Eylül ayında miting düzenleyecek eczacılar ekim ayında ise eczane kapama eylemi gerçekleştirecek. Düzenlemenin yetersizliğini vurgulayan eczacılar, fiyatların ve sistemin, eczacı ve halkın yararına uygun şekilde güncellenmesini istiyor.

Eczanelerdeki ekonomik sorunların giderek artığına dikkat çeken Gaziantep Eczacı Odası Başkanı Ecz. İrfan Demirci, 'Taleplerimiz karşılanmazsa Eylül ayında miting Ekim ayında ise eczane kapama eylemi yapacağız. Buradaki derdimiz vatandaşların ilaca erişimin durdurmak değil çünkü eczacılar ayakta kalamıyor. Eczacılar eczanelerin kapanmaması için kapama eylemine gidiyorlar' dedi. Hem eczacı hem vatandaşlar mağdur olduğunu belirten Demirci, ilaç fiyat kararnamesinin yeniden güncellenmesini istedi.

ECZACILAR 'EYLEM' KARARI ALDI

Aylardır hem masraflarını karşılayamadıklarına hem de halkın ilaca erişemediğine dikkat çeken eczacılar eylem kararı aldı. 8 Temmuz'da yayımlanan ilaç fiyat kararnamesinin yetersiz olduğunu ve uzun zamandır eczanelerin ve halkın ilaç ve maliyetler konusunda yaşadığı sıkıntıları çözmediğini söyleyen Türkiye Eczacılar Birliği ve Eczacılar Odası, ülke genelinde iş bırakmaya hazırlanıyor.

Eczacılar, uzun zamandır, artan enflasyon ve döviz kurları nedeniyle hem masraflarını karşılayamadıklarına hem de halkın ilaca erişimde sıkıntı yaşadığına dikkat çekiyordu.

Türkiye Eczacılar Birliği, 6 Haziran'da yaptığı açıklamasında ülke çapında 28 bin 700 eczanenin yarısının kapanma noktasına geldiğini söylemiş, ilaç fiyat kararnamesinin yeniden ele alınması ve günün koşullarına uygun ve gerçekçi düzenlemelerin yapılmasını talep etmişti.

8 Temmuz'daki düzenleme ile beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasını belirleyen lira cinsinden bir euro değeri, yüzde 25 artırılmış, ilaçların depocuya satış fiyatının 100 TL'ye kadar olan kısmı için eczacı karı yüzde 25'ten yüzde 28'e çıkarılmıştı.

Düzenlemenin yetersizliğini vurgulayan eczacılar, fiyatların ve sistemin, eczacı ve halkın yararına uygun şekilde güncellenmesini istiyor.

ZAMLAR KRİZİ HAFİFLETMEDİ

Türkiye'de bu yıl ilk kez ilaç fiyatlarına %37 ve %25 olmak üzere bir yılda iki kez zam yapıldı. Zamların ilaç firmalarını rahatlatması ve özellikle Ekim 2021'den beri etkisini hissettiren ilaç krizini hafifletmesi bekleniyordu. Fakat eczacılara göre, zamlar beklenen etkiyi yaratmadı çünkü hala devletin ilaç firmalarına belirlediği satış kuru, reel döviz kurunun altında kalıyor.

Eczacılar özellikle tansiyon ve kalp ilaçlarında, göz ameliyatı öncesi tanıda kullanılan ilaçlarda, diyabet ilaçlarında, hormon ilaçlarında ve bazı kanser ilaçlarında sıkıntı olduğunu söylüyor.

%25'lik zammın ardından piyasada bulunan ilaç sayısında belirli bir artış yaşanmasına rağmen, hala ilaç yokluğuna dair sorunların devam ettiği belirtiliyor.

ECZACILAR ÜLKE GENELİNDE İŞ BIRAKACAK

Eczacıların karlılık oranlarını belirleyen ilaç fiyat kararnamesinde temmuzda yapılan güncelleme, bu oranı iyileştirmeye yetmedi. 100 liraya kadar olan bir ilaçtan, daha önce yüzde 25 kar eden eczacılar için bu oran yüzde 28'e çıktı. 200 liranın üzerindeki ilaçlarda ise yüzde 12'den yüzde 13'e yükseldi. Eczacılar, ilaç fiyat kararnamesinde yapılan düzenlemeyi yetersiz buldukları için ülke genelinde iş bırakma kararı aldı.

Türkiye'de yaklaşık 28 bin eczane bulunuyor. Eylem takvimini ilerleyen günlerde açıklayacak olan eczacılar, nöbetçi eczane sayısını arttırarak eczane hizmetlerini aksatmayacak.

ECZACILAR ENFLASYON ORANINDA DÜZENLEME YAPILMASINI İSTİYOR

Eczacıların karlılık oranlarını belirleyen fiyat kararnamesinde Temmuz ayında yapılan güncellemeler, eczacının yüzünü güldürmedi. Daha önce 100 TL'lik ilaçtan yüzde 25 kar eden eczacıların kar oranı yeni düzenlemeyle yüzde 28'e çıkarıldı. 200 TL'lik ilaçlarda ise yüzde 12 kar eden eczacı, yeni güncellemeyle birlikte 1 puanlık bir artışla yüzde 13 kar edecek. Eczacı yüksek fiyatlı ilaçlardan, düşük fiyatlı ilaçlara göre daha az kar ettiği için haklı olarak bu düzenlemeyi yetersiz ve adil bulmadı. Eczacılar, düzenlemenin yeniden enflasyon oranında hesaplanarak kararnamenin revize edilmesini istiyor.

GAZİANTEP'TEKİ ECZANELER DE EYLEME KATILACAK

İlaçlara yapılan zamlardan kötü etkilenen eczacılar ülke genelinde kapatma eylemine hazırlanıyor. Gaziantep'te bulunan 550 civarı eczane de grev için Türk Eczacılar Birliğinin açıklayacağı takvimi bekliyor.

DEMİRCİ, ECZACILARIN SIKINTILARINI ANLATTI

Referans Gazetesi'ne konuşan Gaziantep Eczacı Odası Başkanı Ecz. İrfan Demirci, eczacıların sıkıntılarından bahsetti.

ECZANELERDEKİ EKONOMİK SORUN GİDEREK ARTIYOR

Eczanelerdeki ekonomik sorunların giderek artığına dikkat çeken Demirci, 'Eczanelerdeki ekonomik sorun giderek artıyor. Eczanelerin giderleri çok fazla artmaya başlarken gelirler düştü. Eczacıların sorunları katmerlendi. O yüzden eczacılar bir çözüm, çıkış arıyor' dedi.

ECZANELERİN KÂR ORANLARI SÜREKLİ DÜŞÜYOR

Eczacıların mesleki ve ekonomik anlamda birçok sıkıntısı olduğunu dile getiren Demirci, 'Türkiye'de ilaçların fiyatlarını ve karlılık oranını belirleyen ilaç fiyat kararnamesi var. İlaç fiyat kararnamesindeki karlılık oranları 2009 yılından bu yana hiç güncellenmedi. Dolaysıyla 2009 yılından bu yana eczanelerin karlılıkları sürekli aşağıya doğru düşmeye başladı' dedi.

HER GELEN ZAM İLE ECZACILAR BİRAZ DAHA AZ KAZANIR HALE GELDİ

İlaç fiyat kararnamesindeki karlılık oranlarının 2009 yılından bu yana hiç güncellenmediği için eczacıların bu ekonomik krizden çok fazla etkilendiğini ifade eden Demirci, 'Bu yıl ilaca 2 defa zam geldi ancak her gelen zam ile eczacılar biraz daha az kazanır hale geldi. Dolaysıyla eczacılar bu ekonomik krizden çok fazla etkilendi ve isi içinden çıkamaz hale geldi' dedi.

ECZANELER PATIR PATIR KAPANACAK!

Eczacılar ciddi bir sorunla karşı karşıya olduğuna işaret eden Demirci, 'Bu süreç böyle devam ederse eczane kapanmalarını göreceğiz. Patır patır eczaneler kapanacak çünkü ayakta kalamayacaklar. Bu sorunların çözümü için devlet kanadıyla görüşmeler yapıyoruz fakat çok küçük iyileştirme yapıldı. Eczacılar ciddi bir sorunla karşı karşıya' dedi.

ECZACILARIN SORUNLARI GÖRMEZDEN GELİNDİ

Eczacıların sorunlarının görmezden gelindiğini belirten Demirci, 'Bu ülkedeki ilacın önemli bir bölümünün alıcısı yani yüzde 85-90'ı devlet. Dolaysıyla devlet fiyatı belirleyen olduğu için eczacıların karlılığını da belirleyebilirdi çünkü eczaneler ciddi anlamda sıkışmış vaziyette' dedi.

TALEPLERİMİZ YERİNE GETİRİLMEZSE EYLEM PLANINI UYGULAYACAĞIZ

Talepleri yerine getirilmediği takdirde kademeli eylem planlarını uygulayacaklarını söyleyen Demirci, 'Bu sorun çözülmezse Eylül ayında miting Ekim ayında ise eczane kapama eylemi yapacağız. Gaziantep'teki eczacılar olarak hem mitinge hem kapama eylemine katılacağız' dedi.

ECZACILAR, ECZANELER KAPANMAMASI İÇİN EYLEME GİDİYOR

Talepleri yerine getirilmediği takdirde kademeli eylem planlarını uygulayacaklarını söyleyen Demirci, 'Eylül ayının sonuna doğru Ankara'da büyük bir eczacı mitingi düzenleyeceğiz. Sorunlara çözüm bulunmazsa mitingin ardından Ekim ayında eczane kapama eylemine geçeceğiz. Buradaki derdimiz vatandaşların ilaca erişimin durdurmak değil çünkü eczacılar ayakta kalamıyor. Eczacılar ayakta kalmak için bir mücadele içerisinde. Eczacılar eczanelerin kapanmaması için kapama eylemine gidiyorlar' dedi.

HASTALARIMIZ DAHA FAZLA FARK ÖDEMEYE BAŞLADI

Fiyat kararnamesinde yapılan düzenlemeden hem hastaların hem de eczacıların olumsuz etkilendiğini belirten Demirci, 'Diğer taraftan ilaca gelen zamlar vatandaşları da çok zorluyor. Vatandaşların ilaç için ödediği farklar, katılım payları inanılmaz rakamlara doğru çıkmaya başladı. Yani hem eczacı hem vatandaşlar mağdur' şeklinde konuştu.

İLAÇ FİYAT KARARNAMESİ YENİDEN GÜNCELLENMELİ

İlaç fiyat kararnamesinin yeniden güncellenmesini isteyen Demirci, 'Devletin hem vatandaşlar için hem eczacılar için bu alanda düzenleme ve iyileştirme yapması gerekiyor' diye konuştu. BAHRİ UÇAR