Yeni tip Coronavirüs (Covid-19) ile mücadele tedbirleri kapsamında Türkiye genelinde hafta içi saat 21.00 ile 05.00 saatlerinde, hafta sonu da Cuma 21.00'dan pazartesi günü 05.00'e kadar 56 saat süren sokağa çıkma yasağı uygulanmaya devam ediyor.

Covid-19 salgınının etkisini azaltmak amacıyla uygulanan kısıtlamalar devam ederken bu süreç en çok esnafı olumsuz etkiledi. İşleri büyük oranda azalan esnaf, aylardır iş yoğunluğunun olduğu hafta sonu kısıtlamaların kaldırılmasını talep ediyordu.

Özellikle aylardır lokanta, pastane, dürümcü, restoran ve kafeler yasak nedeniyle içeri müşteri kabul edemiyor. Sadece paket ve gel-al servisi yaparak ayakta durmaya çalışan esnaf, büyük bir merakla dün gözünü Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'na çevirmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam sona eren Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, 'İllerimizi, Bakanlığımızın belirlediği kriterlere göre 4 gruba ayırarak mart başı itibarıyla kademeli normalleşme sürecini başlatıyoruz.' açıklamasını yaparak kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılacağını belirtmişti.

Covid-19 salgınının seyrine göre tedbiri elden bırakmayacak şekilde normalleşme adımlarının yavaş yavaş atılacağını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, son düzenlenen kabine toplantısının ardından da okullarda kademeli olarak yüz yüze eğitime geçişin müjdesini paylaştıklarını hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün kısıtlamalar ile ilgili yaptığı açıklamalar Gaziantep'te, halkı ve en çok da aylardır iş yapamayan ve çoğu gün işyerini siftahsız kapatan esnafın yüzünü güldürdü.

Halk ve esnaf, sokağa çıkma kısıtlamaları başta olmak üzere uygulanan diğer kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılacak olmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

'Kısıtlamaların kaldırılacak olmasını saygıyla karşılıyoruz'

Esnafın çok sıkıntılı bir dönem geçirdiğini ve normalleşme süreciyle birlikte başlayacak hareketlikle de esnafın kendini toparlamayı hedeflediğini ifade eden züccaciyeci Veysi Kızılçınar, 'Söz konusu sağlık olduğu için gerçekten her türlü tedbirlerin alınmasını saygıyla karşılıyoruz, her türlü tedbirlerin alınması lazım. Gerçekten esnaf olarak haftada iki gün kapalı olmamız bizi çok zorluyor, ödemelerimizi yapmakta zorlanıyoruz. Temennimiz en kısa zamanda salgının bitmesidir. Tedbirle birlikte kısıtlamaların kaldırılacak olmasını saygıyla karşılıyoruz.' dedi.

'Artık maddi olarak çok yorulmaya başladık'

Bir yıldır esnaf olarak çok zor günlerden geçtiklerini belirten ayakkabıcı İsmail Yıldız da, 'Dünyada böyle bir salgın var. Öncelikle tabi ki insanın sağlığı önemlidir. Geçtiğimiz yıl mart ayından bu yana bu süreci yaşıyoruz. Artık maddi olarak çok yorulmaya başladık. Biz yine işyerimizi açıyoruz, bir şekilde rızkımızı kazanmaya çalışıyoruz. Fakat hiç işyerini açmayan esnaflarımız var. Genel olarak bakıldığında kısıtlamaların artık esnetilmesini tabi ki uygun görüyoruz. Çünkü cumartesi-pazar günleri esnafın en iyi iş yaptığı günlerdir. Esnaf hafta sonunu bekler. Çünkü çalışanlar daha çok hafta sonu alışveriş yapıyor. Esnaf olarak biz de hafta sonunu bekliyoruz. Bu konuda Cumhurbaşkanının açıklaması bizi bir nebze de olsa umutlandırdı. İnşallah ülke için de iyi olur.' ifadelerini kullandı.

'Artık hayat bir şekilde normale dönsün'

Hayatın artık bir şekilde normale dönmesi gerektiğini vatandaşlardan Selim Aslan ise şunları söyledi:

'Esnafın hali perişan ve esnaf ne kirasını ödeyebiliyor ne de geçimini sağlayabiliyor. Bugün ülkenin haline bakın; bir senedir bu insanlar borçlanmış. Artık hayat bir şekilde normale dönsün. Yurt dışından yeni geldim. Avrupa ile Türkiye arasındaki farka bakıyorum; gerçekten Türkiye'nin halkı çok perişan ve Cumhurbaşkanımıza teşekkür ederim. İnşallah hayatın normale dönmesi için elinden geleni yaparlar. Özellikle Bilim Kurulu vatandaşın halinden anlasın ve halkı bu salgından kurtarsınlar. Hayatın normale dönmesi en doğru karardır.'

'Kısıtlamaların kademe kademe kalkmasının daha iyi olacağını düşünüyorum'

Kademeli de olsa kısıtlamaların kaldırılmasının planlanmasının olumlu adım olduğunu belirten Ömer Doğan da 'Cumhurbaşkanımızın da söylemiş olduğu açıklamalara dayanarak kısıtlamaların kademe kademe kalkması vatandaş açısından daha iyi olacağını düşünüyoruz. Şu an için zaten vaka sayılarının artması, mutasyon oluşması daha da ilerleyen hale gelip ilerleyen boyutlarda yer alması bizim için aslında üzüntülü bir durumdu. Ama bu sürecin aslında kademe kademe olarak yavaş yavaş belli bir düzeye geldikten sonra daha düzgün bir hale geleceğine inanıyoruz.' diye konuştu.

'İnşallah esnaf biraz rahatlar, İnsanlar da rahat bir nefes alır'

İbrahim Halil Kurt ise, 'Tabi mutlu olduk. İnşallah esnaf da biraz rahatlar. İnsanlar da biraz rahat nefes alır. Tabi öncelikle kendi sağlığımız için kısıtlamalara uymamız lazımdı ve bu hastalığa dikkat etmemiz lazım. Hem kendi hem de çevremizin sağlığı için dikkatli olmalıyız. İnşallah bu süreç bir düzene girer. Dünya geneline baktığımızda kısıtlamalar fazla sürmedi. Yani tüm dünyada hemen hemen kısıtlamalar devam ediyor. Dikkat etmemiz gerekiyor ve kısıtlamaların uzun sürdüğünü zannetmiyorum. Çünkü bu konuda gereken yapılmıştır.' şeklinde konuştu.