Hububat hasadına 'buruk' bir şekilde devam eden çiftçiler geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılda yaşanan kuraklıktan dolayı umduğunu bulamayacak. Gaziantep'te hububat hasadının buruk bir şekilde devam ettiğini belirten Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, sulanmayan arazilerde ciddi verim kaybı yaşandığına dikkat çekerek, Gaziantep'te biran önce sulu tarıma geçilmesi gerektiğini vurguladı.

GAZİANTEP'TE HUBUBAT HASADI BURUK BİR ŞEKİLDE DEVAM EDİYOR

Türkiye'nin önemli hububat üretim merkezlerinden olan Gaziantep ve bölgede başlayan hububat hasadı devam ediyor ancak Mart ve Nisan aylarında istenilen yağışların olmaması dolaysıyla hububatta ciddi rekolte kaybı bekleniyor. hububat hasadına 'buruk' bir şekilde devam eden çiftçiler geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılda yaşanan kuraklıktan dolayı umduğunu bulamayacak.

HUBUBATTA REKOLTE KAYBI BÜYÜK

Gaziantep'te hububat hasadının buruk bir şekilde devam ettiğini belirten Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, 'Gaziantep'te hububat hasadı devam ediyor ancak sulu olmayan tarlalarda verim çok az. Mart ve Nisan aylarında istenilen yağış olmaması dolaysıyla hububatta ciddi bir rekolte kaybı yaşanacak. Biçerdöverin hiç girmediği tarlalarımız oldu. Sulamanın yapıldığı arazilerde genelde verim iyi durumda ancak sulanmayan arazilerde ciddi bir verim kaybımız var. Onun için hububatta beklediğimiz rekolte çıkmaz' dedi.

ATA TOHUMU EKİMİNİ YAYGINLAŞTIRACAĞIZ

Nurdağı'nda ata tohumu ekilen buğday tarlalarını gezip, incelemelerde bulunduklarını dile getiren Yiğit, 'Geçtiğimiz gün Nurdağı'nda hem makarnalık hem ekmeklik ata tohumu ekimi yapılan tarlayı inceledik. Bu ata tohumu bu sene ilk defa Nurdağı'nda ekildi. Hem buğday verimi iyi hem de samanı iyi. Ata tohumun verimi diğer tohumlardan daha yüksek. Ayrıca ata tohumu kuraklığa daha dayanıklı bir ürün. Çiftçilerimizin yeni sezonda ata tohumu ekmelerini tavsiye ediyoruz. Atama tohumunu Nurdağı'nda sonra bu yıl Araban'da da ekmeyi düşünüyoruz. Zamanla bütün ilçelerimizde verimi yüksek ve kalitesi daha iyi olan ata tohumunu ekmeyi istiyoruz' dedi.

BİRAN ÖNCE SULU TARIMA GEÇMEMİZ GEREKİYOR

Sulanmayan arazilerde ciddi verim kaybı yaşandığına dikkat çeken Yiğit, Gaziantep'te biran önce sulu tarıma geçilmesi gerektiğini vurguladı. Yiğit, 'Gaziantep'te biran önce sulu tarıma geçmemiz gerekiyor. Bunun için yetkililerin yarım kalan barajların biran önce tamamlaması lazım. Ayrıca güneş panelleri konusunda çiftçinin desteklenmesi lazım ki çiftçi yer altı kuyu sularını çalıştırsın çünkü enerji maliyetinden dolayı çiftçi kuyusunu çalıştıramıyor. Ayrıca Gaziantep çiftçisinin Fırat suyuyla buluşturulması gerekiyor' dedi.

HUBUBATTA AÇIKLANAN TABAN FİYAT ÇİFTÇİYİ MEMNUN ETMEDİ

Hububatta açıklanan taban fiyatının çiftçileri memnun etmediğini belirten Yiğit, 'Hububatta açıklanan taban fiyattan çiftçi memnun olmadı. Makarnalık buğday şuanda 7.5 liraya satılıyor. Oturup maiyetinin hesaplayıp bir fiyat açıklanması gerekiyordu. Çünkü bu maliyetler ile bu fiyatlar çiftçiyi kurtarmaz' dedi.

YENİ SEZON ÖNCESİNDE MALİYETLER MUTLAKA DÜŞÜRÜLMELİ

Artan girdi maliyelerine dikkat çeken Yiğit, 'Hasat sezonu bu ayın sonunda bitecek ve 2 ay sonra yeni sezon için hazırlıklar başlayacak ancak girdi maliyetleri çok yüksek. Yeni sezon gelmeden önce maliyetleri düşürme çabasına girilmeli. Tarlaların bos kalmaması için maliyetlerin biran önce düşürülmesi gerekiyor ve çiftçilerin ekim için desteklenmesi gerekiyor. Maliyetler düşürülmüyorsa çiftçiye verilen desteklerin artırılması gerekiyor. Çünkü bu yıl sulu olmayan arazilerde hububat eken çiftçiler büyük zarar etti. Çiftçi maliyetlere göre desteklenmesi lazım. geçen sene mazotu 6 liradan alan çiftçi bu senen mazotu 30 liradan alıp ekim yapamayacak. Onun için çiftçinin tarlasını bos bırakmaması için mutlaka desteklenmesi gerekiyor ve maliyelerin düşürülmesi gerekiyorsa yoksa tarlalar bos bırakılırsa daha büyük tehlikeyle karsı karsıya kalırız' diye konuştu. BAHRİ UÇAR