Doğuştan görme engelli 10 yaşındaki ikiz kız kardeşler, görme engelli olmalarına rağmen okuma ve öğrenme azimleri ile dikkat çekiyor.Kendileri gibi görme engelli olan öğretmen anne-babası gibi öğretmen olmanın hayalini kuran ve eğitim gördükleri okulda öğretmenlik yapmak istediklerini belirten Gaye-Gamze kardeşler, azimleri ve çalışkanlıklarıyla engellilere örnek oluyorlar.

Gaziantep Gap Görme Engelliler Ortaokulu 5’inci sınıf öğrencisi Gaye-Gamze Katırcı kardeşler, okulda gösterdikleri başarıyla ve eğitim aşkıyla öğretmenlerinin ve çevresinin takdirini topluyor.

Kendileri gibi görme engelli olan öğretmen anne-babası gibi öğretmen olmanın hayalini kuran ve eğitim gördükleri okulda öğretmenlik yapmak istediklerini belirten Gaye-Gamze kardeşler, azimleri ve çalışkanlıklarıyla engellilere örnek oluyorlar.

Engelli olmalarına rağmen okula gidip gelirken anne ve babası ile öğretmenlerinin yardımıyla zorluk çekmediklerini anlatan Gaye-Gamze kardeşler, günlük yaşamlarında karşılaştıkları birçok sorunu ve karşılaştıkları tüm zorlukları aşarak eğitimlerine devam etmenin sevincini yaşadıklarını söyledi.

Karanlık dünyalarını okuma-yazma ile aydınlattıklarını belirten Gaye Katırcı, geçen sene her iki karne döneminde takdir belgesi aldığını, bu yılda yine takdir belgesi almayı hedeflediğini söyledi.

"OKULA GELİNCE ÇOK MUTLU OLUYORUM"

İkiz kardeşiyle birlikte İlkokul birinci sınıftan beri Gap Görme Engelliler İlkokulunda eğitim gördüklerini belirten Katırcı, "Kardeşimle birlikte eğitime birinci sınıfta başladık. Arkadaşlarımızı, öğretmenlerimizi ve okulumuzu seviyoruz. Annem ile babam da bize yardım ediyor. Okula gelince çok mutlu oluyorum. Çünkü okulda ders görüyoruz, okuma yapıyoruz, yazı yazıyoruz. Karneler günü yaklaşıyor, derslerimiz de başarılıyız, belki takdir belgesi alırız. Çünkü girdiğimiz sınavda da yüksek puan aldık." dedi.

Okuldaki akranları ile çok iyi anlaştıklarını belirten Katırcı, "Sabah kardeşimle birlikte okula geliyoruz. Daha sonra derslere giriyoruz. Teneffüslerde arkadaşlarımızla oyun oynuyoruz. Sonra tekrar dersimize giriyoruz. Sonra yemeğe gidiyoruz, arkadaşlarımızla oyun oynayıp sohbet ediyoruz. Dersler bittikten sonrada eve gidiyoruz. Yani okulda çok güzel vakit geçiriyoruz." ifadelerini kullandı.

En büyük hayalinin görme engelli olan öğretmen anne-babası gibi öğretmen olmak olduğunu belirten Gamze Katırcı da engelli olmalarının eğitim görmelerine engel olmadığını ve engellilerin istediklerinde her şeyi başarabileceklerini belirtti.

"DOKUNARAK OKUMA-YAZMA ÖĞRENİYORUZ"

Okuma-yazmayı çok sevdiğini belirten Katırcı, "Kardeşimle okula geliyoruz, okulda okuma-yazma ve öğretmenimizin bize verdiği ödevleri yapıyoruz, ders çalışıyoruz. Okumayı seviyorum, müzik dersinde de gitar çalıyoruz. Gitar çalmayı öğrenmek için kursa gidiyoruz. Gitar çalmayı çok seviyorum. Okuma- yazmayı da çok seviyorum. Biz okuma-yazmayı Braille alfabesiyle öğreniyoruz. Yani parmaklarımızla dokunarak okuma-yazma öğreniyoruz. Okulda arkadaşlarımızla çok eğleniyoruz ve çok güzel günler geçiriyoruz. Karneler gününe de az kaldı inşallah takdir belgesi alırız. Çünkü derslerimiz çok iyi gidiyor. Anne-babamla, arkadaşlarımla çok iyi anlaşıyoruz, onlarla hep oyun oynuyoruz." şeklinde konuştu.

"ENGELLİ OLMAMIZ EĞİTİM GÖRMEMİZE ENGEL OLMUYOR"

Bazen ister istemez okulda sorun yaşadıklarını ifade eden Katırcı, "Okurken yanlış okuduğumuzda bize sorun oluyor. Ama onları da zamanla düzeltiyoruz. Biz engelliyiz ama bizim burada eğitim görmemize engel olmuyor. Engelliler, istediklerinde her şeyi yapabilirler. Annemiz ve babamız gibi biz de meslek sahibi olabiliriz. Engeliler de her zorluğu aşabilir. Bizim okulumuzda da öğretmenlerimiz görme engelli ama öğretmen olmuşlar. Biz de onlar gibi bir meslek sahibi olmak istiyoruz. Yine Gaziantep'teki daire başkanımız görme engelli, biz de onun gibi politikaya atılabiliriz. Engellerin yapamayacakları hiçbir şey yoktur. Engelliler, istediklerinde her şeyi yapabilir ve başarabilirler." diye konuştu.

"GAYE VE GAMZE DERSLERİNDE GAYET BAŞARILILAR"

İletişim ve Teknoloji Öğretmeni Murat Kahraman ise Gaye-Gamze kardeşlerin derslerinde çok başarılı olduklarını belirterek, şunları söyledi:

"Okuldaki öğrencilerimizin çoğu görme engellidir. Çeşitli derecede görme engelleri bulunmakta ama buna rağmen derslerindeki azimleri, çalışma azimleri ve kararlılıkları çok yüksek. Gaye ve Gamze de bu öğrencilerimizden sadece ikisi. Okulumuzda görme engelli öğretmenlerimiz de mevcut bizim gibi gören, onlara yardımcı olan ve destek olmaya çalışan öğretmenlerimiz de mevcuttur. Okulumuzdaki öğrencilerimiz aslında çok ileri düzeyde akademik başarılarıyla dikkat çekiyor. Öğrencilerimiz çok zeki ve çalışkanlar. Gaye ve Gamze henüz 10 yaşındalar. Ama gerek okumaları gerek derslerine katılımları, bir sonraki hafta bile bir önceki hafta işlediğimiz konuyu unutmamaları bakımından diğer öğrencilerle birlikte gayet başarılılar. Ben, onlara bundan sonraki akademik yaşamlarında başarılar diliyorum. Biz, öğretmenleri olarak her zaman onların destekçisi olacağız."

İLKHA