Tarihi, doğal güzellikleri, gastronomideki ünü ve kültür turizmi sayesinde ziyaretçilerin en gözde merkezlerinden biri olan Gaziantep'te aylardır hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırılması esnafın yüzünü güldürdü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen pazartesi günü Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısının ardından ülke genelinde "Kontrollü normalleşme" sürecinin başladığını açıklamasından sonra aylardır iş yapamayan esnafın yüzü gülmeye başladı.

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısının ardından alınan kararlar ile birlikte 'Kontrollü normalleşme' süreci orta riskli seviyede yer alan Gaziantep'te de normalleşme süreci başlarken aylardır hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırılmasıyla halk kendini sokağa attı. Oluşan kalabalık aylar sonra dükkanlarını açan esnafın ise yüzünü güldürdü.

İçişleri Bakanlığı kararıyla Covid-19 önlemleri kapsamında 5 Aralık 2020'de uygulanmaya başlayan ve 3 ay boyunca aralıksız devam eden hafta sonu kısıtlaması Gaziantep'te aylar sonra ilk kez bu hafta sonu uygulanmadı.

2 Mart itibariyle 'kontrollü normalleşme' sürecinde de sokağa çıkma kısıtlamalarının kademeli olarak sona ermesiyle birçok alanda yeni bir dönem başladı. Her zaman yerli ve yabancı ziyaretçilerin gözde merkezlerinden biri olan, özellikle yaz aylarında turistlerin akın ettiği Gaziantep'te aylar sonra ilk defa sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmazken, vatandaşlar da güneşli havayı fırsat bilerek soluğu çarşı ve pazarda aldı.

Salgın süresince sessizliğini koruyan, özellikle sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı günlerde adeta hayalet şehre dönen Gaziantep'te, çarşı ve pazarlar kısmen de olsa eski günlerine dönmeye başladı.

Sokağa çıkma kısıtlaması boyunca halk genel itibariyle kısıtlamaya uyarken kentteki meydanlar, cadde ve sokaklarda aylar sonra ilk defa bir hareketlilik yaşandı. 3 ay boyunca hafta sonlarını sessiz geçiren Gaziantep, uzun bir süreden sonra ilk kez bu hafta insan ve araç sesleri ile güne uyandı.

Salgın süresince sessizliğe bürünen kentte, tarihi Gaziantep Kalesi ve çevresi, Bakırcılar Çarşısı, Almacı Pazarı, Zincirli Bedesten, pasaj ve işyerlerinin yer aldığı kentin en işlek caddesi olan Gaziler Caddesi en kalabalık günlerinden birini yaşadı.

Türkiye'nin en önemli turizm merkezleri arasında yer alan kentte 'kontrollü normalleşme' dönemine geçilmesi memnuniyetle karşılandı. Vaka sayılarının azalmasıyla birlikte kademeli olarak tedbirlerin de gevşetildiği kentte esnaf, aylar sonra kapılarını müşterilerine açtı.

Hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırılmasıyla yerli turistlerin bölgede bir yoğunluk oluşturması beklenirken, restoran ve kafeterya gibi işletmeler ile otellerde hazırlık başladı.

Hafta sonu kısıtlamasının kalkmasıyla birlikte halkın da kendini cadde ve sokağa attığı kentte başlayan hareketlilik, aylardır iş yapamayan ve çoğu gün işyerini siftahsız kapatan esnafın yüzünü güldürdü.

Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık, salgın sürecinde sessizliğe bürünen tarihi çarşılarda hareketliliğin başladığını söyledi.

'Esnaf olarak umutluyuz'

Esnafın bir yıldır zor durumda olduğuna dikkat çeken Açık, 'Yüzde 90 biz yerli ve yabancı turistlere hitap ediyoruz. Şu anda Gaziantep'e turist mi geliyor? Sokağa çıkma kısıtlamaları bu süreçte çok büyük bir etkendi. Akşamları saat 21.00'dan sonra sokağa çıkma kısıtlaması devam ediyor. esnaf olarak cumartesi-pazar günü iş yaptığımız en önemli günlerdir. Sektör olarak yüzde 60 oranında cumartesi günü daha çok satış yapıyoruz. Çünkü hafa sonları yerli ve yabancı turistlerimiz geliyor. İnşallah bu salgın bir an önce başımızdan gider. Esnaf zor durumuna ve siftah yapmamasına rağmen Allah'a şükür ediyor. Fakat esnaf olarak umutluyuz. İnşallah vaka sayıları tekrar yükselmez, halk tedbirini alır. 'Bir şey olmaz' demenin bir anlamı yoktur. Tedbir bizden takdir Allah'tandır.' dedi.

Esnafın Covid-19 kurallarına uyduğunu ve her türlü önlemini aldığını ifade eden Açık, yerli ve yabancı turistleri kentin güvenli olduğunu ifade etti.

'Bu süreçten en çok etkilenen esnaftır'

Esnafın bu konuda bilinçli olduğunu ifade eden Açık, 'İnşallah kısıtlamalar yavaş yavaş kalkar. Çünkü bu böyle gitmez. Allah'ın izniyle kısıtlamaların kalkmasını iyi bir şekilde değerlendirelim. Sonuçta olan yine esnafa oluyor. Bu süreçten en büyük etkilenen esnaftır. Esnafın başka geliri de yok. Esnaf başka nasıl ayakta duracak? Esnafın müşterisi gelecek, sektörümüz yüzde 90 oranında yerli ve yabancı turistlere hitap etmektedir. Önümüzdeki süreçten inşallah umutluyuz. Umutsuz olmanın bir anlamı yok. Yeter ki rehavete kapılmayalım.' ifadelerini kullandı.

Tarihi Bakırcılar Çarşısı'nda hediyelik ürün satan esnaf Emre Latifoğlu, 'kontrollü normalleşme' süreci ile birlikte sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırılmasıyla kısmen de olsa kentte hareketliğin başladığını belirtti.

'Sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırılması bizim değerli ve çok önemliydi'

Salgın sürecinde esnaf olarak ciddi anlamda mağdur olduklarını anımsatan Latifoğlu, 'Esnaf olarak bu süreçten olumsuz etkilendik. Hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırılması ciddi bir anlamda çarşımızda olumlu bir etki oluşturmasını bekliyoruz. Güvenli, tedbirler kapsamında elimizden geldiği kadar Covid-19 kurallarına uyarak müşterilerimizi bekliyoruz. Hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırılması esnaf için çok önemliydi. Çünkü çarşılarımız genelde turizm amaçlı ziyaret edildiği için hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırılması bizim değerli ve çok önemliydi. İnşallah önümüzdeki günlerde daha iyi olmasını temenni ediyorum. Çarşımızda pandemi sürecinden önce turizm anlamında çok güzel bir gelişme vardı. Pandemiden ciddi anlamda olumsuz etkilendik, bayağı sıkıntılar yaşadık. İnşallah önümüzdeki süreçte çok daha iyi olacağını bekliyoruz.' diye konuştu.

'Çarşımızda bir hareketlilik başladı'

Hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırılmasına esnaf olarak sevindiklerini belirten bakırcı Mehmet Kanlı da şunları söyledi:

'Sokağa çıkma yasağının kaldırılmasının ardından çarşımızda biraz hareketlilik başladı. Ziyaretçileri görmeye başladık. İnşallah önümüzdeki haftalarda daha çok yabancı turistin gelmesini bekliyoruz. Önümüzdeki günlerde çarşının daha iyi bir ilgi odağı olacağını bekliyoruz. Tedbirlere de uyarak yola çıktık. Bu sürecin devam edebilmesi için aslında tedbirlere uymamız da gerekiyor. Bayağı bir zaman dilimi kapalı kaldık, bu süreç bizi bayağı mahvetti. Tedbirlere uyarak gelen turistler ve misafirlerimizi çarşımızda ağırlamak isteriz.'

'Turistler gelmeye başladılar'

Yabancı turistlerin kente gelmeye başladığını belirten Zincirli Bedesten esnafından Zeki Ecim, 'İnşallah iyi olur, satışımız düzelir. Bu süreçte çok sıkıntılar çektik. İnşallah bu hastalık da biter müşterilerimiz gelip giderler ve bizde memnun kalırız. Pandemi süreci bizim için çok zor geçti. Kiralarımızı çok zor ödedik. Gelen giden yoktu. İnşallah bundan sonra turistler gelmeye başlar, bir yandan da gelmeye başladılar. Allah'ın izniyle inşallah bu süreci de atlatırız.' temennisinde bulundu.

'Hasret ve özlemle sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırılmasını bekliyorduk'

Tarihi Almacı Pazarı esnaflarından baklavacı Ahmet Yılmaz da, 'Esnafımız turistlerin kente gelmesini dört gözle bekliyor. İnşallah bu süreç hayırlı olur. Bu durumda inşallah esnafımızın yüzü güler. Hasret ve özlemle sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırılmasını bekliyorduk. Pandemi sürecinde esnaf bayağı bir mağdur oldu. Rabbim inşallah bundan sonraki zaman dilimi içerisinde hayırlısını nasip eder.' şeklinde konuştu.