Bu yıl yüzde 60 oranında rekoltenin düşük olduğu Antep fıstığında hasat dönemi eylül ayının sonunda sona erecek. Eylül ayının sonlarına kadar fıstık toplayacak olan çiftçiler, girdi maliyetinden şikayetçi olurken, ürünün geçen yılki kadar para etmemesinden yakındı. Ağustos ayında başlayan Fıstık hasadında sonuna doğru geldiklerini belirten Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, 'Fıstık rekoltesi geçen senenin yüzde 40'ı kadar. Türkiye genelinde ortalama 100 bin ton fıstık, Gaziantep genelinde ise 25-30 bin ton fıstık rekoltesi tahmin ediyoruz' dedi. Fıstığın değerinde satılmadığını belirten Yiğit, Fıstık için bir taban fiyatının belirlenmesi gerektiğini kaydetti.


FISTIK HASADINDA SONA DOĞRU GELİNDİ


Antep fıstığı üretiminde Türkiye'de önemli bir yere sahip olan Gaziantep'te kentin en önemli tarımsal ürünü fıstık hasadında sona doğru gelindi. Baklavada kullanılan 'boz fıstık' hasadı ile başlayan ve 'kırmızı beng' hasadı ile devam eden Antep fıstığında bu yıl rekolte geçtiğimiz yıla göre düşük. Bu yıl periyodisiteye (meyve tür ve çeşitlerinin bir yıl meyve verip, ertesi yıl vermemesi ya da çok az vermesi) bağlı olarak geçen yıla göre yüzde 60 oranında rekoltenin düşük olduğu Antep fıstığında hasat dönemi eylül ayının sonunda sona erecek.

ÇİFTÇİLER, ÜRÜNÜN PARA ETMEMESİNDEN YAKINIYOR


Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önemli tarımsal ihraç ürünü olan Antep fıstığında hasat dönemi sona eriyor. Ağustos ayının ortalarında baklava yapımında kullanılan ve "boz fıstık" olarak bilinen ürünün hasadına başlayan çiftçiler, eylülün başında da "kırmızı kabuklu" fıstığı toplamaya başladı. Eylül ayının sonlarına kadar fıstık toplayacak olan çiftçiler, ürünün geçen yılki kadar para etmemesinden yakınıyor.

ÇİFTÇİLER, GİRDİ MALİYETİNDEN ŞİKAYETÇİ


Gaziantep'te önemli geçim kaynaklarından olan Antep fıstığında hasat sezonu hummalı bir şekilde devam ederken çiftçiler fiyatların düşük olmasından yakınıyor. Bu sene yok yılı olan fıstıkta çiftçiler, girdi maliyetinden şikayetçi olurken, fiyatların ise geçen seneye göre çok artmadığını söyledi.

TÜRKİYE GENELİNDE 100 BİN TON FISTIK REKOLTESİ TAHMİN EDİYORUZ


Ağustos ayında başlayan Fıstık hasadında sonuna doğru geldiklerini belirten Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, 'Fıstık hasadının sonuna doğru geldik. Bu yıl fıstığın yok yılı olmasına rağmen yine de bölge bölge iyi fıstıklar çıktı. Fıstık rekoltesi geçen senenin yüzde 40'ı kadar. Türkiye genelinde ortalama 100 bin ton fıstık, Gaziantep genelinde ise 25-30 bin ton fıstık rekoltesi tahmin ediyoruz' dedi.

KURU KIRMIZI FISTIK 50 LİRANIN ALTINA DÜŞMEMELİ


Fıstığın değerinde satılmadığını belirten Yiğit, 'Şuan yaş beng fıstığı fıstık 30 lira civarında gidiyor. Baklavada kullanılan boz fıstık ucuza gitti. Boz fıstık da 30 liranın altında düşmemeliydi ama 20-25 arasında gitti. İnşallah kuru fıstıkta fiyat iyi olur. Kuru kırmızı fıstığın kilosu 50 liranın altına düşmemeli. 50 liranın altına düşerse çiftçi zarar eder. Bu fiyatın altına düşerse çiftçi fıstığı 25 liradan satmış olur. Çünkü fıstık bir yıl veriyor bir yıl vermiyor. Kavlak fıstık da 60-65 lira olmalı. Kimse zarar etmesin. Herkes kar etsin ama fıstık sanayicinin eline geçtikten sonra pahalanıyor' dedi.

ÇİFTÇİNİN YÜZDE 80'NI FISTIKTAN GEÇİMİNİ SAĞLAMAKTA


Çiftçinin yüzde 80'nı fıstıktan geçimini sağladığını belirten Yiğit, 'Çiftçinin yüzde 80'nı fıstıktan geçimini sağlamakta. Fıstığın kıymetini bilmemiz lazım. Fıstık üreticisini sürekli destelememiz lazım ki üretici tarlasına küsmesin' dedi.

FISTIK İÇİN TABAN FİYATI BELİRLENMELİ


Fıstık için bir taban fiyatının belirlenmesi gerektiğini belirten Yiğit, 'Fıstık üreticisiyle konuşulup maliyetler hesaplanıp fıstık için bir taban fiyatının belirlenmesi lazım. Devletin bu konuda destek vermesi lazım. Fıstığa iyi tarım desteği verilmesi lazım' dedi.

FISTIK İÇİN PAZAR BULMAK LAZIM


Fıstık için Pazar bulmak gerektiğini belirten Yiğit, 'İhracatta fıstığın tanıtımı az. Dünyada bizim fıstığın lezzetini verecek bir ürün yok. Onun için fıstık için Pazar bulmak lazım. Fıstığın reklamını iyi yapmamız lazım' dedi.

FISTIĞIN YOK YILINI ORTADAN KALDIRMAK İÇİN SULAMA LAZIM


Fıstığın yok yılını ortadan kaldırmak için sulama sistemine geçilmesi gerektiğini belirten Yiğit, 'Fıstığın var yılı ve yok yılını ortadan kaldırmak için sulama lazım. Ancak çiftçilerin bütün fıstıkları sulama imkanı yok. Sulama yapan çiftçiler hemen hemen her yıl ürün alıyor. İmkanı olan varsa sulama sistemine geçmesi lazım' dedi.

ÇİFTÇİYE DESTEK OLUNMASI LAZIM


Artan maliyetlere karşın çiftçiye destek olunması gerektiğini belirten Yiğit, 'Çiftçinin maliyeti artıyor. Mazot, gübre, ilaç gibi girdiler pahalı. Çiftçi maliyet artısına rağmen tarlasını ekiyor. Artık bu maliyet artışların önün geçilmesi ve çiftçiye destek olunması lazım' dedi.

ÇİFTÇİNİN BORÇLARI FAİZSİZ ERTELENİRSE ÇİFTÇİ NEFES ALIR


Kuraklıktan etkilenen çiftçinin borçları faizsiz ertelenirse çiftçilerin bir nefes alacağını belirten Yiğit, 'Çiftçilerin borçların ertelenmesi için şuan dilekçeler toparlanıyor. Kuraklıktan etkilenen çiftçinin borçları faizsiz ertelenirse çiftçi bu yıl nefes alır' dedi. BAHRİ UÇAR