Özel Hatem Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Semra Sarı Yıldız, gebelik zehirlenmesi hakkında bilgiler verdi.

Gebelik zehirlenmesi fark edilmez ve acil olarak tedaviye başlanmazsa bebek ya da anne ölümlerine neden olabileceğinin altını çizen Op. Dr. Semra Sarı Yıldız 'Gerçek anlamda bir zehirlenme ile hiçbir ilgisi olmayan gebelik zehirlenmesi, yüksek tansiyon, el, ayak ve yüzde şişlik (ödem), idrarda fazla miktarda protein atılımı gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu durumda vakit kaybetmeden uzman hekime başvurulmalıdır' dedi.

Op. Dr. Semra Sarı Yıldız, gebelik zehirlenmesinin diğer belirti ve semptomlarını ' İdrarda aşırı protein (proteinüri) , şiddetli baş ağrısı` , geçici görme kaybı, bulanık görme, üst karın ağrısı, mide bulantısı ya da kusma, azalan idrar çıkışı, kandaki trombosit seviyelerinde azalma (trombositopeni) ve bozulmuş karaciğer fonksiyonu' şeklinde sıraladı.


Özellkle 18 yaş altı, 35 yaş üstü anne adaylarının risk grubunda olduğunu ifade eden Özel Hatem Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Semra Sarı Yıldız 'Aile öyküsünde gebelik zehirlenmesi olanlar , kronik hipertansiyon hastaları , ilk gebelik , ikiz ya da üçüz gebelikler , önceki gebeliğinde hipertansiyonu olan anneler , gebelikte gebelik şekeri, gizli şeker çıkan anne adayları , kronik böbrek hastası olan anneler , dört ve üzerinde doğum yapan anneler ve obez anne adayları gebelik zehirlenmelerine karşı riskli gruptadırlar' ifadelerini kullandı.

Gebelik zehirlenmesinin tedavisi hakkında bilgi veren Op. Dr. Semra Sarı Yıldız 'Tedavi edilmezse preeklampsi hem siz hem de bebeğiniz için ciddi, hatta ölümcül komplikasyonlara sebep olabilir. Gebelik zehirlenmesinin tek tedavisi, bebeğin doğurtulmasıdır. Hafif preeklampsi durumunda bile anne ve bebek çok yakın takibe alınır, kan değerleri takip edilirken tansiyon düşürülür. Doktor, bebeğin dış ortamda yaşayabileceği kanaatine varınca ve belirtiler ağırlaşınca doğum geciktirilmeden yapılır 'dedi.


Gebelik sürecinde preeklampsi geçiren bir kadının bir sonraki gebelikte risk altında olduğunu kaydeden Op. Dr. Sarı Yıldız '. Preeklampsinin önlenmesinde anne adayının gebeliğe uygun kilo ile başlaması, gerekirse kilo vermesi, dengeli ve düzenli beslenmesi, stresten uzak durması, düzenli uyuması, gebelik sürecinde normal sınırlarda kilo alması ve özellikle tansiyon takiplerini ve kan tahlillerini düzenli yaptırması çok önemlidir ' ifadelerini kullandı.