6 Aralık 2019 Cuma
İyot eksikliği birçok hastalığa neden oluyor

İyot eksikliği birçok hastalığa neden oluyor

Özel Anka Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr Zeynel Beyhan dünyada önemli sağlık sorunları arasında yer alan iyot yetersizliğinin anne karnından itibaren yaşamın tüm dönemlerinde ciddi sorunlara zemin hazırladıgını söyledi

 Prof. Dr. Beyhan iyot eksikliği ile ilgili şu bilgileri verdi:
 
“İyot, normal büyüme, vücudumuzun gelişmesi, beyin ve sinir sistemimizin çalışması, vücut ısımızın sürmesini sağlayan tiroid bezi hormonlarının yapımı için gerekli olan çok önemli mineraldir. Tiroid hormonu üretmek en önemli görevi olan iyot, bunun yanı sıra metabolizmanın zararlı etkenlerden korunması; çocuklarının beyin gelişimi, vücuttaki kalsiyum ve fosfor alımına destek olması gibi yararlar sağlamaktadır.
 
Vücudumuz için bu kadar önemli olan iyot, yeteri kadar alınmadığında ise çeşitli hastalıklar baş gösterir. İyot eksikliği guatr hastalığına, gebelerde düşüğe, gebe kalmakta güçlük çekmeye, erken doğuma, çocuklarda zekâ geriliğine, sağırlığa, şaşılığa, doğuştan anomaliler ve daha birçok hastalığa sebep olur.”
 
İyot eksikliğinin erken evrede belirti vermediğini dile getiren Prof. Dr. Zeynel Beyhan, hipotiroidiye yol açtıktan sonraki iyot eksikliği belirtilerinin, regl düzensizliği, halsizlik, saç ve tırnaklarda kırılma, cilt kuruluğu, kabızlık, soğuğa karşı hassasiyet, çabuk kilo alma ve verememe, depresyon, duygu durumunda düzensizlikler, kalp ve akciğer sorunları, konsantrasyon bozuklukları olduğunu söyledi.
 
Vücudumuzun iyot üretmediğini, bu yüzden gerekli olan iyotun; iyotlu tuz, iyot bakımından zengin toprakta yetişmiş gıdalardan ve deniz ürünlerinden alınması gerektiğini belirten Özel Gaziantep Anka Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Zeynel Beyhan, iyot yetersizliği ve iyotla ilişkili hastalıkları önlemenin en kolay yolunun bu olduğunu dile getirdi.
 
Prof. Dr. Beyhan ıspanak, pazı, kabak, sarımsak ve kuru fasulyenin bol miktarda iyot içerdiğini; lahana, karnabahar, brüksel lahanası, şalgam, turp gibi içinde guatrojenler denen antitroit bileşikleri olan sebzelerin ise iyot yetersizliğine neden olabileceğini söyleyerek, bu besinlerin dengeli tüketilmesi konusunda uyardı. 
 
Herkesin günlük alması gereken bir iyot miktarı bulunduğuna dikkat çeken Prof.Dr. Beyhan, bu miktarın çocuklarda 90-120 mikrogram, yetişkinlerde 150 mikrogram, hamile veya emziren kadınlarda ise yaklaşık 250 mikrogram olduğunu ifade etti
 
BÜLTEN
15.07.2019 (Haber Merkezi)

Yorumlar (0)

Yorum Yaz