Memurlar eskiden Gaziantep'e gelirken sevinerek gelirken şimdi tedirgin olarak geliyor. Ev fiyatları ve kira fiyatları ciddi anlamda arttı. Konut ve kira fiyatlarında ki artışlar artık insanları bunaltmaya başladı. Memurlar maaşının yarısına kiraya verecekse geri kalan parayla nasıl geçinecek? Şehri yönetenlerin konut ve kira fiyatlarında ki artışlarını bir şekilde kontrol altına alacak adımlar atmasını bekliyoruz' dedi.

KAMU ÇALIŞANLARI HAYAL KIRIKLINA UĞRATILDI

Kamu görevlileri ve emeklilerin 2022-2023 yıllarına ilişkin toplu sözleşme sürecinin hayal kırıklığı ile sonuçlandığını belirten Türkiye Kamu-Sen'e bağlı Türk Ulaşım Sen Gaziantep Şube Başkanı Baler Fidan, '2021 yılının Ağustos ayında toplu sözleşme sürecini yasadık. Kamu Sen bu toplu sözleşme öncesinde yetkili sendikaya destek vermek amacıyla birlikte hareket etme çağrısı yaptı. Bu çağrı Memur Sen ile birlikte toplu hareket etme kararı alındı. Yıllardır dile getirilen ve çözülemeyen baslıkları Memur sen ile birlikte müzakere ederek toplu sözleme ile ilgili 51 konuda mutabakata vardı. Bu mutabakat neticesinde toplu sözleşmede genel konularda birlikte hareket edildi ancak Memur Sen son dakika iktidar ile ilişkilerinden dolayı yapması gerekeni yaptı ve maalesef Kamu sen'i de devre dışı bırakarak toplu sözleşmeyi imzaladı. Birçok iş kolunda kendi konularıyla ilgili kazanımlar elde edildi ancak genel itibariyle yapılan zam oranları maalesef kamu çalışanlarının taleplerini karşılanmadı ve kamu çalışanları hayal kırıklına uğratıldı.

Memurlar çok ciddi anlamda tepki gösterdiler. Bu tepki algı yönetimiyle Kamu Sen'e yönelik de oluştu birlikte hareket edildi diye ancak Kamu Sen kamu çalışanların sorunları olan sadece 51 konuda birlikte hareket etti ancak maalesef mutabakata varılan konular içerisinde de çok ciddi anlamda çözülen konular olmadı ve Kamu sen olarak o kazanım diye anlatılanları da kabul etmediğimizi söyledik' dedi.

HAVACILIK TAZMİNATI HERKESİ MEMNUN ETMEDİ

Ulaşım işkolunda havacılık tazminatı ile ilgili bir iyileştirme yapıldığını ancak yapılan iyileştirmenin tüm çalışanları memnun etmediğini ifade eden Fidan, Ulaşım işkolunda havacılık tazminatı ile ilgili bir iyileştirme yapıldı. Kurum ve devlet için bir gelir sayılabilir fakat verilen rakamlar herkese aynı oranda olduğundan dolayı az alana az çok alana çok sekline gerçekleşti. Bundan dolayı az alan arkadaşlarımızın ciddi bir tepkisi oluştu. Havacılık tazminatı herkesi memnun etmedi ve ciddi anlamda haklı olarak tepki oluşturdu. Türk Ulaşım Sen olarak bu uygulamayı kabul etmediğimizi ve doğru bulmadığımızı belirttik. Adaletsizlik giderene kadar da bu hususta mücadele vereceğimizi beyan etmiştik' dedi.

ENFLASYON ÜZERİNDE BİR ZAM YAPILMALIYDI

Enflasyon üzerinde bir zam alınması gerektiğini belirten Fidan, 'Havacı tazminatıyla ilgili bir iyileştirme yapıldı. Bu bizim için bir kazanım gibi gözüküyor ancak 4 bin lira, 4 bin 500 lira maaş alan arkadaşlarımız var. Bu arkadaşların maaşlarına gelen 3000-400 lira maalesef günü dahi kurtaramıyor. Yani yapılan zamların bir karşılığı olması lazım. Kamu Sen olarak yaptığımız tekliflerden birisi de enflasyon üzerine konulacak yüzde 3'lük refah payıydı. Bu refah yapı daha da artırabilir. Önemli olan enflasyon üzerinde bir zam almamızdı ancak bu yapılmadı' dedi.

ALIM GÜCÜMÜZ ÇOK CİDDİ ANLAMDA DÜŞTÜ

Kamu çalışanlarının alım gücünün çok ciddi anlamda düştüğünü belirten Fidan, 'Maalesef Covid-19'dan kaynaklı bir ekonomik kriz söz konusu. Ülkemizde de bu ekonomik kriz çok iyi yönetilmiyor. Maalesef birçok önemle ve tedbir alınıyormuş gibi gözükse de alınan tedbirler, yapılan desteklemeler yeterli olmadı. Yeterli olmayınca da sektörler kendi içlerinde ciddi anlamda krizlerle karşı karşıya kaldı. Bu krizler neticesinde kapanan işyerleri, iflas eden firmalar oluştu. Bu krizi fırsata çevirenler de oldu ama çoğunlukla mağdur olunduğunu görüyoruz. Bu mağduriyetin en önemli göstergesi alım gücümüzün çok ciddi anlamda düşmesi. Devlet yetkilileri bu hususta bir şeyler yapıyor gibi gözüküyor ancak bunun toplum nezdinde özellikle kamu çalışanları nezdinde çok ciddi bir karşılık görmedi' dedi.

200 LİRA 20 LİRA OLMUŞ

Kamu çalışanların maaşının yarısını kiraya verdiğine dikkat çeken Fidan, 'Şuanda kiralar 2500 civarında ise ve kamu çalışanları aldığı maaşın yarısını kiraya verecekse geri kalan parayla nasıl geçinilecek. Bir asgari ücretle çalışan insanlar da gerçekten mucizelerle yaşamı sürdürüyor. Bizim 200 liramız 20 lira, 100 liramız 10 lira olmuş durumda. Kirada oturan, çocukları okula giden insanların bu şartlarda normal bir hayat sürmeleri kolay değil' dedi.

VERGİ ADALETSİZLİĞİN GİDERİLMESİ GEREKİYOR

Vergi adaletsizliğin giderilmesi gerektiğini belirten Fidan, 'Büyük şirketlere SGK indirimi, işçi çalıştırmaları karşılığında teşvikler gerçekleştiriliyor, esnafa vergi muafı getiriliyor peki kamu çalışanlarının günahı ney? Kamu çalışanları niye yüzde 25-30'lara varan vergileri ödemek zorunda kalıyor. Şuan ki maaşımız ile ocak maaşı arasında 1500 lira fark var. Ocak ayınca aldığımız maaşı maalesef Ağustosta aralıkta göremiyoruz. Burada vergi adaletsizliği var. Bu vergi adaletsizliğin giderilmesi gerekiyor. Hala bir fırsat var. Bütçe yapılmadan geçmiş dönemlerdeki kayıplarımızı telafi edecek şekilde hükümetin memur paketini destekleyici çalışmalar yapmasını bekliyoruz. Bu yapılmazsa gerçekten devleti temsil eden devlet memurları çok ciddi bir buhran içerisinde önümüzdeki yılları geçirmek zorunda kalacak. Döviz kurunun, altının, Petrolun çok ciddi anlamda arttığı ülkemizde maalesef artık yapacağımız her türlü harcama neredeyse lüks haline geliyor. Herkesin bütçeden kendisine düşen pay oranında gelir elde ettiği bir Türkiye istiyoruz. Bu şekilde hayat standartları da yükselecek' dedi.

YETKİLİLER KONUT VE KİRA FİYATLARINDA Kİ ARTIŞLAR İÇİN ADIM ATMALI

Gaziantep'teki konut ve kira fiyatlarında ki artışlara da dikkat çeken Fidan, yetkililerin konut ve kira fiyatlarında ki artışlar için adım atmasını beklediklerini belirterek, 'Gaziantep'teki hayat pahalılığı zaman zaman gündeme geliyor. Gaziantep gariban şehri olma özelliğini maalesef kaybetti. Giderler artıyor ama gelirlerimiz daha az oranda artıyor. Memurlar eskiden Gaziantep'e gelirken sevinerek gelirken şimdi tedirgin olarak geliyor. Gelen insanlar ev bulamıyor. Ev fiyatları ve kira fiyatları ciddi anlamda arttı. Konut ve kira fiyatlarında ki artışlar artık insanları bunaltmaya başladı. Memurlar maaşının yarısına kiraya verecekse geri kalan parayla nasıl geçinecek? Şehri yönetenlerin konut ve kira fiyatlarında ki artışlarını bir şekilde kontrol altına alacak adımlar atmasını bekliyoruz' ifadelerini kullandı.

3600 EK GÖSTERGE ADALETLİ BİR ŞEKİLDE YAPILMALI

Hükümetin adaletli bir şekilde 3600 ek göstergeyi tüm hak eden unvanlara ve kadrolara vermesini sağlayacak şekilde yapması gerektiğini belirten Fidan, '3600 ek gösterge ile bir ilerleme kaydedilmiş görülüyor. Geçenlerde Sayın Cumhurbaşkanın 3600 ek göstergeyi 2022 yılının sonuna kadar çözeceğiz açıklaması umut verici ancak şuan ki haliyle geçmesi tüm kamu çalışanlarını için hayal kırıklığına sebebiyet verecektir çünkü 3600 ek gösterge çalışanlar için değil emekliye ayrılanlar çalışanlar için önem arz ediyor. Emeklilik maaşlarının artması demek. Şuanda kamuda mecburen kalıp çalışan insanlar için bir beklenti demek. Bu beklentiler karşılanmadığı takdirde maalesef 3600 ek gösterge bir ütopyadan öteye geçmeyecek gibi gözüküyor. Polislerin, sağlık çalışanların hepsi alamayacak. Bunun giderilmesi gerekiyor. Hükümetin adaletli bir şekilde 3600 ek göstergeyi tüm hak eden unvanlara ve kadrolara vermesini sağlayacak şekilde yapması gerekiyor' diye konuştu. BAHRİ UÇAR