Gaziantep bölgesinde su kaynaklarına ulaşmakta sıkıntı yaşanan meralarda 44 tane güneş enerji paneliyle desteklenen su kuyusunun vurulduğunu belirten Türkman, Birlik olarak üyelerine ait hayvanların su ihtiyacını karşılamak için Yeniyurt, Höcüklü ve Köksalan köylerinde 3 adet gölet yapımına başladıklarını belirtti. Türkman, meralardaki su probleminin son buluncaya kadar su kuyuları ve gölet yapmaya devam edeceklerini söyledi.

GAZİANTEP'TE HAYVANLAR İÇİN GÖLET YAPILACAK

Gaziantep'te yoğun olarak hayvancılık yapılan bölgelerde hayvanların su ihtiyacının karşılanması için mera alanlarına su kuyusu ve göletler açılmaya devam ediyor. Su kaynaklarına ulaşmakta sıkıntı yaşanan meralara güneş enerji paneliyle desteklediği su kuyuları oluşturarak, hayvancılara nefes aldıran Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, hayvanların su ihtiyacının karşılanması için mera alanlarına açılan su kuyularının yanı sıra gölet yapımı için de çalışmalara başladı.

'HAYVAN İÇME SUYU GÖLET PROJESİ'Nİ DEVREYE KOYULDU

Küçükbaş hayvanların su ihtiyaçlarını karşılamak üzere 'Hayvan İçme Suyu Gölet Projesi'ni devreye koyan Gaziantep Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, kentin bazı köylerindeki mera alanlarına gölet için çalışmalara başladı.

3 ADET GÖLET YAPILACAK

Çalışmalar kapsamında ilk etapta Yavuzeli ilçesinin Yeniyurt ve Höcüklü köyleri ile Şehitkamil ilçesinin Köksalan köyünde birer adet olmak üzere 3 adet gölet yapımının yanı sıra Karakesek köyü Köreller mezrasında ise mevcut gölletin temizlenmesinin yapımına başlandı. Gaziantep Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği (DKKYB) Başkanı Osman Türkman, çalışmalarına başlanan göletler ile ilgili bilgi verdi. Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği olarak üyelerine ait hayvanların su ihtiyacını karşılamak için meralarda gölet yapımına başladıklarını belirten Türkman, 'Bu kapsamda ilk etapta Yavuzeli ilçemize bağlı Yeniyurt ve Höcüklü köyleri ile Şehitkamil ilçemize bağlı Köksalan köyünde birer adet olmak üzere 3 adet gölet yapımı, yine Karakesek köyü Köreller mezrasında ise mevcut göletin temizlenmesinin yapımına başladık' dedi.

MEVCUT SU KUYUSU SAYISI 44 OLDU

Gaziantep bölgesinde su kaynaklarına ulaşmakta sıkıntı yaşanan meralarda 44 tane güneş enerji paneliyle desteklenen su kuyusunun vurulduğunu belirten Türkman, 'Bölgemiz sıcak ve kurak bir bölge olduğundan dolayı meralarımızda su problemi var. Meralarımızdaki bu su probleminin çözülmesi lazım. Bu su probleminin çözebilmek için Gaziantep Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Şahinbey Belediyesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, GAP İdaresi ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün destekleriyle sauna kadar 43 tane güneş paneliyle çalışan su kuyusu yapıldı. 2 hafta önce de 44'üncüsünü birliğimizin imkanlarıyla yaptık. Şuan Gaziantep genelinde 44 tane güneş paneliyle çalışan su kuyusu yapıldı ama su kuyuları biraz maliyetli olduğu için ve her tarafa vurulamadığı için üyelerimiz su probleminin çözülmesi için bazı bölgelerde su göletlerinin yapılmasını talep ediyor. Biz de kendi imkanlarımızı zorlayarak üyelerimizin su probleminin çözebilmek için göletler açıyoruz' dedi.

3 TANE GÖLLET YAPACAĞIZ

3 göllet yapacaklarını dile getiren Türkman, 'Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği olarak üyelerimize ait hayvanların su ihtiyacını karşılamak üzere meralarda gölet yapımına başladık. Bu kapsamda ilk etapta Şehitkamil bölgesinde Köksalan mahallesinde, Yavuzeli bölgesinde de Yeniyurt ve Höcüklü mahallerinde 3 tane göllet yapıyoruz. Çalışmalar başladı. Bir de Şehitkamil bölgesindeki Karakesek köyü Köreller mezrasında da mevcut bir göllet var ancak gölletin içerisi dolmuş. Bu gölletin içerisini de temizleyip üyelerimizin hizmetine sunacağız' dedi.

GÖLLETİN MALİYETLERİ 10 BİN İLE 30 BİN ARASINDA DEĞİŞİYOR

Göletlerin maliyetinin büyüklüğüne göre değiştiğini belirten Türkman, 'Göletlerin maliyeti büyüklüğüne göre değişiyor. Her bir gölletin maliyetleri 10 bin ile 30 bin arasında değişiyor. Gölletin yeri, alanı, büyüklüğü ve ulaşım durumuna göre maliyetler değişiyor. Geçen sene Büyükşehir Belediyesi 3 tane yapmıştı. Biz de birliğimizin imkanlarıyla 2 tane göllet yapmıştık. Bu sene de üyelerimizin talepleri karsısında 3 yerde göllet yapacağız. Yapımına başladığımız 3 gölleti inşallah bu ayın sonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz' dedi.

MERALARDAKİ SU PROBLEMİNİ ÇÖZMEK İÇİN MÜCADELE VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Meralardaki su problemini çözmek için mücadele vermeye devam edeceklerini ifade eden Türkman, 'Su olmadan hayat olmaz. Su insanlar için ne ise hayvanlar için de odur. Merada su yoksa hayvan yetiştiricileri iki yolla bu su ihtiyacını karşılıyor. Birincisi insanlar tankerle meralara su taşımak zorunda kalıyor ikincisi de hayvanları meraya götüren insanlar su için hayvanları tekrar köye yürütmek zorunda kalıyor. Otlatmak için götürülen hayvanlar su için tekrar 5-6 km yürütülerek köye getirildiğinde hayvanların meralarda aldığı tüm enerjiyi tekrar harcamak zorunda oysa merada su olduğunda hayvanlar gün içerisinde tekrar su için köye getirilmek zorunda kalmayacak. Dolaysıyla su bunun için çok önemli. Bunun yanı sıra tankerle meralara su taşımak da ayrıca bir maliyet oluşturuyor. Birlik olarak üyelerimizin meralardaki su problemini çözmek için mücadele veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz' dedi.

SU KUYULARI VE GÖLET YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Meralardaki su probleminin son buluncaya kadar su kuyuları ve gölet yapmaya devam edeceklerini vurgulayan Türkman, 'Talep çok ama birliğin imkanları az. Bu küçük imkanlarla büyük işler yapmaya çalışıyoruz. Birlik olarak imkan ve fırsat buldukça kurumların destek ve katkılarıyla yapmaya çalışıyoruz. Bir taraftan kurumlarla bu sorunu çözmeye çalışırken bir taraftan birliğimizin kendi bütçesiyle su kuyuları ve göletleri yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz' diye konuştu. BAHRİ UÇAR