Yapılan çalışmalarda fazla tuz tüketiminin sağlığa zarar verebileceği ve kalp krizi ve felç nedeniyle gereksiz ölümlere de yol açabileceğinin kanıtlandığı belirtilen açıklamada, bu nedenle tuzun azaltılması politikasının dünya çapında halk sağlığını iyileştirmek için uygun maliyetli bir strateji olarak kabul edildiği ifade edildi.

'Daha az ama iyotlu tuz' kullanımı için çalışmaların yapıldığı vurgulanan açıklamada, 'Dünya Sağlık Örgütü günlük kişi başı tuz tüketimini 5 gramın altında önermektedir ve bu miktar bir tatlı kaşığına denk gelmektedir. Günlük olarak tüketilmesi önerilen bu miktar; gün içinde tüm besinlerimizle aldığımız tuzu (sodyumu) da kapsamaktadır. Ev yapımı yemeklere lezzet katmanın tek yolu büyük bir tutam tuz gibi görünebilir, ancak yiyeceklerinizin daha fazla lezzetli olmasını sağlamanın pek çok başka yolu var.' denildi.

Açıklamanın devamında, 'Yemeklerde tuz yerine; limon, maydanoz, dereotu, soğan, sarımsak, sirke ve çeşitli baharatlar gibi diğer lezzet arttırıcıları kullanmalıyız. Salamura ürünlerin tuz içeriğinin azaltılması için suda yıkama ve bekletme gibi işlemler uygulamalıdır. Yüksek miktarda tuz içeren besinleri daha az tüketmeliyiz. Yemekleri hazırlarken, pişirirken ve tüketirken daha az tuz kullanmalıyız.' ifadelerine yer verildi.

Tuz alışkanlığının değiştirilmesi gerektiğine vurgu yapılan açıklamada son olarak şunlar kaydedildi:

'Tuz alışkanlığını azaltarak sağlığımızı iyileştirmek için herkesin uygulayabileceği basit ve etkili bir tema seçilmiştir. Tuz alışkanlığımızı değiştirelim. Hepimizin daha uzun ve daha sağlıklı yaşayabilmemiz için tüm yiyecek endüstrisinden yüksek tuz kullanım alışkanlıklarını bırakmalarını istemeyi, takip etmeyi tüm toplum ve politika düzenleyiciler olarak görev haline getirmeliyiz.'