Kurdaki günlük yükselişe bağlı her gün birçok ürüne gelen fahiş zamlar vatandaşların alım gücünü günden güne düşürmeye devam ederken bu durumdan her kesim de ciddi oranda etkileniyor.

KURDAKİ GÜNLÜK YÜKSELİŞ VE ENFLASYON TÜM SEKTÖRLERİ DERİNDEN ETKİLİYOR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini yüzde 16'dan 15'e düşürmesi sonrası Dolar/TL kuru, günlük yüzde 4'ün üzerinde artışla 11'i geçmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün kabine toplantısı sonrası düşük faiz politikalarında kararlı olduklarını yinelemesi sonrası ise kurdaki günlük yükseliş yüzde 8'i geçerek 13 seviyesine dayandı. Türk Lirası'nın dolar kuru karşısındaki değer kaybı ve enflasyon tüm sektörleri derinden etkiliyor.

Son günlerde hızlı bir yükselişe geçen dolar ve altın, vatandaşları her geçen gün tedirgin etmeye devam ediyor. Özellikle dün sert bir şekilde yükselişe geçen dolar ve altında sular durulmuyor. 12 seviyesini geçen dolar ve 700 seviyesini geçen gram altın vatandaştan, esnafa herkesi tedirgin etmeye devam etti.

Vatandaşlar, sosyal medya hesapları üzerinden yaşanan bu yükselişin önüne geçilmesi için tepkilerini dile getirirken, aynı zamanda birçok temel tüketim ürününe gelen zamlardan da şikayetçi.

VATANDAŞ TEDİRGİN

Son dönemde birçok farklı alanda yapılan zamlarla birlikte, dolar kuru ve altındaki hızlı yükseliş sebebiyle de vatandaş tedirgin olmaya başladı. Özellikle akaryakıt fiyatlarına arka arkaya gelen zamlar, un fiyatlarındaki artış sebebiyle ekmeğe zam geleceği konusundaki iddialar, marketlerdeki temel tüketim ürünlerine neredeyse her gün gelen zamlarla birlikte, dolar ve altındaki yükseliş de vatandaşları her geçen gün daha kötü etkiliyor.

Kışlık kıyafet dahi alamaz hale gelen vatandaşlar bu durumun önüne geçilmesi için tepkilerini dile getirirken, tepkilerinin duyulması için çaba sarf ediyor.

Dolar kurundaki ve altın fiyatlarındaki yükseliş aynı zamanda evlenmeyi planlayan vatandaşları da mağdur ediyor. Alınacak altınlar ve ev eşyaları için harcanacak para son 6 ayda neredeyse ikiye katlanmış durumda.

BÜTÜN SEKTÖRLER DERİNDEN ETKİLENDİ

Geçtiğimiz günlerden bu yana yapılan zamlar, dolar ve altındaki yükseliş neredeyse her sektörü etkisi altına aldı. Marketlerden, giyimcilere, düğün salonlarından, çiçekçilere, adını sayamadığımız birçok sektör altın ve dolardaki yükselişten doğrudan ya da dolaylı olarak nasibini alıyor.

Altın ve dolardaki yükseliş evlenmeyi planlayan insanları düğünlerden vazgeçirirken, bu durum dolaylı olarak kuyumcuları, düğün salonlarını ve çiçekçileri etkiledi. Evlenmekten vazgeçen veya daha sade bir tören yapmak zorunda kalan çiftler, takı, çiçek ve düğün organizasyonlarından vazgeçerken, bahsedilen sektörler ise bu durum karşısında mağdur oldu.

Arka arkaya gelen zamlardan nasibini alan diğer sektörler ise ürünlerine zam yansıtırken, bu zamları gören vatandaşlar giyim ürünlerinin fiyatlarından şikayet ederek, bu durumun önüne geçilmesi adına tepkilerini dile getiriyor. Bu zamlar sonucunda yapacağı alışverişten vazgeçen vatandaşlar, ürünlerin pahalılığından şikayet ederken, esnaf ise zamlardan dolayı ne yapacağını şaşırdı.

SANAYİCİ DE ŞİKAYETÇİ

Dolar kurundaki hızlı yükseliş sadece vatandaşı değil, üretim yapan sanayicileri de derinden etkiledi. Yurt dışından hammadde ithal eden sanayiciler dolar kurundaki yükseliş ile birlikte hammadde fiyatlarındaki artıştan dolayı mağdur oluyor.

Dolar kurundan etkilenen hammaddenin fiyatlarındaki artış ve bunun yanı sıra birçok farklı alandaki zamlarla birlikte ürettikleri ürüne zam yapmak zorunda kalan sanayiciler ise vatandaş ile karşı karşıya geliyor.

BAHRİ UÇAR