GAÜN Atatürk Kültür Sahnesi'nde, Gaziantep İl Müftüsü Dr. Hüseyin Hazırlar'ın Kur'an-ı Kerim Tilaveti ile başlayan programda Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan Mevlidi Nebi Sinevizyonuilgiyle izlendi. İlahiyat Fakültesi öğrencilerinden Rabia Yetim, Yüce Rabbimizin vefa ile ilgili ayetleri ve O'nun sevgili kulu ve elçisi Hz. Muhammed'in (sav) vefa ile ilgili hadislerinden bir seçki sundu.

DÜNYAMIZI ONUNLA ANLAMLI KILDIK

Kur'an-ı Kerim Tilaveti sonrasında konuşmalarını gerçekleştirenGaziantep Müftüsü Dr. Hüseyin Hazırlar, hayat rehberi Kur'an-ı Kerim'i Allah Resul'ünden öğrendiğimizi ifade ederek, 'Vefayı, dostluğu, güzel ahlakı O'ndan öğrendik. Bizler aramızdaki muhabbeti, kardeş hukukunu da O'ndan öğrendik. Dünyamızı Onunla anlamlı kıldık. Var oluş gayemizi Onunla anlamlandırdık. Dolayısıyla bugün vefasızlığın girdabına sürüklenen dünyanın uğrayacağı en güvenli liman Kainatın Efendisinin bize getirdiği o yüce ahlak, o güzel sünnet-i seniyyesive Allah'ın kitabı Kur'an-ı Kerim'dir. Bugün burada Resulü Ekrem (sav) ve O'nun güzel ahlakına dair öğretileri kıymetli hocalarımızdan dinleyeceğiz' şeklinde konuştu.

EFENDİMİZİN AHLAKIYLA AHLAKLANMALIYIZ

Dünyanın kan, zulüm ve gözyaşıyla yoğrulduğu çağları yaşadığımızı aktaran Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Gök ise,'Efendimiz (sav) merhametine en çok ihtiyaç duyulan dönemlerin içerisinden geçiyoruz. Ecdadımız dünya sahnesinden çekildiği günden beri dünyaya hakim olan Batı medeniyetinin yaptıkları ortada. Yeniden dünya sahnesine çıkacağımız günleri bütün dünya mazlumları ümitle, özlemle bekliyor, sizi bekliyor. Bu ancak O'nun ahlakıyla ahlaklanarak yapılacak. Bunu da sağlayacak olan sizlersiniz' diye konuştu.

Açılış konuşmalarından sonra GAÜN Ali Eruslu Camii İmam Hatibi ve Diyanet İl Gençlik Koordinatörü Veysel Karakuş'un yönettiği; GAÜN İlahiyat Fakültesi Hadis ve Kelam Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Recep Aslan ve Doç. Dr. Mustafa Ünverdi tarafından Nübüvvetin Gerekliliği ve Nebevi Sünnetin Günümüze Taşınması konusunda bir konuşma yapıldı.

EVRENSELLİK VE EBEDÎLİK İLKELERİNİ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURMALIYIZ

Sünnetin çağa taşınması ve günümüz problemlerine çözüm olması noktasında sünnetin ve onun yazıya geçirilmiş şekliyle hadislerin iyi anlaşılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Recep Aslan, hadis ve sünnetin doğru anlaşılması konusunda Hz. Peygamber'in sünnetinin insana, hayata ve yaşadığımız gezegene verdiği mesajı anlama gayreti içinde olmamız gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Aslankonuşmasının devamında şunları söyledi: 'Sünnet ve hadisi bugün anlamlandırıp yorumlarken Hz. Peygamber'in risaletininin iki büyük özelliğini göz önünde bulundurmalıyız. Bunlardan biri Hz. Peygamber'in bütün insanlara hatta bütün alemlere gönderildiği evrensellik, diğeri ise bütün çağlara ve bütün zamanlara hitap ettiği ebedîlik gerçeğidir. Sünnet ve hadisi doğru anlamak ve bir örneklik olarak zamanımıza taşımak istiyorsak bu iki ilkeyi göz önünde bulundurmak zorundayız.'

PEYGAMBERLER AHLAKİ DEĞERLERİN DOĞRU ANLAMLARINI VERİR

Konuşmasında, 'Neden Peygambere İhtiyaç Duyarız' konusuna değinen Doç. Dr. Mustafa Ünverdi de, 'Peygamberler insanların hadlerini aşmaması, istikametten ayrılmamaları için ahlaki değerlerin başında yer alan adalet, iyilik, doğruluk, dürüstlük gibi kavramları idrak etmeleri için vardır. Aynı zamanda Peygamberler insanlara bu ahlaki değerlerin doğru anlamlarını da verir. Cahiliye Araplarında vefa vardı ama bu vefa daha çok kişinin kendi kabilesine olan vefayı ifade ediyordu. İslam'da vefa Allah'a olan kulluk vefası; ailesine, sevdiklerine, üzerinde emeği olan büyüklerine olan arkadaşlık vefası. Böylece vefayı İslam daha doğru bir çerçeveye yerleştirdi. İslam adaleti sevdiğine ya da sevmediğine, dostuna ve düşmanına her zaman her yerde adaletin uygulanmasını emretti. Dolayısıyla Peygambere ihtiyaç duymamızın bir nedeni de eksen kaymasına uğramış olan yanlış bir mecraya çekilmiş olan ahlaki kavramların tekrar doğru yerine oturtulması ve bunların Peygamber örnekliğiyle insanlara öğretilmesidir. ' ifadelerini kullandı.

Konuşmaların sonrasında, Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Manevi Rehberlik ve Danışmanlık Sorumlusu ve Dini Musiki Sanatçısı Hüseyin Çalışkan ve Tasavvuf Ekibinin İlahilerini katılımcılar beğeniyle dinledi.GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Yumrutaş'ın katılımcılara çiçek takdiminden sonra GAÜN İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akbaş tarafından dua edildi.