Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Diyanet İşleri Vakfı işbirliğiyle bu yıl 4’üncüsü organize edilen “Gaziantep Kitap ve Kültür Günleri”, törenle açıldı. Açılışta konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “İnsan okur, bizi anlamlı kılanda budur. Kitap, insanı sadece bilgilendirmez, yeni ufuklar açmaz, bizim hayal dünyamızı genişletir” dedi. Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar ise “AK Parti döneminde bu şehirde yeni bir medeniyetin inşa edilmeye çalışıldığın söyleyebilirim. Artık, Gaziantep organize sanayi bölgesini değil; kütüphaneleri, kültür evlerini ve kitapları konuşuyor.” İfadelerini kullandı. Fuar’da konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin Artık kültürel belediyecilik yükselen bir değer. Çocuklarımız, ‘hızlı bir şekilde kitaplara ulaşsın’ diye açtığımız kitap kafeler, üniversite içerisindeki Kültür Merkezi ve Türkiye’de ilk kez uygulamalı çocuk kütüphanesiyle ‘ağaç yaşken eğilir’ felsefesi kapsamında temeli sağlam tutmaya çalışıyoruz” dedi.Gaziantep halkı 5 Mayıs’a kadar Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in de katıldığı ve 250’ye yakın yayıncı kuruluşun bulunduğu fuarda 50 bin çeşit kitap ile bulaşacak.

“Gaziantep Kitapla Buluşuyor” temasıyla Gaziantep Kitap ve Kültür Günlerini açan Büyükşehir, gerçekleştirdiği kültürel etkinlikler zincirine yeni bir halka daha ekledi.

YENİLİKÇİ FİKİRLER ORTAYA KOYABİLMEK ÇOK ÖNEMLİ

15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda Gaziantep Kitap ve Kültür Günlerinin açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “İnsan okur, bizi anlamlı kılanda budur. Kitap, insanı sadece bilgilendirmez, yeni ufuklar açmaz, bizim hayal dünyamızı genişletir. Dünyanın dört bir köşesinde yapılan bilimsel çalışmaları derinlemesine anlamamızı sağlar. Bunun için okumak insani bir fonksiyondur.  Bizler, geçmişin tecrübelerini kitaplardan daha da derinlemesine edinebiliyoruz. Geleceği kurgularken de bundan yararlanıyoruz. 4’üncü sanayi devriminde en önemli konu; fikir üretebilmek, yenilikçi fikirler ortaya koyabilmektir. 21’inci yüzyılda önemli olan, bizim doğuştan var olan zekâmızdan daha çok, duygusal zekâmızdır. Duygusal zekâmızı da daha çok okuyarak genişletebiliriz. Duygusal zekâ aslında geliştirebileceğimiz tüm becerilerimizin temelini oluşturuyor. Kitap okuduğunuzda bir karakter üzerinden empati yapmayı, iyi iletişim kurmayı öğrenirsiniz.  Kitap okumak bizi 21’inci yüzyılda 4’üncü sanayi devrimine en güçlü bizimde hazırlar. Son 200 yılda bilgiye dayalı bir eğitim modelimiz var. Aslında önümüzdeki yıllarda daha çok beceriler ve değerler üzerine yoğunlaşmamız lazım.

KİTABA 25 CENT HARCIYORUZ

Türkiye’de kitap okuyanların oranı bir çalışmaya göre binde 1, son derece zayıf. İnşallah bu fuar bize kitap sevgisini, aşılamaya vesile olur. Yine bir araştırmaya göre vatandaşlarımız televizyon seyretmeye, internete eğer 8-9 saat ayırıyorlarsa kitap okumaya günde ortalama 1 dakikaya ayırıyormuş.  Bu da vahim bir şey. Sürekli fırsat kollamak lazım, buradan alacağım kitabı yolda okuyacağım. Batıda insanların metroya otobüse bindiği zaman nasıl bir coşkuyla harıl harıl kitap okuduğunu görürsünüz. Bu çok önemli onun için buna zaman ayırmak çok kritik. Aslında kitaba para harcamıyoruz, Norveç’te bir vatandaş yıllık ortalama 137 dolar, Almanya’da 122 dolar, dünyada 1,3 dolar harcarken Türkiye’de 25 cent harcanıyor. Her ne kadar medeniyetimiz inancımız daha çok okumayı öğrenmeyi teşvik ve talep ediyorsa da gelin görün ki bu durumumuzu iyileştirmemiz lazım. Bu noktada Büyükşehir Belediye Başkanımıza hem fuar, hem de kitap kafeleri için teşekkür ediyorum. Otobüs duraklarında ve kafelerde birkaç dakika bir şeyler okumak ufkumuzu genişletebilmek için son derece önemlidir. Hükümetimiz döneminde Türkiye’de kişi başına basılan kitap sayısında çok ciddi bir artış var. Son 10 yılda bile kişi başına basılan kitap sayısı 4’den 8’e çıkmış, hakikatten bu konuda yazarlarımız iyi üreticiler. 4’üncü sanayi devrinde, üretim ve katma değer zincirinin en önemli halkası ne biliyor musunuz? Üretimin kendisinden çok o üretime giden yenilikçi fikirlerdir. Katma değerin en yüksek alanı burasıdır. Bunu da daha çok kitaplarla elde edebiliriz. Gelişmişlik milli gelirle ölçülüyor ama eğer biz kişi başına kitaba ayrılan zamanı ve parayı artırabilirsek kişi başına düşen milli geliri çok daha güçlü bir şekilde arttırabiliriz. Çünkü, o zaman çok güçlü yenilikçi fikirlerimiz olur. Dünyada söz sahibi olmak istiyorsak gerçekten çok fazla okumalıyız. Bu fuarla, sosyal becerilerimizi artırmış oluruz, iletişimimiz güçlenir, duygusal zekâmız daha da gelişir. Klasik okuryazarlık tabi önemli, okuduğunu anlamak bir beceri, biz aslında finansal olarak ta vatandaşlarımızı okuryazar yaparsak çok önemli olacak. Orada da önemli çabalar var. Gelecek açısından da okuryazarlık önemli olacak. Bilgi okyanustan daha geniş bir yelpazedir, önemli olan okuduğumuzu anlamamız, finansal olarak okuryazar olmamız, rasyonel kararlar almamız, ama en önemlisi teknoloji konusunda da okuryazarlık önümüzdeki döneme damga vuracaktır. Hayatımızda kitaba yer açmalıyız, kitap sevgisini yeşertmeliyiz” dedi.

FIRSATLARI ÇOĞALTMAMIZ GEREKİYOR

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Diyanet İşleri Eski Başkanı Mehmet Görmez’in Gaziantep Kitap ve Kültür Günleri etkinliklerinin başlatılmasında emeğinin olduğunu belirtti.

Başkan Şahin, “Diyanet Vakfı tarafından İstanbul ve Ankara merkezli bu çalışmanın 750 nüfuslu gencin yaşadığı, 70 bin üniversite öğrencisinin olduğu Gazi şehre çok yakışacağına inandık. 100 stantta, 250 yayıncı kuruluşun ve 70 edebiyatçının bu konuda ‘benim söyleyecek sözüm var’ dediler ve 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’na geldiler. Medeniyetimizin ilk vahyi, ‘oku, Allah’ın adıyla okudur. Medeniyetimiz, ‘bilenle bilmeyen bir olur mu? İlim, Çin’de de olsa alın. Bana bir harf öğretenin kırk gün kölesi olurum’ diyor. O yüzden bilgi ve teknoloji devrinde, bizi biz yapan değerleri gençlerimize çok iyi anlatmamız lazım. Mübarek Ramazan ayından önceki haftada hem kitap okumayı teşvik etmek hem de insanlara fırsat eşitliği vermek için buradayız. Okuduğun kitapla yaşamını şekillendirmek aldığın bilgiyi özümsemek, amel etmek, rahmeti, merhameti, şefkati ve hikmeti iyi anlamamız için bu tür fırsatları çoğaltmamız gerekiyor.

ÇOCUKLAR “KİTAPLARA ULAŞILSIN” DİYE KİTAP KAFELER AÇTIK

Artık kültürel belediyecilik yükselen bir değer. Cumhurbaşkanımızın İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığı döneminden bu güne gelen; kimlikli belediyecilik, kültürel belediyecilik bakışında geldiğimiz yeri çok önemli buluyorum. Büyükşehir Belediyesi ve iki merkez ilçe belediyesiyle birlikte uyumlu bir biçimde çalışarak, okuma alanında fırsat eşitliği vermeye çalışıyoruz. Çocuklarımız, ‘hızlı bir şekilde kitaplara ulaşsın’ diye açtığımız kitap kafeler, üniversite içerisindeki Kültür Merkezi ve Türkiye’de ilk kez uygulamalı çocuk kütüphanesiyle ‘ağaç yaşken eğilir’ felsefesi kapsamında temeli sağlam tutmaya çalışıyoruz. Bu şartları sağladıktan sonra uygulama kısmında biz yöneticilere çok büyük iş düşüyor. Bizler de kanın, gözyaşın, savaşın bittiği bir dünyaya; adaleti, sevgiyi, barışı inşa edeceğiz. Artık bu değerler bir lütfu değil, herkes için normal olan bir dönemi insanlara yaşatacağız. Bu medeniyetimizin bizlere emridir” diye konuştu.

GAZİANTEP KÜTÜPHANELERİ, KÜLTÜR EVLERİNİ VE KİTAPLARI KONUŞUYOR

AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar ise,  bu yıl 4’üncüsü organize edilen “Gaziantep Kitap ve Kültür Günleri” etkinlikleri kapsamında Kitap Fuarı’nın düzenlendiğini hatırlatarak, bir yazar kimliğiyle bu tür fuarların eksikliğinin içinde kalan bir uhte olduğunu söyledi.

Gaziantep’in ticari, kültürel ve sanat açısından geriye götürülmeye çalışıldığını belirten Tayyar, şunları kaydetti: “AK Parti döneminde bu şehirde yeni bir medeniyetin inşa edilmeye çalışıldığın söyleyebilirim. Çok şükür 7 milyar dolar ihracat yapan 6’ncı Organize Sanayi Bölgesini kurmaya çalışan bir ilde yaşıyoruz. Ama ne hazindir ki 6 organize sanayi bölgesine sahip bu şehirde 6 kütüphane ya da 6 büyük kitap evi yok. 4 yıldır bu konuda atılmış ciddi adımlar var. Bu vesileyle Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e ve ekibine çok teşekkür ederim. Unuttuğumuz hasretleri bizlere yeniden hatırlattı. Artık, Gaziantep organize sanayi bölgesini değil; kütüphaneleri, kültür evlerini ve kitapları konuşuyor.”

Konuşmaların ardından Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve protokol üyeleri, kitap fuarında kurulan stantları gezdi.

“4’üncü Gaziantep Kitap ve Kültür Günleri” kapsamında açılan Kitap Fuarı, 5 Mayıs 2018 gününe kadar 11.00-23.00 saatlerinde kitapseverlere açık tutulacak. Fuara; 70 edebiyatçı ve 250 yayınevi katılıyor.