22 Kasım Dünya Diş Hekimleri Günü dolaysıyla açıklama yapan Gaziantep Diş Hekimleri Odası Başkanı Dr. M. Yücel Özbaş, Dişhekimliği mesleğinin sorunlarına dikkat çekerek, 'Dişhekimliği mesleğinin önündeki en büyük problem ise Dişhekimliği Fakültelerinin sayılarının ve kontenjanlarının kontrolsüz bir şekilde arttırılmasıdır. Hiçbir alt yapı yatırımı olmadan, birkaç asistan atayarak kağıt üzerinde fakülteler kurulmakta, fakülte binaları olmadan öğrenci kabulü yapılmaktadır. Buda öğrencilerin yetersiz eğitim alarak mezun olmalarına sebep olmakta ve halk sağlığı için büyük tehdit oluşturmaktadır. Fakülte kontenjanları derhal azaltılmalı ve dişhekimi istihdamları için çalışmalar yapılmalıdır. Bu konuda aile hekimlerine entegre olunarak aile dişhekimliği uygulaması planlanmalıdır' dedi.

22 KASIM'I BU YIL BURUK BİR ŞEKİLDE KUTLUYORUZ

22 Kasım Dünya Diş Hekimleri Günü ve Ağız Diş Sağlığı Haftası dolaysıyla açıklama yapan Gaziantep Diş Hekimleri Odası Başkanı Dr. M. Yücel Özbaş, 'Dünyada ve Türkiye'de tüm hayat standartlarını değiştiren Covid 19 pandemisi, depremler ve ekonomik sıkıntıların gölgesinde, 22 Kasım'ı bu yıl buruk bir şekilde kutluyoruz. Depremlerde mesleğini icra ederken hayatını kaybeden ve Covid 19 nedeniyle hayatını kaybeden meslektaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı diliyoruz' dedi.

NİHAYET SEVİNDİRİCİ BİR HABER ALDIK

Covid-19 salgınının gölgesinde, büyük risk altında hizmet veren sağlık çalışanları içinde en riskli gruplardan birisinin diş hekimleri olduğunu belirten Özbaş, 'Covid 19 damlacık ve hava yoluyla bulaşan bir enfeksiyon olduğundan, Dişhekimliği mesleği, bulaşıcılık açısından en riskli meslekler arasında bulunmaktadır. Kamu dişhekimlerinin, pandemi koşullarının ağırlığı ve yetersiz personelden dolayı, daha önce tanımlı olmayan Filyasyon uygulamalarında görevlendirilmesi virüs bulaşma risklerini daha da arttırmaktadır. Bu karamsarlıkların arasında dün nihayet sevindirici bir haber aldık. Covid 19'un Tüm sağlık çalışanları için meslek hastalığı sayılması TBMM de sağlık komisyonunda tüm partilerinin onayı ile meclise gönderildi' dedi.

PANDEMİ DÖNEMİNDE, EN ÜST SEVİYEDEN EK ÖDEMELER YAPILMALI

Pandemi döneminde, en üst seviyeden ek ödemelerinin yapılması gerektiğini belirten Özbaş, 'Kamuda filyasyona yönlendirilen meslektaşlarımız dışındaki az sayıda dişhekimi de covid tedbirlerinden dolayı sınırlı sayıda hasta bakmakta ve ek ödenek alamamaktadır. Gerek kamuda gerek filyasyonda çalışan hekimlerimizin, en azından pandemi döneminde, en üst seviyeden ek ödemelerinin yapılması gerekmektedir. Adil olmayan ve kaliteyi bozan performans uygulamasının bu dönemde ne kadar yanlış bir sistem olduğu ortaya çıkmıştır. Pandemiden sonra mevcut performans sisteminin Bakanlığımızca tekrar gözden geçirilmesi şart olmuştur.' dedi.

PANDEMİ EKONOMİK KRİZİ DAHA DA DERİNLEŞTİRDİ

Pandemi tüm dünyada ve Türkiye'de ekonomik krizi daha da derinleştirdiğini ifade eden Özbaş, 'Pandemi tüm dünya da ve Türkiye de ekonomik krizi daha da derinleştirmiş. Özelde çalışan dişhekimleri de bundan fazlasıyla etkilenmiştir. Bulaş riskini azaltmak için yapılan yatırımlar ve daha önce muhasebesini bile yapmadığımız sarf malzemelerdeki anormal artışlar, bu harcamalara ayırdığımız bütçeyi hatırı sayılır oranda arttırmıştır' dedi.

FAKÜLTE KONTENJANLARI DERHAL AZALTILMALI

Dişhekimliği mesleğinin sorunlarına dikkat çeken Özbaş, 'Dişhekimliği mesleğinin önündeki en büyük problem ise Dişhekimliği Fakültelerinin sayılarının ve kontenjanlarının kontrolsüz bir şekilde arttırılmasıdır. Hiçbir alt yapı yatırımı olmadan, birkaç asistan atayarak kağıt üzerinde fakülteler kurulmakta, fakülte binaları olmadan öğrenci kabulü yapılmaktadır. Buda öğrencilerin yetersiz eğitim alarak mezun olmalarına sebep olmakta ve halk sağlığı için büyük tehdit oluşturmaktadır. Şu an mevcut çalışan dişhekimine denk bir sayıda öğrenci fakültelerde okumaktadır. Bu da 5 yıl sonra mevcut dişhekimi sayısının ikiye katlanması anlamına gelmektedir. Fakülte kontenjanları derhal azaltılmalı ve dişhekimi istihdamları için çalışmalar yapılmalıdır. Bu konuda aile hekimlerine entegre olunarak aile dişhekimliği uygulaması planlanmalıdır. Bu uygulama ile İstihtam oluşturulacağı gibi koruyucu dişhekimliği açısından da toplum sağlığına büyük fayda sağlayacaktır' dedi.

22 Kasım Dünya Diş Hekimleri Günü'nü kutlayan Özbaş, 'Biz Dişhekimleri hem kendimizin ve bizimle beraber hizmet sunan yardımcılarımızın geçimlerini idame ettirebilmemiz, hem de topluma karşı sorumluluğumuzdan dolayı onların ağız ve diş sağlığı hizmet ihtiyaçlarının karşılanabilmesi adına pandemi koşulları ne olursa olsun, aldığımız önlem ve donanımlarımız sayesinde riski en aza indirerek çalışmaya devam etmek zorundayız. Ağız ve Diş Sağlığı haftamız kutlu olsun' diye konuştu.

BAHRİ UÇAR