Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19 ve varyantlarının ilk görüldükleri ülkelerin adlarıyla anılmasının bu ülkelerin tepkisini çekmesi üzerine yeni varyantların Yunan harfleriyle adlandırılmasına karar verdi.

Bugüne kadar İngiltere, Güney Afrika, Brezilya ve Hindistan'da saptanan varyantlar bu ulusların isimleriyle anılırken, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Yunan alfabesinin harflerini kullanma kararı aldı. DSÖ'nün açıklamasına göre Covid-19 ile ilgili kamuoyuna açıklama yapılırken, anlaşılmasını ve konuşulmasını kolaylaştırmak için Yunan alfabesinin Alfa, Beta, Gamma gibi harfleri kullanılacak.

İlkin Hindistan'da çıkan çifte mutasyona uğramış varyant B.1.617'ye bundan böyle Delta Varyantı diyeceğini duyuran DSÖ, Hindistan'da B.1.617'den evvelki varyanta da Kappa Varyantı adını verecek.

İngiliz varyantı diye bilinen B.1.1.7'ye Alfa, Güney Afrika'da yayılan 501Y.V2. varyantına Beta, Brezilya varyantları diye bilinen P.1 ve P.2'ye Gamma ve Zeta, martta ABD'de bildirilen iki varyanta Epsilon ve Iota denilecek.

DSÖ'nün Covid-19'a karşı mücadele ekibi lideri Maria Van Kerkhove, Yunan alfabesiyle kolay ve yansız adlandırmayı tanıtırken, "Etiketleme, önemli bilimsel bilgi aktaran ve araştırmalarda kullanılmaya devam edilecek olan bilimsel isimlerin yerini tutamaz. Hiçbir ülke Covid varyantlarını saptadığı ve bildirdiği için damgalanmamalıdır" dedi.