Bazı gıdaların fiyatları bir önceki seneye göre 2 katını da geçmiş durumda, nüfusun yarıdan fazlasını oluşturan orta ve düşük gelirli vatandaşlar ucuz ürünlere daha çok ilgi göstermekte. Bu durum hileli ürün miktarında bir artışa neden olabilir' dedi. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın gıda güvenliğine yönelik denetimleri arttırması gerektiğini belirten Aydın, 'Bakanlığın gıda denetçi sayısı yetersiz. Daha fazla gıda mühendisinin istihdam edilmesi gıda güvenliği ve toplum sağlığı konusunda önemli bir ihtiyaç' dedi.

GIDA GÜVENLİĞİNE YÖNELİK DENETİMLER ARTTIRMALI

Ramazan Bayramı alışverişi için vatandaşlara uyarıda bulunan Gıda Mühendisleri Odası (GMO) Gaziantep İl Temsilcisi Onur Aydın, 'Gıda fiyatlarında yıllık fiyat artışı yüzde 100'ü geçti. Bazı gıdaların fiyatları bir önceki seneye göre 2 katını da geçmiş durumda, nüfusun yarıdan fazlasını oluşturan orta ve düşük gelirli vatandaşlar ucuz ürünlere daha çok ilgi göstermekte. Bu durum hileli ürün miktarında bir artışa neden olabilir' dedi. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın gıda güvenliğine yönelik denetimleri arttırması gerektiğini belirten Aydın, 'Bakanlığın gıda denetçi sayısı yetersiz. Daha fazla gıda mühendisinin istihdam edilmesi gıda güvenliği ve toplum sağlığı konusunda önemli bir ihtiyaç' dedi.

GMO'DAN BAYRAM ALIŞVERİŞİ UYARISI

Vatandaşlara bayram alışverişi uyarısında bulunan Gıda Mühendisleri Odası (GMO) Gaziantep İl Temsilcisi Onur Aydın, 'Bu yıl pandemi kısıtlarının olmadığı bir bayram geçireceğiz. Bayram süresince milyonlarca insan farklı illere aile ziyareti yada tatil amaçlı gidecek. Toplu tüketim yerlerinin kullanımında bir artış öngörüyoruz. Bu dönemde vatandaşlardan açıkta gıda satışı yapılan yerleri tercih etmemelerini, toplu gıda üreten yerlerden tüketim yaparken mutfak ve restoran hijyenini dikkate almalarını öneriyoruz' dedi.

BAKANLIĞIN GIDA GÜVENLİĞİNE YÖNELİK DENETİMLERİ ARTTIRMASI GEREKİR

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın gıda güvenliğine yönelik denetimleri arttırması gerektiğini belirten Aydın, 'Açıkta satılan şekerleme ürünlerinin etiketsiz, merdiven altında üretilmiş olma risklerine karşı hassas ve dikkatli olmaları çok önemli. Dökme olarak satılan ürünlerin üretici etiketlerini görmek istemeleri, açıkta satılan dökme ürünlerin ambalaj ve koruyucusuz teşhir edilmemeleri gerekir. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın açıkta satılan şekerlemelerin gıda güvenliğine yönelik denetim ve kontrol sıklıklarını arttırması gerekir. Lokum, cezerye ve şekerlemelerin merdiven altı üretim tesislerinde üretilip açıkta satılmalarına yönelik engelleyici tedbirlerin arttırılmasını, kayıt dışı üretimin sokak ve pazarlarda satılmamasını sağlamaları gerekir' dedi.

VATANDAŞLAR UCUZ ÜRÜNLERİ ALIRKEN DAHA DİKKATLİ OLMALI

Gıda fiyatlarında yıllık fiyat artışının yüzde 100'ü geçtiğini belirten Aydın, 'Gıda fiyatlarında yıllık fiyat artışı yüzde 100'ü geçti. Bazı gıdaların fiyatları bir önceki seneye göre 2 katını da geçmiş durumda, nüfusun yarıdan fazlasını oluşturan orta ve düşük gelirli vatandaşlar ucuz ürünlere daha çok ilgi göstermekte. Bu durum hileli ürün miktarında bir artışa neden olabilir. Bunun engellenmesi için Tarım orman bakanlığının etkin izleme yapması denetimleri arttırması gerekir. Vatandaşların ise ucuz ürünleri alırken daha dikkatli olması. Gıda sahtekarlığına karşı ürünlerin menşei ve içerik bilgilerini sorgulaması gerekir. Şüpheli gördükleri ürünleri ve işletmeleri bakanlığın şikayet sistemi olan ALO 174 gıda hattına şikayet etmeleri çok önemli. Bu hat üzerinden başka insanların gıda terörüne maruz kalmaları engellenmiş olacaktır. Vatandaşların duyarlılık ve dikkatleri sahte ve hileli gıdalarla mücadelede önemli rol oynamakta' dedi.

BAKANLIĞIN GIDA DENETÇİ SAYISI YETERSİZ

Bakanlığın gıda denetçi sayısının yetersiz olduğunu belirten Aydın, 'Tarım Ve Orman Bakanlığı bünyesinde bir türlü yeterli gıda mühendisi istihdam edilmiyor. Gıda güvenliği denetimleri etkin değil ve denetçi sayısı yetersiz. Bakanlığa yaptığımız ziyaretlerde ve diğer platformlarda bu konuyu defaatle dile getirdik. Daha fazla gıda mühendisinin istihdam edilmesi gıda güvenliği ve toplum sağlığı konusunda önemli bir ihtiyaç' diye konuştu. BAHRİ UÇAR