GAÜN Plastik Sanatlar Topluluğu tarafından hazırlanan 'Çanakkale Zaferinde Kadınların Rolü' adlı yağlı boya sergisinin açılış sonrasında başlayan 'Şühedanın İzinde' konferansında konuşan GAÜN Afrin Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Habib Özkan milli birliğin, özgürlük ve vatan sevgisi gibi konulardan bahsederek Çanakkale ruhunun medeniyetimizdeki izine değindi. Prof. Dr. Habib Özkan, 'Çanakkale Zaferi, tarihi dönüm noktalarından bir tanesidir. Çanakkale ruhunu anlamak için, Uhud'u, Hayber'i, Bedir'i anlamak gerekiyor' dedi.

Çanakkale ruhunu medeniyet ve inanç köklerimizden aldıklarını belirten Prof. Dr. Özkan konuşmasında şunları söyledi:'Hayat geçmişe dönük anlaşılır, geleceğe dönük ise yaşanır. Dolayısıyla geçmişimizi anlamadan geleceğimizi tasarlamak mümkün değil. Şühedanın izinde giden bireyler olarak geçmişimizi anlamak, anmak ve yaşamamız gerekiyor. Bu manada Çanakkale en çok anlamamız, anlatmamız ve yaşamamız gereken bir dönemi içine alıyor. Hep söylenilir, 'Dur yolcu bilmeden bastığın yer bir devrin battığı yerdir' Çanakkale'yle birlikte başta Rus Çarlığı olmak üzere birçok krallık yıkılmıştır. Dolayısıyla Çanakkale yeni devirlerin, paradigmaların kapısını aralayan bir dönüm noktasıdır. Gemiler seyri seferlerinde her boğazı geçtiklerinde yazarlarmış: 'Cebeli Tarık Boğazı geçildi' ama Çanakkale'ye geldiklerinde bunu yazamazlarmış, ancak 'Çanakkale Boğazı iki yüz metreden selamlandı' şeklinde yazarlarmış. Dolayısıyla Çanakkale geçilmez! Çanakkale ruhunu farklı dönem ve zamanlarda yaşıyoruz. Şüheda ruhunu zaman zaman görüyoruz. 15 Temmuz'da, Karabağ'da, Afrin'de ve dünyanın birçok bölgelerinde Çanakkale ruhunun neler yaptığını ve yapabileceğini gördük. Gençlerimizin bu ruhu iyi kavramaları gerekiyor. Tekrar tarih sahnesinde medeniyet nöbetimizi devir almamız gerekiyor. Medeniyetimiz zayıfladığında dünya rahat yüzü görmemiştir.'

Konferanstan sonra, GAÜN Kültür ve Spor Müdürlüğü Türk Halk Müziği Topluluğu tarafından hazırlanan, Çanakkale İçinde Aynalı Çarşı, Türkiyem, Eledim Eledim gibi Çanakkale Zaferi'ni anlatan halk müziği eserlerinin seslendirildiği konserde, Konservatuar öğrencisi Mustafa Gümüş seslendirdiği şiirlerle katılımcılara duygu dolu anlar yaşattı.

Etkinliğe; GAÜNN Rektör Vekili Prof. Dr. Recep Yumrutaş, Genel Sekreter Yardımcısı Nuh Okumuş, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.