Yükselen altın fiyatlarını değerlendiren Batman'daki kuyumcular, altın ve döviz kurunda yaşanan hareketliliğin piyasayı durma noktasına getirdiğini söyledi.

Altın fiyatlarındaki yükselişten en çok halkın etkilendiğini belirten kuyumcular, artık altın alma değil sorma devrinin başladığını ifade etti.

Ülkenin tek gündeminin dolar ve altın olduğunu, hem doların hem de altının gün içerisinde sürekli yükseldiğini vurgulayan kuyumcular, herkesin bundan olumsuz yönde etkilendiğini kaydetti.

'Bu gidişle çeyrek bin 200 lirayı geçecek'

Yaklaşık bir ay içerisinde altın fiyatının 300 lira arttığına dikkat çeken kuyumcu Mehmet Şerif Toğ, 'Bundan bir ay önce 24 ayar altın 485 lirayken şimdi ise altının gramı 725 lirayı geçti. Altın bir ay içerisinde 250 TL bir yükseliş yaptı. Millet şaşkın, şu an ne yapacağını bilmiyor. Alıcı yok, millet elindeki altını satmak zorunda kalıyor. Çeyrek fiyatı bin 100 lira ama bu gidişle bin 200 lirayı geçecektir.' dedi.

'Millet perişan, şu an durum vahimdir'

Öyle görülüyor ki gram altın fiyatı bin TL'yi bulacaktır' diyen Toğ, şöyle devam etti: 'Millet perişan, alım gücü bitmiş. Vatandaşlar ne yapacaklarını bilemiyorlar. Altın alan memnun değil, satanda elinde bir şey bırakmamış. Şu an durum vahimdir. Altın satan karlı değil. Çünkü sattığını yarın alamıyor. Vatandaş bugün sattığını yarın daha fazla vererek satın alıyor. İşler kırıktır, iş dönmüyor. Hep soran oluyor, alan yok.'

'İşlerimiz çok zayıfladı'

Altının dolar yüzünden arttığını belirten bir diğer kuyumcu esnafı Ahmet Kurtbaş, 'Altında gün içerisinde 30-40 lira bir yükseliş görüyoruz. Türkiye'de tek bir gündem var şu an o da dolardır. Altını dolarla aldığımız için altın gün içerisinde sürekli yükseliyor. Şu an işlerimizin çok iyi olması gerekiyordu ama tam tersine çok zayıfladı. Altın 700, dolar 12 lirayı geçti. Her saniye dolar haberi geliyor.' diye konuştu.

'Bu gidişat altının daha da yükseleceğini gösteriyor'

Altın satışlarının yüzde 90 oranında düştüğünü vurgulayan Kurtbaş, şunları söyledi:

'Vatandaş altın gramının ne olduğunu sadece soruyor. Vatandaşlar altın alıp almamakta sürekli tereddüt yaşıyor. Altının yükselmesi dolardan kaynaklanıyor. Normalde altın ulusal çapta şu anda biraz gerilemiş durumda. Ama yurt içinde dolar yükseldiği için gram altını etkiliyor. Bir ay içerisinde altının üstüne 200 lira geldi. Bir hafta içerisinde ise 600 liradan 700 liraya geldi. İnsanlar şu anda bin lirayı göze alıyorlar. Mecbur olanlar altın alıyor. Bu gidişat altının daha da yükseleceğini gösteriyor.'

'Evlenemeyen gençler ne yapacak?'

Altın almanın artık hayal olduğunu ifade eden vatandaş İhsan Tekin, 'Altının durumu çok kötüdür. Çocuklarımız hep bekar kaldı. Altın almaya geldim ama alamadım. Halimiz ne olacak bilemiyoruz. Altın fiyatları ha bire yukarı çıkıyor. Evlenemeyen gençler ne yapacak? İş yok. Yetkililer bir çözüm bulsun. İnsanların maddiyatı sıfıra indi. Herkes iflasa doğru gidiyor.' ifadelerini kullandı.