğünden dolayı alamıyor' dedi.

ÇARSI ESNAFI ÇARESİZ BİR ŞEKİLDE BEKLİYOR

Çarşıda büyük bir endişenin hakim olduğunu belirten Azak, 'Dolar yeniden artınca insanlar tedirginleşti ve piyasa yine kilitlendi. Piyasa büyük bir endişe hakim. Çarsı esnafı çaresiz bir şekilde bekliyor' dedi.

ARTIK KURUN YÜKSELMESİNE ÇÖZÜM BULUNMASINI İSTİYORUZ

Artık kurun yükselmesine çözüm bulunmasını isteyen Azak, 'Çarsı esnafının kredi kartları sisti ve patlama noktasına geldi. Esnaf kredi kartlarıyla döndürmeye çalışıyor ve bankalar da kredi vermiyor. Esnaf son kozlarını oynuyor. Esnaf tedirgin bir şekilde çaresizce bekliyor. Dolar sabitlenirse bize yeter. Artık kurun yükselmesine çözüm bulunmasını istiyoruz' dedi. BAHRİ UÇAR