İşsizlik rakamlarını değerlendiren TÜRK-İş Gaziantep İl Temsilcisi M. Akif Sarıca, 'İşsizlik oranındaki yüzde 11.2 çok yüksek bir rakam. Bunun Avrupa standardı olan yüzde 5 seviyesine inmesi lazım. İşsizlikten kurtulduk diyebilmemiz için kayıt dışının da yüzde 29 olması kabul edilebilir değil. Bu kayıt dışının biran önce kayıt altına alınması gerekiyor. Kayıt dışını önlemenin panzehiri de sendikallaşmadır. Dolaysıyla sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması ve özellikle küçük, orta ve büyük işletmelerde sendikal örgütlenmeye teşvik verilmesi gerekiyor' dedi.

İŞSİZLİK RAKAMLARI AÇIKLANDI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kasım 2021 dönemine ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı. Türkiye'de işsizlik oranı, Kasım 2021'de bir önceki aya göre değişim göstermeyerek yüzde 11,2 seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 3 milyon 777 bin kişi oldu.

İŞSİZLİK ORANI KASIMDA YÜZDE 11,2'YLE DEĞİŞİM GÖSTERMEDİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türk Lirası'nda son 20 yılın en sert değer kaybının yaşandığı 2021 yılı Kasım ayına ilişkin işsizlik rakamlarını açıkladı. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2021 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre 39 bin kişi artarak 3 milyon 777 bin kişi oldu. İşsizlik oranı değişim göstermeyerek yüzde 11,2 seviyesinde gerçekleşti.

İSTİHDAM ORANI YÜZDE 46,6

İstihdam edilenlerin sayısı 2021 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre 228 bin kişi artarak 29 milyon 855 bin kişi, istihdam oranı ise 0,3 puanlık artış ile yüzde 46,6 oldu. İşgücü kasımda bir önceki aya göre 267 bin kişi artarak 33 milyon 632 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,4 puanlık artış ile yüzde 52,5 olarak gerçekleşti.

GENÇ İŞSİZLİK YÜZDE 22,3'E YÜKSELDİ

15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 1,7 puan artarak yüzde 22,3, istihdam oranı 0,1 puanlık artışla yüzde 33,2 oldu. Bu yaş grubunda işgücüne katılma oranı ise bir önceki aya göre 1,2 puan artarak yüzde 42,8 seviyesinde gerçekleşti. Geniş tanımlı işsiz sayısı 8 milyon 45 bin oldu. Kasım ayında istihdam edilenlerin sayısı bir önceki aya göre tarım sektöründe 49 bin kişi, sanayi sektöründe 73 bin kişi, inşaat sektöründe 10 bin kişi, hizmet sektöründe 96 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin yüzde 17,1'i tarım, yüzde 21,6'sı sanayi, yüzde 6,1'i inşaat, yüzde 55,2'si ise hizmet sektöründe yer aldı.

GENİŞ TANIMLI İŞSİZLİK YÜZDE 22,1

Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı 2021 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre 0,7 puan azalarak yüzde 22,1 oldu. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 15,4 iken, potansiyel işgücü ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 18,2 olarak gerçekleşti.

KAYIT DIŞI ORANI YÜZDE 29

Kasım ayında sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların toplam çalışanlar içindeki payını gösteren kayıt dışı çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı ayına göre 0,7 puan azalarak yüzde 29,0 olarak gerçekleşti. Tarım dışı sektörde kayıt dışı çalışanların oranı bir önceki yılın aynı ayına göre 1,2 puan azalarak yüzde 17,9 oldu.

İŞSİZLİK ORANININ YÜZDE 5 SEVİYESİNE İNMESİ LAZIM

İşsizlik rakamlarını değerlendiren TÜRK-İş Gaziantep İl Temsilcisi Mehmet Akif Sarıca, 'İşsizlik oranın yüzde 11.2 olması, genç işsizliğin yüzde 22.3 olması, kayıt dışı oranın yüzde 29 seviyesinde olması hükümetin yeni devreye almış olduğu ekonomik politikaların etkilerinin bir süre görülmesiyle rayına oturacağını düşünüyorum. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Aralık ayında açıkladığı "Yeni ekonomi modeli" ile ekonomideki döviz artışı, istihdamdaki artışın sağlanacağı planlanmakta. Önümüzdeki aylarda bunun yetkileri görme şansımız olacak ancak İşsizlik oranındaki yüzde 11.2 çok yüksek bir rakam. Bunun Avrupa standardı olan yüzde 5 seviyesine inmesi lazım' dedi.

KAYIT DIŞININ PANZEHİRİ SENDİKALLAŞMADIR

Kayıt dışı oranının yüzde 29 olmasının kabul edilebilir olmadığını belirten Sarıca, 'İşsizlikten kurtulduk diyebilmemiz için kayıt dışının yüzde 29 olması kabul edilebilir değil. Bu kayıt dışının biran önce kayıt altına alınması gerekiyor. Kayıt dışını önlemenin panzehiri de örgütleme ve sendikallaşmadır. Sendikanın olduğu bir yerde kayıt dışı söz konusu olamaz. Dolaysıyla bu rakamların rayına oturtması için sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması gerekiyor, özellikle küçük, orta ve büyük işletmelerde sendikal örgütlenmen teşvik edilmesi ve bu işletmeleri Mavi Bayrak gibi uygulaması gibi onure edilmesi ve rekabette bunları pozitif ayrıma tabi tutulması gerekiyor' diye konuştu.

BAHRİ UÇAR