Toplantı sonrasında açıklama yapan Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, çiftçilerin 2021 yılında kuraklıktan ve maliyetlerdeki artışlardan dolayı zor bir yıl geçirdiğini belirterek, 'İnşallah 2022 yılında bu sıkıntıyı yasamayız' dedi. 2021 yılının çiftçiler için kara bir yıl olduğunu belirten Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak ise, '2021 yılında üretim olmadı, girdi maliyetleri 3-5kat arttı. Bundan dolayı çiftçiler 2021 yılını buruk bir şekilde geçirdi. İnşallah bakanlık ve devletimiz çiftçilerin sesini duyar ve girdi maliyetlerin düşürülmesi için gerekli adımları atarlar' dedi.

GAZİANTEP ZİRAAT ODALARI İL KOORDİNASYON TOPLANTISI YAPILDI

Gaziantep Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit başkanlığında gerçekleştirildi. Şahinbey Ziraat Odasında gerçekleştirilen il koordinasyon toplantısına; Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit ve Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak ile diğer ilçe ziraat oda başkanları katıldı. Çiftçinin sorunları masaya yatırıldığı toplantıda, çiftçilerin girdi maliyetlerin düşürülmesi ve çiftçilere verilen desteklerin artırılması gerektiği belirtildi.

ÇİFTÇİLER 2021'DE KURAKLIK VE ZAMLARDAN DOLAYI ZOR BİR YIL GEÇİRDİ

Toplantı sonrasında açıklamalarda bulunan Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, çiftçilerin 2021 yılında kuraklıktan ve maliyetlerdeki artışlardan dolayı zor bir yıl geçirdiğini belirterek, '2021 yılında çiftçiler kuraklıktan ve maliyetlerdeki artışlardan dolayı zor bir yıl geçirdi. İnşallah 2022 yılında bu sıkıntıyı yasamayız' dedi.

HER HAFTA BİR KÖYDE ÇİFTÇİLERE EĞİTİM VERİYORUZ

Bilinçli tarım için tüm köylerde çiftçilere eğitim verdiklerini belirten Yiğit, 'Çiftçinin bilinçli tarım yapması lazım. Şehitkamil'in tüm köylerini sıraya koyduk. Her hafta bir köyde çiftçilere eğitim veriyoruz çünkü iklim değişti. Çiftçini ona göre tarım yapması gerekiyor. Tüm ziraat odalarımız çiftçilere bu eğitimi veriyor. Çiftçi ülkenin temel taşı. Çiftçi üretmezse hiçbir şey olmaz. Biz elimizden geldiği kadar çiftçileri üretmeye teşvik ediyoruz' dedi.

2021 YILI ÇİFTÇİLER İÇİN KARA BİR YIL OLDU

Toplantı sonrasında açıklamalarda bulunan Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak ise, 2021 yılının çiftçiler için kara bir yıl olduğunu belirterek, '2021 yılı çiftçiler için kara bir yıl oldu hem kuraklık anlamında hem girdiler anlamında. Üretim olmadı, girdi maliyetleri 3-5kat arttı. Bundan dolayı çiftçiler 2021 yılını buruk bir şekilde geçirdi. İnşallah bakanlık ve devletimiz çiftçilerin sesini duyar ve girdi maliyetlerin düşürülmesi için gerekli adımları atarlar' dedi.

DEVLETİN BİRAN ÖNCE GEREKLİ ADIMLARI ATARAK ÇİFTÇİYE DESTEK VERMESİ LAZIM

Çiftçilere destek verilmesi gerektiğini vurgulayan Çolak, 'Ocak ayında buğday, arpa için üst gübresi kullanmak zorundayız ama çiftçilerin alım gücü yok. Bu üst gübre kullanmadığımız takdirde yeteri kadar yağmur da yağsa rekolte kaybı yasayacağız. Çiftçi gübre alamayacak durumda ve ne olursa olsun durumunda. Bu büyük bir tehlikedir. Devletin biran önce gerekli adımları atarak çiftçini ocak ayında kullanacak gübreye destek olunması lazım aksi takdirde büyük bir kaybımız olacak. Ayrıca 2021 yılında pandemi sürecini yasadık ve çiftçinin önemini anladık dediler ama ne yazık ki 2021 yılında çiftçinin önemini görmediklerini gördük. Çiftçini kıymet bilinmediği takdirde ülkemizi çok büyük bir tehlike beklemektedir. Çünkü çiftçileri köyde tutamıyoruz. Gerekli destekleri vererek çiftçileri köyde tutmamız lazım' diye konuştu.

BAHRİ UÇAR