Gaziantep'te ekonomik sıkıntılar ve sorunların yansımalarının görüldüğü çarşıda esnaf bayram alışverişi ile yüzlerinin güleceğini ümit ediyor.

Aylardır hayat pahalılığı ve zamlar nedeniyle zor günler geçiren esnaf, Kurban Bayramı öncesi bir nebze de olsa rahat nefes almayı bekliyor.

Umudunu Kurban Bayramı öncesi yapılacak alışverişe bağlayan esnaf, piyasa genelinde yaşanan durgunluğun yerini Kurban Bayramı için yapılacak hazırlıklarla hareketli günlere bırakmasını temenni ediyor.

video

'Bayrama günler kala hareketlilik bekliyoruz'

Arife gününde yoğunluğun ve bayram alışverişinde hareketlilik olacağını ifade eden esnaf İbrahim Çelik, 'Vatandaşlar alışverişlerini son güne bırakıyorlar. Şu an bayram hareketliliği yoktur. Pahalılık başını almış gidiyor. Zaten biz kendi fiyatlarımızı bile müşteriye söylemeye çekinir olduk. Bayrama günler kala hareketlilik bekliyoruz ama ümidim yok. Bugün en kötü ayakkabı 200 TL olmuş. Asgari ücretle çalışan kişilerin geçim sıkıntılarının giderilmesi lazım. 4-5 kişilik aile geldiğinde alım gücünü siz hesaplayın. Dolar, Euro ve altın yükseldikçe bütün ürünlerin fiyatları artıyor.' dedi.

'Artık eski bayram havası esmiyor'

Yaşanan fahiş fiyat artışlarından dolayı halkın alım gücünün düştüğünü ifade eden Bayram Baş ise, devletin denetim mekanizmasını genişletmesi gerektiğini söyledi.

Ekonomik krizin vatandaşı ciddi anlamda etkilediğini ifade eden Baş, 'Eski bayramlara benzemiyor. Yani eskiden insanlar bayram alışverişi için akın akın elbise almaya gelirlerdi. Şu an böyle bir şey yok maalesef. Galiba insanlar para harcamaya korkuyorlar. Malumunuz bütün fiyatlar aldı başını gitti. Ülkede herhalde güven endeksi düşük. Güven endeksi düşük olunca da insanlar para harcamaya çekiniyor. Bayram hafta sonuna denk geliyor biz Perşembe gibi yoğunlukların başlayacağını düşünüyoruz ama şu an ki hava bizi ürkütüyor. Sanki o havayı yakalamayacak gibi endişeye giriyoruz. Bu durumların düzelmesi için fiyat istikrarının koruması lazım. Bugüne kadar aşırı fiyat artıran firmalara yüksek ceza yazıldığını görmedim.' diye konuştu.

'Bayramda ve bayram sonrasında da hareketliliğin olmasını ümit ediyoruz'

Bayramda ve bayram sonrasında hareketliliği beklediğini ifade eden bir diğer esnaf Fatih Özsefil, 'Eski bayram alışverişleri kalmadı. Fiyatların dengesiz olarak artmasından dolayı şu an yoğunluk yok. Her şeyin fiyatı iki katı oldu. Bu da satışları ciddi şekilde azalttı. Salça, biber ve diğer ürünlerimizi satamaz hale geldik. O yüzden şu an işimiz durgun. Bayrama son 2 veya 3 gün kala yoğunluğu ve hareketliliği bekliyoruz. Bayramda ve bayram sonrasında da hareketliliğin olmasını ümit ediyoruz.' dedi.

'Cuma gününden itibaren yoğunluk bekliyoruz'

Bayram hazırlığının başladığını ve kalabalığın daha çok olacağının ümit eden Kenan Özsefil ise, 'Bayramın yaklaşmasından dolayı bir hareketlilik var. Bayramda da açık olduğumuzdan dolayı bayram günlerinde turistlerimiz geliyorlar. Gurbetçiler ve dışarıda olan yerlilerimiz giderken ister istemez alışverişlerini yapıyorlar. Bu hafta biraz kalabalığın olduğunu gördük. Cuma gününden itibaren daha da yoğunluk oluşur ta ki bayramdan sonraya kadar devam eder.' şeklinde konuştu.

Bu bayram beklediği hareketliliği bulamadığı söyleyen Erdal Karaoğlu, ise bu durumu Kurban Bayramı'ndaki kurban hazırlıklarına bağlayarak, işlerinin daha da iyi olacağını ümit ettiğini ifade etti.