Gaziantep'te 300 Fabrika Toplu Açılış Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaklaşık 1,5 yıllık bir hasretin ardından tekrar Gaziantep'te bulunmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek, Gaziantep halkına, destekleri, duaları, şahsına gösterdikleri teveccühleri için teşekkür etti.

Tabi Gaziantep de bu çalışmaların karşılığını ziyadesiyle verdi. Gaziantep ihracatı 2004 yılında 1.3 milyar dolarken 2019 yılında bu rakam 7.5 milyar dolara ulaştı. Şehrin toplam milli geliri 8. 5 milyar liradan 70 milyar liraya yakın seviyeye yükseldi. Hedefimiz Gaziantep’i çok daha ileriye taşımaktır” dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN 300 FABRİKANIN AÇILIŞINA KATILDI

Gaziantep’te Teknofest ödül törenine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ardından 5. OSB’de kurulan 300 fabrikanın açılışına katıldı. İlave 45 bin kişinin istihdam edildiği 5. organize bölgesinin açılışına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ulaştırma Bakanı Adil Karaoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, kuvvet komutanları, Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Cengiz Şimşek ve kent protokolü katıldı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, GAZİANTEP HALKINA TEŞEKKÜR ETTİ

Gaziantep'te 300 fabrikanın toplu açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yaklaşık 1,5 yıllık bir hasretin ardından tekrar Gaziantep'te bulunmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek, Gaziantep halkına, destekleri, duaları, şahsına gösterdikleri teveccühleri için teşekkür etti.

300 FABRİKA 45 BİN KİŞİYE İSTİHDAM OLDU

Toplam 15 milyar TL'lik yatırımla hizmete giren 300 fabrikanın 45 kişiye doğrudan istihdam sağladığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan,  “Ülkemiz sanayisi açısından gurur dolu bir gün geçiriyoruz. Az önce ülkemizin kendi alanında en önemli organizasyonu olan TEKNOFEST'te gençlerimizle bir araya geldik. Burada bir kez daha gençlerimizin, genç girişimcilerin ufkuna, vizyonuna şahit olduk. Gördüğümüz manzara, Türkiye'nin aydınlık yarınlarına olan inancımızı daha da güçlendirdi.

Geleceğimizi emanet ettiğimiz gençlerin, teknoloji konusundaki heyecanları ve üretkenlikleri, diğer hususlarda da bize umut verdi. Şimdi de Gaziantep'teki organize sanayi bölgelerinde yapımı tamamlanan ve hizmete giren 300 fabrikanın resmi açılışını yapıyoruz. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Gaziantep'in gelişmesi, kalkınması için çaba gösteren, bu tesisleri şehre kazandıran iş insanlarımıza, girişimcilerimize ve yatırımcılarımıza gönülden teşekkür ediyorum.

300 fabrikanın Gaziantep’imize ülkemize ve millete hayırlı olmasını diliyorum. Çoğunluğu 5. OSB’de olan bu yatırımların tekstil, gıda ve ambalaj sektörlerinde yoğunlaştığını görüyoruz. Toplamda 15 milyar liralık yatırım bedeli ile hizmete giren bu fabrikalarda 45 bin vatandaşımız doğrudan istihdam imkanına kavuşacak.

Dolaylı istihdam ile birlikte bu sayı 100 bini geçiyor. Tam kapasite üretime geçilmesi ile bu fabrikaların Gaziantep’in ihracatına 1 milyar doların üzerinde katkı sağlaması bekleniyor. Her bir firma, sanayi tesisi Gaziantep’in yüzünü ağarttığı kadar 83 milyon ile birlikte Türkiye içinde gurur kaynağıdır. Gerek ülkemizdeki yatırımcılara, gerekse dünyanın farklı köşelerinde bir araya geldiğimiz iş insanlarına gösterdiğimiz örneklerin başında Gaziantep geliyor” dedi.

DÜNYANIN 100'Ü AŞKIN ÜLKESİNDE GAZİANTEP’İN ÜRÜNLERİYLE KARŞILAŞIYORUZ

Dünyanın 100'ü aşkın ülkesinde Gaziantepli sanayicinin ürettiği ürünlerle karşılaştıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Afrika'dan Ortadoğu'ya, Avrupa'dan Asya ve Amerika'ya kadar dünyanın 100'ü aşkın ülkesinde sizlerin ürünleriyle karşılaşıyoruz. Sadece tekstilde değil, gıdadan kimyaya, ambalajdan metal ve makine sanayiine uzanan çok geniş bir yelpazede Gaziantepli firmalarımız ihracat gerçekleştiriyor. İhracatta Türkiye'nin marka şehirlerinden olan Gaziantep'in, önümüzdeki dönemde bu başarı grafiğini daha da yukarıya taşıyacağına inanıyorum.

Sadece açılışını yaptığımız fabrikalar bile şehrimizin dinamizmini, vizyonunu ve üretim kapasitesini ispata yeterlidir. Bu açılışlar aynı zamanda yatırımcımızın özgüveninin ne kadar yüksek olduğuna, geleceğe ne denli büyük bir umutla ve heyecanla baktığına işaret ediyor. İçinden geçtiğimiz şu kritik dönemde, ülkemizin ihtiyaç duyduğu şey işte bu motivasyondur, bu heyecandır, bu dinamizmdir. Milletimiz ile birlikte çalışmaya, üretmeye, şehirlerimize ve ülkemize yatırım yapmaya devam ediyoruz. Türkiye'nin, son 18 yılda hangi girdaplardan, hangi saldırılardan, hangi tuzaklardan sıyrılarak bugünlere geldiğini en iyi sizler biliyorsunuz.

Bugüne kadar, 2008 küresel krizinden bölgemizdeki çatışmalara, terörden darbe girişimine ülkemizi ve bağımsızlığımızı hedef alan birçok saldırıyı, hamdolsun, başarıyla bertaraf ettik. Altyapı ve hizmet alanlarındaki yatırımlarımızla Cumhuriyet tarihimizin tamamında yapılanları üçe, beşe, hatta ona katladık. Tüm bunları birbirimize inandığımız, birbirimize güvendiğimiz, tam bir dayanışma içinde hareket ettiğimiz için yapabildik. Karşılaştığımız tüm badirelerin üstesinden, Türkiye'nin tökezlemesi için ellerini ovuşturan bir güruhun engelleme çabalarına rağmen geldik” dedi.

SALGIN SÜRECİNDE TÜRKİYE'Yİ TÖKEZLETMESİNE MÜSAADE ETMEDİK

Salgınla mücadeleye de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Son dönemde de koronavirüs salgınıyla mücadele ediyoruz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin sağladığı avantajları en iyi şekilde değerlendirerek aldığımız tedbirler sayesinde, bu salgının Türkiye'yi sıkıntıya düşürmesine, tökezletmesine müsaade etmedik.

Kamu hizmetlerinin aksamasına izin vermediğimiz gibi toplumumuzun hiçbir kesimini de yalnız bırakmadık. Ekonomik İstikrar Kalkanı paketiyle vatandaşlarımızı, esnafımızı ve firmalarımızı salgının etkilerine karşı korumaya aldık. Salgın sebebiyle gelişmiş ülkelerin dahi içine kapandığı günlerde, biz sanayicimizle, ticaret erbabımızla birlikte hareket ederek yeni pazarlara açılmanın, müşteri yelpazemizi genişletmenin mücadelesini verdik. Sanayicimizle bir araya geldikçe, üreticilerimizi dinledikçe şu gerçeği net olarak görüyoruz.

Her ne kadar bu salgın beraberinde çeşitli zorluklar getirse de iş dünyamızın önünde yeni fırsat pencereleri de açıyor. Türk şirketleri, kaliteli ürünleri, rekabetçi fiyatları, coğrafi avantajları ve elbette güvenirlilikleriyle giderek daha çok takdir topluyor. Uluslararası şirketlerin alternatif üretim üssü arayışlarında, Türkiye'nin adı artık daha fazla zikrediliyor. Sanayisi, üretim kapasitesi, nitelikli işgücü, üç kıtayı birleştiren stratejik konumu, sağlık ve ulaşım altyapısı ile ülkemizin yıldızı daha çok parlıyor. Salgın etkisini yitirip taşlar yerine oturdukça, Türk ekonomisi yeni rekorlara koşmaya devam edecektir.

Daha önce ifade ettiğim gibi Türkiye, sadece sağlık turizminde değil, ihracattan üretime, tarımdan sanayiye birçok alanda salgın sürecinden güçlenerek çıkacaktır. Özel sektör ekonominin en önemli itici gücüdür. Bunun için 18 yıldır Türkiye ekonomisini özel sektör eliyle büyütmeye çalışıyoruz. Yaptığımız yatırımlar ve gerçekleştirdiğimiz düzenlemelerle özel sektörümüzün önündeki engelleri kaldırarak, iş insanlarımızı ve firmalarımızı hep destekledik, teşvik ettik.

İş dünyamızın önünü açan, işlerini kolaylaştıran, büyüten, geliştiren, rekabet gücünü artıran her adım ülkemiz ve milletimiz için kazanç olarak dönüyor. Kamu özel ortaklığı dayanışmasına dayanan bu süreci Türkiye modeli diye tanımlıyoruz. Özellikle küresel ölçekte iş yapan firma sayımızın çoğalması gerekiyor. Bu yönde elde ettiğimiz her başarı, Türkiye’nin marka değerinin artması demektir. Her kim 21'inci yüzyıl Türkiye’sinde özel sektörü düşmanlaştırıyorsa onun, ülkemizin kalkınmasıyla ilgili bir hassasiyeti yoktur. Her kim şirketlere el koymaktan bahsediyorsa onun amacı, ülkemizin yeniden bataklığa saplanmasıdır” şeklinde konuştu.

MİLLETTEN YEDİKLERİ ONCA SİLLEYE RAĞMEN BU ZİHNİYET DEĞİŞMEMEKTE

Özel sektör eleştirilerine de cevap veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’nin kalkınmasını, güçlenmesini savunana hiç kimse özel sektöre düşmanlık yapmaz. Bazı parti temsilcilerinin son dönemde yaptıkları özel sektör karşıtı açıklamaları, aslında bunların zihin kodlarını ortaya koymaktadır. Gerçi bunların mazisinde savunma sanayi olmak üzere özel sektör karşıtlığının birçok örneği vardır.

Ülkemizin yetiştirdiği en vizyoner insanlarından olan Nuri demirağ uçak fabrikası, bizzat dönemin tek parti idaresi tarafından kapatılmıştır. Merhum Nuri Killigil’in modern silah ve cephane fabrikasını sabote eden yine tek parti zihniyetinden başkası değildir. Devrim arabanın engellenmesinden gümüş motor projesinin akim bırakılmasına kadar ülkemize çağ atlatacak birçok hamlenin sabote edilmesinde aynı vesayetçi zihniyetin silueti vardır.

28 Şubat döneminde sermayeyi, yeşil, gri, beyaz diyerekten renklere ayıraraktan ekonomimizin altını oyanlar da yine bu faşist ideolojinin mensuplarıdır. Aradan geçen onca zamana, milletten yedikleri onca silleye rağmen maalesef bu zihniyet değişmemekte, ısrar etmektedir. Kendileri bilirler. Milletimiz vakti saati geldiğinde bunları da siyaset arşivinin tozlu raflarına kaldırmakta tereddüt etmeyecektir. Biz kendi işimize, kendi yolumuza, kendi hedeflerimize bakacağız. Burada olduğu gibi milletimize her alanda yeni eserler kazandırmaya devam edeceğiz” dedi.

GAZİANTEP ÇALIŞMALARIN KARŞILIĞINI ZİYADESİYLE VERDİ

Gaziantep’te yapılan yatırımlara değinen  Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye kamu ve özel sektörde ne kadar güçlü olursa, sosyal nüfusu ve ekonomisiyle ne kadar sağlam olursa geleceğine de o derece güvenle bakar. Son 18 yılda attığımız adımlarla ülkemizi bu doğrultuda gerçekten önemli bir yere getirdik. Özellikle üretim ve sanayi altyapısı konusunda tarihi başarılara imza attık.

Sanayimiz en iyi şartlarda üretim yapsın diye OSB’lerin sayısı 193’ten 320’ye çıkardık. Yatırım yapmak isteyene her türlü desteği verdik. Gaziantep tüm bu imkanları en iyi şekilde kullanan, en büyük atılım yapan şehirlerimizin başında geliyor. Şehrimizdeki 4 OSB’de şuanda 148 bin kişi istihdam ediliyor. Sadece bunların altyapı çalışmaları için şehrimize 380 milyon Lira kaynak aktardık.

Gaziantep’teki 11 bin KOBİ'miz KOSGEB desteklerinden faydalandı. İpekyolu Kalkınma Ajansı bugüne kadar Gaziantep'te 584 projeye destek olarak 247 milyon liralık yatırım hacmi oluşturdu. Eğitimden sağlığa, ulaşımdan enerjiye her alanda şehrimize çağ atlatan yatırımları hayata geçirdik. Tabi Gaziantep de bu çalışmaların karşılığını ziyadesiyle verdi.

Gaziantep ihracatı 2004 yılında 1.3 milyar dolarken 2019 yılında bu rakam 7.5 milyar dolara ulaştı. Şehrin toplam milli geliri 8. 5 milyar liradan 70 milyar liraya yakın seviyeye yükseldi. Hedefimiz Gaziantep’i çok daha ileriye taşımaktır. Birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize sıkı sıkı sarıldığımızda aşamayacağımız hiçbir engel yoktur. Bu noktada beşeri sermayenin farkındayız. Gençlerin ve çocuklarımızın teknoloji ile iç içe olmalarını istiyoruz. Gaziantep’te bir Deneyap Türkiye teknoloji atölyesi kurduk.

Ortaokul ve lise öğrencilerine ücretsiz eğitimler sunuyoruz. Geleceğin teknoloji yıldızları, geleceğin Teknofest şampiyonları inşallah bu atölyelerden çıkacak.  İlimize bir müjdemiz daha var. Gaziantep’e bir model fabrika kuruyoruz. İnşallah kasım ayında bu fabrikayı açacağız. Burada teorik ve uygulamalı eğitimler bir arada verilerek firmaların üretim ve verimlilik tekniklerini en iyi şekilde uygulamaları sağlanacak.

Aslında konu Gaziantep olunca belediyelerimizin hizmetlerinden Suriyeli kardeşlerimize sahip çıkılmasına kadar anlatılacak çok şey var. Yapılan her çalışmada, her yatırımda, her hizmetten haberdarım. Ancak bu seferlik bu kadar diyoruz. 

İnşallah yılbaşından sonra il kongremiz için şehrimize geldiğimizde tüm bu hususları enine boyuna değerlendireceğiz. Açılışını yaptığımız fabrikaların ülkemize, şehrimize, yatırımcılarımıza hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu. BAHRİ UÇAR