Fiyatların son 2 yılda 4 katına çıktığını belirten Gaziantep Spotçular ve İkinci Elciler Dernek Başkanı Ali Çapku, 'A'dan Z'ye bütün ürün fiyatları son 2 yılda 4 katına çıktı. Bin liraya alıp sattığımız buzdolabı bugün 4 bin liraya çıktı ve önümüzü göremiyoruz çünkü hala ne kadar yükseleceğini bilemiyoruz' dedi.

Beyaz eşyaya yüzde 30 zammın kapıda olduğunu belirten Çapku, 'Geçen yıl alış faturaları ile bu yılın alış faturaları arasında yüzde yüz zam var. Ürün tedarik ettiğimiz şirketler zamların devam edeceğini ve her ay yüzde 10 civarında devam edeceğini söylüyorlar. Bugün pahalı gördünüz her şey yarın çok ucuz olacak' dedi.

KUR ARTIŞI BEYAZ EŞYA FİYATLARINI VURDU! YENİ ZAM KAPIDA

Türk Lirası'nın dolar kuru karşısındaki değer kaybı ve yüksek enflasyon beyaz eşya sektörünü de vurdu. Son dönemde sert bir şekilde yükselen kur fiyatları beyaz eşya sektörünü vurdu. Satışların durma noktasına geldiği sektörde kaos havası esiyor. Dolar kurundaki fırlayış nedeniyle sektörde yeni zam bekleniyor.

FİYATLARIN DAHA DA YÜKSELMESİ BEKLENİYOR

Kurdaki yükseliş beyaz eşya satıcılarını düşündürüyor.Pandemi ve yükselen kur fiyatları beyaz eşya sektörünü de vurdu. 2020 yılı başından bu yana sürekli artan fiyatların daha da yükselmesi bekleniyor. Döviz kurundaki artışın ardından yeni zamlar kapıda.

2021 YILI SEKTÖR AÇISINDAN ÇOK KÖTÜ GEÇTİ

2021 yılı beyaz eşya sektörü açısından çok kötü geçtiğini belirten Gaziantep Spotçular ve İkinci Elciler Dernek Başkanı Ali Çapku, '2021 yılı sektörümüz açısından çok kötü geçti. Hala da kötü geçmeye devam ediyor. Son zamanlarda yurt dışından mal gelmeme sorunu vardı simdi dolardaki artış sorunu var. İnsanların alım gücünün kalmaması sektörü tamamen bitirdi. Şuanda piyasa durma noktasına geldi diyemeyeceğiz çünkü durma noktasını da çok geçtik. Bugün sattığımız ürünü yarına yerine koyamıyoruz. Koyduğumuz zaman üzerine ciddi marjlar eklemiş oluyoruz.' dedi.

İNSANLARIN BUGÜN PAHALI DEDİĞİ ÜRÜN YARIN UCUZA DÜŞMÜŞ OLUYOR

Sattıkları ürünleri yerine koyamadıklarını belirten Çapku, 'Ürünü bir şekilde satıyorsunuz ama sattığınız zaman yerine koyamıyorsunuz. Yani bugün 10 liralık bir ürünü 12 liraya satıyorsunuz ve 2 lira kar ediyorsunuz ama yarın o ürünü 14 liraya satın alıyorsunuz. Yani günden güne paramız eriye eriye gidiyor. İnsanların bugün pahalı dediği ürün yarın ucuza düşmüş oluyor. Alan karda satan zararda devrine döndük' dedi.

FİYATLAR SON 2 YILDA 4 KATINA ÇIKTI

Fiyatların son 2 yılda 4 katına çıktığını belirten Çapku, 'A'dan Z'ye bütün ürün fiyatları son 2 yılda 4 katına çıktı. Türkiye ekonomisi büyüyor ama parasal anlamda hiçbir şey kalmadı. Türkiye ekonomisinde bir ürünün 4 katına çıkması demek 4 defa devalüasyon olduğunu gösterir. Bu şartlar altında ayakta kalmaya çalışıyoruz. Bu ülkede 4 defa devalüasyon oldu. 2 yılda ürünün fiyatı tam 4 katına çıktı. Bin liraya alıp sattığımız buzdolabı bugün 4 bin liraya çıktı ve önümüzü göremiyoruz çünkü hala ne kadar yükseleceğini bilemiyoruz' dedi.

ZAM REKORTMENİ ÇAMAŞIR VE BULAŞIK MAKİNESİ

Bütün ürünlerin iki katına çıktığını belirten Çapku, 'Buzdolabı önceki sene bin liradan 2 bin liraya çıktı bu yıl da 2 bin liradan 4 bin liraya çıktı. Yarın 5 bin lira olur mu? Bir şey diyemiyoruz. Televizyon bin liradan 3 bin liraya çıktı. Çamaşır ve bulaşık makinesi yüzde 200 zamla en çok yükselen ürünler oldu. Geçen yıl 560 liraya aldığımız çamaşır makinesi bugün bin 750 liraya alıyoruz. 600 lira olan bulaşık makinesi şuanda 2 bin 400 liraya çıktı' dedi.

SEKTÖRÜN GELECEĞİ TEHLİKEDE

Sektörün geleceğinin tehlikede olduğunu belirten Çapku, 'Sektörün geleceği tehlikede. Çünkü bir çamaşır makinesi bir asgari ücretinin 45 gününe bedel. Asgari ücretle çalışan bir insan evine çamaşır makinesi almak istese yemeden içemeden 45 gün çalışması lazım. Bir buzdolabını alması için de 60 gün çalışması lazım. Allah yardımcımız olsun. Böyle giderse bu ürünleri hiçbir şekilde alamazlar' dedi.

BEYAZ EŞYAYA YÜZDE 30 ZAM KAPIDA

Beyaz eşyaya yüzde 30 zammın kapıda olduğunu belirten Çapku, 'Geçen yıl alış faturaları ile bu yılın alış faturaları arasında yüzde yüz zam var. Ürün tedarik ettiğimiz şirketler zamların devam edeceğini ve her ay yüzde 10 civarında devam edeceğini söylüyorlar ki bu şekilde yapıyorlar. Önümüzdeki 3 ay için yüzde 30 zam artısı göz önüne koydular. Şuanda her ay yüzde 10 zam geleceğini bildiriyorlar.

BUGÜN PAHALI GÖRDÜNÜZ HER ŞEY YARIN ÇOK UCUZ OLACAK

Çapku, 'Bugün pahalı gördünüz her şey yarın çok ucuz olacak. Lütfen TL'den çıkın paranızı bir şeylere bağlayın. 2022 yılından beklentilerimiz iyi bir ekonominin olması ve buna bağlı olaraktan kurların ve zam artışların olmamasıdır. Ürünlerin sabit bir fiyattan tüketicilere ulaşmasıdır' diye konuştu.

BAHRİ UÇAR