Arıcılık sektöründeki girdi maliyetlerin 2-3 kat arttığına dikkat çeken Koca, 'Arıcılarımız yeni sezon için hazırlıklara başlayacak ancak arıcılık sektöründeki bütün girdiler 2-3 kat arttı. Arıcılarımız artan girdi maliyetlerinden dolayı şuana kadar hazırlıklarını yapamadı' dedi. Girdi maliyetlerinde yaşanılan artışların yeni sezon bal ve diğer arı ürünlerine çok büyük oranda yansıyacağına dikkat çeken Koca, artan girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini kaydetti.

ARTAN MALİYETLER ARICILIK SEKTÖRÜ İÇİN TEHLİKE ARZ EDİYOR

Arıcılar, geçen yıldan beri kuraklık ve hızla artan girdi maliyetleri nedeniyle zor zamanlar geçiriyor. Arıcılık sektörünün artan girdi maliyetleri nedeniyle zorluklar yaşadığını belirten Gaziantep Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, 2021 sezonun kuraklık nedeniyle sıkıntılı geçtiğini, 2022 sezonunda da artan girdi maliyetlerinden dolayı sıkıntılı geçeceğini belirtti. Arıcılık sektöründeki girdi maliyetlerin 2-3 kat arttığına dikkat çeken Koca, 'Arıcılarımız yeni sezon için hazırlıklara başlayacak ancak arıcılık sektöründeki bütün girdiler 2-3 kat arttı. Arıcılarımız artan girdi maliyetlerinden dolayı şuana kadar hazırlıklarını yapamadı' dedi. Girdi maliyetlerinde yaşanılan artışların yeni sezon bal ve diğer arı ürünlerine çok büyük oranda yansıyacağına dikkat çeken Koca, artan girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini kaydetti. Girdi maliyetlerinde yaşanılan yükselişle birlikte arıcılık sektörüne olan talebin düştüğünü belirten Koca, 'Artan maliyetler nedeniyle arıcılık sektörü içler acısı bir hale gelecek' dedi.

ARICILIK SEKTÖRÜ ARTAN GİRDİ MALİYETLERİ NEDENİYLE ZOR DURUMDA

Son yıllarda tüm sektörler gibi ekonomik açıdan arıcılık sektörünün de etkinliğini, zor günler geçirdiğini Gaziantep Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, 2021 sezonun arıcılar için çok sıkıntılı geçtiğini belirten Koca, 2022 sezonunda da artan girdi maliyetlerinden dolayı sıkıntı geçtiğini belirtti.

GİRDİ MALİYETLERİ 2-3 KAT ARTTI

Arıcılık sektöründeki girdi maliyetlerin 2-3 kat arttığına dikkat çeken Koca, 'Şubat ayı itibariyle arı kovan bakımları başlayacak. Arıcılarımız yeni sezon için hazırlıklara başlayacak ancak kovan fiyatları, malzeme ekipmanları, arıların bakım ve bellenmesinde kullanılan bütün girdiler 2-3 kat arttı. Arıcılarımız artan girdi maliyetlerinden dolayı şuana kadar hazırlıklarını yapamadı. Bu artışlar ister istemez arı fiyatlarına yansıyacak. Dolaysıyla bal ve arı ürünlerine önümüzdeki yıl çok büyük oranda yansıyacağı bekleniyor. Çünkü bütün girdiler 2 kattan fazla arttı hatta bazı girdiler 3 kat arttı' dedi.

ARTAN GİRDİ MALİYETLERİNDEN DOLAYI ARICILIK SEKTÖRÜNE İLGİ AZALDI

Artan girdi maliyetlerinden dolayı arıcılık sektörüne olan ilginin azaldığını belirten Koca, 'Sabit veya düşük maliyetler olması yeni arıcılar için oldukça cazip bir haldeydi ancak artan girdi maliyetlerinden dolayı artık insanlar arıcılık sektörüne girmeyi düşünmüyorlar. Artan maliyetler nedeniyle arıcılık sektörü içler acısı bir hale gelecek' dedi.

İŞLER TAMAMEN DURMUŞ DURUMDA

Sektörde işler tamamen durduğunu belirten Koca, 'Şuanda işler tamamen durmuş durumda. Sezonun son günlerine yaklaşılmış olmasına rağmen şuanda herhangi bir hareketlilik yok. Her yıl bu zamanlarda inanılmaz bir hareketlilik vardı ve sezon başlayıncaya kadar bu hareketlik devam ederdi ama şuan bir aylık bir süre kalmasına rağmen herhangi bir hareketlilik yok' dedi.

KURAKLIK DEVAM EDERSE SEZON YİNE SIKINTILI GEÇECEK

Sektörün son iki yıldır kuraklık nedeniyle sıkıntılı geçtiğini belirten Koca, 'Şuana kadar yağan yağışlar arıcıları bir nebze olsun rahatlattı ama bugünden sonra yağışların olması lazım. İklim koşullarının mevsimler koşullarda olması lazım. İyi bir sezon geçirilmesi için bahar aylarına kadar yağışların devam etmesi gerekiyor ancak yağışlar olmadığı takdirde son iki yılda yaşadığımız kuraklığın tekrar yaşayıp yine büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalacağız ve rekolte kaybı kaçınılmaz olacak' dedi.

ZİRAİ İLAÇ KULLANIMI YENİDEN ARI ÖLÜMLERİYLE KARŞILAŞABİLİRİZ

Şubat ayı itibariyle Akdeniz bölgesinde zirai ilaç kullanımının başlayacağına işaret eden Koca, 'Şubat ayı itibariyle Akdeniz bölgesinde zirai ilaç kullanımı başlayacak. Tabi bu zirai ilaçların kullanılmasıyla beraber yeniden arı ölümleriyle karşılaşabiliriz. Son bir yılda arı ölümleri biraz azaldı ama inşallah bu yıl ve bundan sonra da azalır' dedi.

ZİRAİ İLAÇLAR DEVLET KONTROLÜNE ALINMASI GEREKİYOR

Zirai ilaçların kontrol altın alınması gerektiğini belirten Koca, 'Zirai ilaçlar tarımda da büyük hazarlar bırakıyor. Bunun yanı sıra zira ilaçlar atılırken bütün arılarımız yok oluyorlar. Zirai ilaçlar kovana polen taşıyacak, çiçeğin tozlaşmasını sağlayacak arıların yok olmasına sebep oluyor. Bununla ilgili önerimiz eğer mutlak süratte yapılacak zirai ilaçların akşam yapılmasıdır. Onun haricinde de zirai ilaçların devlet kontrolüne alınması gerekiyor. Yani devletin kontrolü dışında zirai ilaçların satılmaması ve bilinçsiz bir şekilde kullanılmaması gerekiyor' dedi.

ARILI KOVAN DESTEKLEME EN AZ 50 TL OLMASI GEREKİYOR

Arılı kovan destekleme başvurularının 7 Ocakta sonra erdiğini dile getiren Koca, 'Destekleme başvuruları 7 Ocakta sonra erdi. Arı tespitleri yapıldı ve şuanda bakanlığa sunulacak. Destekleme ödemelerinin nisan veya mayıs olmasında yapılması bekleniyor ancak kovan başına 20 lira destek verilecek. 3 yıldır kovan başına verilen 15 liradan 20 liraya çıkması çok cazip olmuyor. Kovan sayısı az olan arı yetiştiricilerin çoğu desteklemeye başvurmadı. Artan maliyetlerinden dolayı kovan başına verilen desteklemenin en az 50 lira olması gerekiyor. Kovan başına verilen desteğin koyun ve keçiye verilen destekle orantılı olması gerekiyor' dedi.

YÜZDE 50 HİBE ORANI EN AZ YÜZDE 70-80'E YÜKSELTİLMESİ GEREKİYOR

Tarım Ve Orman Bakanlığı tarafından verilen yüzde 50 hibe oranı en az yüzde 70-80'e yükseltilmesi gerektiğini belirten Koca, 'Devletin arıcılık sektörünün gelişimi için verilen yüzde 50 hibe oranını biraz daha yükseltilmesi lazım. Bu hibe oranının en az yüzde 70-80'e yükseltilmesi gerekiyor. Çünkü arı girdileri çok yüksek maliyetli değil. 10-15 liralık makine ekipmanlarının hibe oranını artırılması gerekiyor. Çünkü arıcılık malzemeleri genellikle düşük fiyatlı oluyor. Bunda yüzde 50 hibe olduğunda arı yetiştiricileri başvurma gereği bile duymuyor. Çünkü KDV ile piyasadaki fiyattan pahalıya geliyor. Dolaysıyla düşük fiyatlı ekipmanlarda destek oranının daha yüksek olması gerekiyor' dedi.

ARICILIK SEKTÖRÜ SON 10 YILDA İYİ BİR NOKTAYA GELDİ

Arıcılık sektörünün Gaziantep'te son 10 yılda iyi bir noktaya geldiğini de belirten Koca, 'Gaziantep'te arıcılık sektörü son 10 yılda iyi bir noktaya geldi. İnşallah bu süreç aksamadan ileriye doğru devam eder. Hedefimiz Gaziantep'te modern bal üreticiliğini en üst seviyeye taşıyarak şehrimizi bu sektörde bir marka haline getirmek' diye konuştu.

BAHRİ UÇAR