TÜBİTAK 1001 – Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında, GAÜN Göç Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Derya Silibolatlaz'ın 'Neolitik'ten Helenistik'e Güneydoğu Anadolu Koyun Popülasyonlarının Yün Üretimiyle Bağlantılı Zooarkeolojik ve Genetik Yaklaşımlarla Çalışılması' başlıklı projesi TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı.

ZOOARKEOLOJİK VE GENETİK ANALİZLER GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Proje Yürütücüsü, Doç. Dr. Derya Silibolatlaz proje kapsamında; yün ve yün ticaretinin ortaya çıktığı bölgeden, Neolitik'ten Helenistik Döneme kadar tarihlenen arkeolojik alanlardan elde edilen koyun örneklerinin tespiti ile zooarkeolojik ve genetik analizlerin hedeflendiğini belirterek şunları söyledi: 'Proje ile ülkemiz topraklarında ve belki de dünyada ilk yün üretiminin gerçekleştiği dönemdeki ve coğrafyadaki antik koyunların genetik çeşitliliğinde, demografik yapısında ve sürü yönetiminde gözlenebilecek değişimler, yün üretiminin ilk aşamaları hakkında bilgi edinmemizi sağlayabilecek.'

Farklı kurum ve kuruluşlardan alanında yetkin araştırmacıların yer aldığı, disiplinlerarası çalışmaları içeren projede, zooarkeolojik çalışmalar Doç. Dr. Derya Silibolatlaz'ın Gaziantep Üniversitesi'ndeki zooarkeoloji laboratuvarında, aDNA analizleri ise Orta Doğu Teknik Üniversitesi antik DNA laboratuvarında gerçekleştirilecektir. Proje sayesinde, henüz iyi anlaşılamamış olan, Neolitikleşmeyle başlayan koyun evcilleştirilmesini ve takip eden yün gibi ikincil ürünlerin ortaya çıkış sürecindeki koyun popülasyonlarının demografilerini hem zooarkeoloji hem de antik DNA teknolojilerini kullanarak anlamak mümkün olacak. Bu sayede her iki alana da yeni ve donanımlı araştırmacılar ve Gaziantep Üniversitesine zooarkeoloji laboratuvarı kazandırılacaktır.

TÜBİTAK ARDEB Başkanlığına desteklerinden dolayı teşekkür eden ve proje önerisi hazırlık ile başvuru destek süreçlerinde GAÜN Target Teknoloji Transfer Ofisi'nin araştırmacılara sağladığı desteğinde önemini vurgulayan Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Derya Silibolatlaz, proje sonunda elde edilecek sonuçların Anadolu'da şu ana kadar kısıtlı sayıdaki antik koyun genetik çalışmalarına önemli ölçüde ön veri sağlayarak, bu alanda örnek teşkil ederek, yeni projelerin geliştirilmesine de katkı sağlaması konularında bilgi paylaştı.