1 Mart tarihinde düzenlenen Kabine Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni kademeli normalleşme dönemine geçildiğini ve Türkiye'deki şehirlerin vaka oranlarına göre 4 ayrı renkte sınıflandırılacağını açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı bu açıklamanın ardından, Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye'de ki şehirler vaka oranlarına göre 4 farklı renkte sınıflandırıldı ve düşük riskli şehirler mavi, orta riskli şehirler sarı, yüksek riskli şehirler turuncu ve çok yüksek riskli şehirler ise kırmızı renkli olarak belirtildi.

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre;

Düşük Riskli İller: Uşak, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Hakkari, Siirt, Batman, Diyarbakır, Bitlis, Van, Bingöl, Muş, Ağrı, Iğdır.

Orta Riskli İller: Ankara, Bursa, Manisa, Aydın, Denizli, Isparta, Afyonkarahisar, Eskişehir, Çankırı, Karabük, Bartın, Kastamonu, Çorum, Yozgat, Kırşehir, Nevşehir, Adana, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Malatya, Sivas, Elazığ, Tunceli, Erzincan, Bayburt, Erzurum, Kars.

Yüksek riskli iller: İstanbul, İzmir, Kocaeli, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale, Muğla, Antalya, Bilecik, Kütahya, Düzce, Bolu, Zonguldak, Kırıkkale, Karaman, Mersin, Niğde, Kayseri, Kilis, Artvin, Ardahan.

Çok yüksek riskli iller: Edirne, Balıkesir, Burdur, Sakarya, Sinop, Samsun, Amasya, Tokat, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Konya, Aksaray, Osmaniye, Adıyaman.

Şeklinde sınıflandırıldı.

RENK TABLOSU

KISITLAMALARDA SON DURUM!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları ile birlikte geçilen yeni kademeli normalleşme sürecinde, birçok şehirde bazı kısıtlamalar kaldırıldı. Kısıtlamaların vaka oranlarına göre düşük, orta, yüksek ve çok yüksek oranlı olarak sınıflandırılması ise şu şekilde;

Düşük ve orta riskli iller;

  • Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması kalktı.
  • 65 yaş üstü ve 20 yaş altı gruptakilerin sınırlı saatlerde sokağa çıkma uygulaması kaldırıldı.
  • Akşam 21 ile sabah 5 arasındaki sokağa çıkma sınırlaması sürüyor.
  • Okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul ve liselerde eğitim tüm sınıflarda başlıyor.
  • Restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi yerler sabah 7.00 ile akşam 19.00 saatleri arasında yüzde 50 kapasiteyle çalışabilecek.
  • Halı saha, yüzme havuzu ve benzeri tesisler sabah 9 ile 19 arasında faaliyet gösterebilecek.
  • Nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler maksimum 100 kişinin katılımı ile yapılabilecek.
  • Sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, kooperatifler ve benzeri kuruluşların genel kurulları 300 kişiyle yapılabilecek.

Yüksek ve çok yüksek riskli iller;

  • Tüm okul öncesi eğitim kurumlarında, ilkokullarda, 8. ve 12. sınıflarda eğitim öğretim başlıyor. Yüksek ve çok yüksek riskli illerde, genel uygulamanın dışında sadece liselerdeki yüz yüze sınavlar yapılacak.
  • Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması bir müddet daha pazar günü devam edecek.
  • Lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane ve çay bahçesi gibi yerler faaliyetlerini sabah 07.00 ile akşam 19.00 saatleri arasında yüzde 50 kapasiteyle sürdürebilecek. Çok yüksek riskli illerde ise söz konusu mekanlar bir süre daha kapalı kalacak.
  • 65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altı vatandaşların için getirilen sokağa çıkma süreleri 3 saatten 4 saate yükseltilecek olup 65 yaş ve üzeri vatandaşlar 10.00-14.00 saatleri arasında, 20 yaş altı çocuklar ve gençler ise 14.00-18.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek.
  • Halı saha ve yüzde havuzu gibi tesisler yüksek ve çok yüksek riskli illerde kapalı kalmaya devam edecek.
  • Nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler, 50 kişiyi geçmemek ve 1 saati aşmamak kaydıyla yapılabilecek.
  • Sivil toplum kuruluşları meslek odaları kooperatifler ve benzeri kuruluşların genel kurulları katılımı 300 kişiyi geçmeyecek şekilde yapılabilecek. Çok yüksek riskli illerde ise söz konusu etkinlikler yapılamayacak.

ARTIŞ DİKKAT ÇEKTİ

Yeni kademeli normalleşme süreci ile birlikte, 15 Mart günü Kabine Toplantısı'nın ardından halkın karşısına çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kademeli normalleşme sürecine geçilmesinin ardından Türkiye genelinde vaka oranında artış meydana geldiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Beştepe'de yapılan Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Sağlık Bakanlığımız salgının illerimizdeki seyrini yakından takip ediyor. Son iki haftadaki gelişmelerin üzerinde etraflıca durduk. Şehirlerimizdeki mevcut uygulamayı bir süre daha sürdürme ve gelişmeleri yakın takip etme kararı aldık. Tedbirlere özellikle uyulmasıyla, ilgili denetimleri daha sıkı şekilde yürüterek süreci yakından takip edeceğiz. Milletimizin yeni normalleşmenin heyecanıyla kurallara riayet konusunda yeterli dikkati gösteremediğini düşünüyorum. Tedbirlere uymamamız halinde yeniden kısıtlamaların, yasakların gelmesinin kaçınılmaz olduğunu hatırlatmak istiyorum'

VALİ GÜL'DEN UYARI GECİKMEDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamalar ile birlikte, Sağlık Bakanlığı Türkiye'nin Covid-19 vaka oranlarını açıkladı.

Kademeli normalleşme sürecine geçildiği ilk gün paylaşılan tabloya göre Gaziantep'te vaka oranı 100 bin kişide 36,35 olarak görülürken, bir hafta sonra Bakan Koca'nın paylaşımı ile birlikte, Gaziantep'te bu oran 100 bin kişide 44,40'a yükseldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamalar ile birlikte Bakan Koca güncel Türkiye tablosunu paylaştı. Sağlık Bakanı Koca'nın paylaştığı güncel tabloya göre ise Gaziantep'teki vaka oranının 100 bin kişide 67,44'e yükseldiği görüldü.

20 ŞUBAT – 26 ŞUBAT;

20-26 ŞUBAT

27 ŞUBAT – 5 MART;

27 ŞUBAT-5 MART

6 MART – 12 MART;

5-12 MART

Kademeli normalleşme sürecine geçilmesi ile birlikte sürekli olarak yükselişte olan Gaziantep'teki vaka oranları vatandaşları tedirginliğe düşürdü. Kademeli normalleşmenin ilk günlerinde 100 bin kişide 36,35 vaka oranı görülürken Kabine Toplantısı'nın ardından paylaşılan oran ise 67,44 olarak gözlemlendi. 31,09'luk bu artış ilk günden bu yana birçok uyarıda bulunan ve sürekli olarak denetlemeler yapan Vali Gül'ün uyarısını beraberinde getirdi.

Paylaşılan tablodaki gözle görülür artış ile birlikte Gaziantep halkını uyaran Gaziantep Valisi Davut Gül, 'Veriler ilk açıklandığında yüz binde 27 civarındaydık. Yaklaşık bir ay içerisinde 67'ler seviyesine geldik. Buradan dönmemiz gerekiyor Katlanarak kontrolden çıkmadan tedbirlerimizi gözden geçirelim lütfen. Çok zor değil istenilenler; maskeni tak, herkesten uzak dur' ifadelerine yer verdi. Vali Gül, Gaziantep'te salgın tedbirlerinde herhangi bir değişikliğe gidilmediğine dikkat çekerek, 'Önümüzde çok kritik 14 gün var! Gelişmeler yakından takip edilecek! Hepimizin seferberlik ruhuyla kurallara uyup yakın çevremizin de uymasını hatırlatması gerekiyor' dedi.