Tam kapanmasının bitmesinin ardından ise biriken kiralar sebebiyle bankalardan kira çeken, tefecilerle iş yapmak zorunda kalan küçük esnaf, şimdi de kiralardan ve vatandaşların alış veriş yapmak için büyük firmaları tercih etmesinden şikayetçi. Tam kapanmanın bitmesi ile birlikte esnafın işlerinin düzelmesi beklenirken, biriken kiralar ve zamlardan dolayı işlerin daha da kötüye gittiğini belirten Gaziantep Çarşısı esnafı Selçuk Kaplan, 'Pandemide kapanmanın sona ermesinin ardından çoğu esnaf işlerin düzelmesini beklerken şu an çoğu esnaf ekmeğe muhtaç durumda' dedi.

ESNAF SİNEK AVLIYOR


Özellikle kapanmanın bitmesi ile birlikte Gaziantep'in çarşısında büyük bir kalabalık oluştu. Bu kalabalığın küçük esnafın işlerini düzeltmesini ve küçük esnafı canlandırması beklenirken, birçok esnaf dükkanında sinek avlıyor.
Özellikle giyim ürünleri satan küçük esnafların bu konudan muzdarip olduğu görülürken, vatandaşların alış veriş yapabilmek için indirimleri düşünerek büyük firmaları tercih etmesi ve kiraların 10 bin TL'nin üzerine çıkması da esnafın işlerini zorlaştırdı.

ESNAF KİRALARA GELEN ZAMLARDAN ŞİKAYETÇİ


Kiralara gelen zamlardan şikayetçi olan Gaziantep Çarşı esnafı, bunun yanı sıra sattıkları ürünlerin toptan fiyatlarına gelen zamlardan dolayı mecburen zam yaptıklarını ve vatandaşların da yaptıkları bu zamlar karşısında alış veriş yapamadan büyük firmaları tercih ettiklerini belirtti.


Pandemi sürecinde kendini daha fazla gösteren e ticaret ise tam kapanmanın bitmesi ile birlikte, yerini mağazalardan alımlara bıraktı. Vatandaşlar özellikle bu konuda ürünlerin fotoğraftaki gibi çıkmaması sorunu ile karşı karşıya kalırken, yaşanan bu problem insanları mağazalardan alış veriş yapmaya yönlendirdi. Küçük esnaf ise bu durumdan faydalandı.

ESNAF EKMEĞE MUHTAÇ

Tam kapanmanın bitmesi ile birlikte esnafın işlerinin düzelmesi beklenirken, biriken kiralar ve zamlardan dolayı işlerin daha da kötüye gittiğini belirten Gaziantep Çarşısı esnafı Selçuk Kaplan, 'Pandemide kapanmanın sona ermesinin ardından çoğu esnaf işlerin düzelmesini beklerken şu an çoğu esnaf ekmeğe muhtaç durumda. Kapanma sırasında birçok esnaf kiralarını ve giderlerini ödeyebilmek adına kredi çekti ve bankalarla karşı karşıya geldi' dedi.

ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ


Toptancıların ürünlere yapmış oldukları zamlardan dolayı mecburen zam yaptıklarını ve bunun da alım gücü düşen vatandaş için alış verişi zorlaştırdığını dile getiren Kaplan, 'Özellikle şu anki süreçte birçok insan çarşının kalabalık olduğunu düşünüyor fakat çarşıdaki bu kalabalık boş bir kalabalık, toptancıların ürünlere yapmış oldukları zamlardan dolayı mecburen bizlerde sattığımız ürünlere zam yapmak zorunda kaldık. Vatandaşlar ise mecburen yaptığımız bu zamlar karşısında her ne kadar dışarıdan kalabalık görünse de alış veriş yapamıyorlar. Vatandaşın alım gücü düşüyor.' İfadelerini kullandı.

PAZARLIK KALDIRAMAZ HALE GELDİK


Yaz mevsiminde Gaziantep'e gelen yerli ve yabancı turistin Gaziantep Çarşısındaki küçük esnaf için yeterli olmadığını ve kapanma sürecindeki borçlara karşılık gelmediğinin altını çizen Kaplan, 'Turistlere gelecek olursak, kapanmanın ardından birçok yerde yerli ve yabancıların Gaziantep çarşısında esnafı canlandırdığını söyledi. Ben bunu görmedim. Dışarıda 200 Liraya aldıkları ürün için bizimle 150 TL ile pazarlık yapıyorlar. Yaptığımız kar zaten birçok zamdan dolayı son derece düşmüşken, pazarlık kaldıramaz hale geldik' diye konuştu.

KÜÇÜK ESNAFI BİTİREN 3 TEMEL NEDEN VAR


Küçük esnafın kapanmanın bitmesi ve kepenklerin açılması ile birlikte işlerinin hala yolunda gitmemesi için 3 temel sebep sayan Kaplan, 'Küçük esnafın kapanmanın bitmesi ile birlikte düzelmesi beklenirken, işler daha da kötüye gitmeye başladı. Toptancıdan alınan ürünlere gelen zamlar, kiralardaki artışlar ve en önemlisi de insanların alış veriş yapmak için genellikle büyük firmaları tercih etmesi. Gaziantep'in çarşısında dükkan kiraları ortalama 8 bin TL ile 12 bin TL arasında değişiyor. Buradaki küçük bir esnaf vatandaş alış veriş için büyük firmaları tercih ederse bu kiraları nasıl karşılasın?' dedi.

DEVLETİMİZ BUNA EL ATMALI

Özellikle son dönemde Türkiye genelinde olmak üzere Gaziantep özelinde de kiraların son derece arttığını ve esnafın küçücük dükkanlar için bile yaklaşık olarak 10 bin TL kira ödediğini söyleyen Kaplan, 'Gaziantep'te evlerden tutun dükkan kiraları da almış başını gidiyor. Çarşıda dükkan kiralarının 8 bin TL'den ucuzu yok. Bu kiralar böylesine artmışken, küçük esnafın geçimini sağlaması ve ayakta kalabilmesi imkansız hale gelmeye başladı. Devletimizin bu konuya titizlikle el atası lazım. Küçük esnafın işlerini devam ettirebilmesi ve evine ekmek götürebilmesi için bu fırsatçılığın önüne geçmesi lazım.' İfadelerini kullandı.

E TİCARET İŞİMİZE YARADI


Pandemi sürecinde tüm dünyada internetten satış arttı. Bu artıştan bir şekilde birçok insan faydalanırken, vatandaşın bu konudaki en büyük sorunu ise aldıkları ürünlerin baktıkları fotoğraftaki gibi çıkmaması oldu. Bu durumda insanları çarşıya yönlendirdi ve küçük esnaftan bakıp deneyerek ürün alımlarına faydası oldu. Bu konu hakkındaki görüşlerini dile getiren Kaplan, 'Pandemi ile birlikte tüm dünyada e ticaret gelişti ve herkes bundan bir nebze de olsa payını aldı. Satıcı ya da alıcı olarak e ticaret ile bir şekilde ilişki kurdu. Bizim gibi küçük esnaf ise e ticaret olayına girmese bile bundan bir şekilde faydalandı. İnternet üzerinden özellikle giyim sektöründe alış veriş yapan insanların genel şikayeti ürünlerin fotoğraflardaki gibi çıkmaması. Bundan şikayetçi olan vatandaş da beğendiği ürünü görüp deneyerek almaya yöneldi.' Diye konuştu.